Απο τη Θρακη ξεκινησε η ενημερωση του ΤΕΕ για την αναπτυξη της χωρας

Στην Κομοτηνή ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός στην πρώτη από μια σειρά ημερίδων με προτάσεις του Επιμελητηρίου - Σημαντικές οι δυνατότητες της Θράκης στην ενέργεια και άλλους τομείς

Ο ρόλος του ΤΕΕ στην ανάπτυξη της Θράκης μέσα από την ενέργεια, τις συνδυασμένες μεταφορές, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, την έρευνα και την καινοτομία, τις Στρατηγικές Περιφερειακής Ανάπτυξης, το νέο χωροταξικό σχεδιασμό, το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων αλλά και οι διαπιστώσεις από την μέχρι τώρα ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών του μηχανικού συζητήθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου στην Κομοτηνή, κατά την ημερίδα με θέμα «Η Θράκη αύριο – με τη ματιά του Τεχνικού Επιμελητηρίου» που διοργάνωσε το ΤΕΕ Θράκης και το ΤΕΕ.
 
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν μια σειρά από ομιλητές που έθιξαν ζητήματα που αφορούν την περιοχή, ενώ το παρόν έδωσε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Γιώργος Στασινός. 

Συνεργασία για το μέλλον της Θράκης 

Πριν την έναρξη της ημερίδας ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας ευχαρίστησε τον κ. Στασινό που τήρησε την υπόσχεσή που είχε δώσει στη συνάντηση των προέδρων των περιφερειακών τμημάτων ΤΕΕ της χώρας, για την ανάληψη πρωτοβουλίας από το ΤΕΕ σε όλη την επικράτεια, με την οποία θα προσπαθήσει, ως και τεχνικός σύμβουλος του κράτους, να δώσει λύσεις σε διάφορα θέματα που απασχολούν τα κατά τόπους παραρτήματα.
 
Έτσι πραγματοποιήθηκε αυτή η ημερίδα για το μέλλον της Θράκης, με τη ματιά του ΤΕΕ, σημειώνοντας πως όλες οι εισηγήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέματα ξεχωριστών ημερίδων, που «καίνε» την περιοχή, και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξή της.
 
Τον κ. Στασινό υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται όχι μόνο για τον εκπρόσωπο ενός εκ των σημαντικότερων φορέων της χώρας, αλλά και για ένα καλό φίλο της περιοχής, ο οποίος θέλει να γνωρίζει, και γνωρίζει, τόσο τα δεδομένα και τα ζητούμενα όσο και τις προοπτικές της.
 
Η Αντιπεριφέρεια, σημείωσε, αναζητά μια συνεργασία με το ΤΕΕ η οποία θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και μεγαλύτερα ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας και τη Θράκη. 

Να προχωρήσουν τα ενεργειακά έργα και οι αγωγοί στην περιοχή 

Το ΤΕΕ ξεκινά από τη Θράκη μια πρωτοβουλία ενημέρωσης σχετικά με προτάσεις που αφορούν κυρίως στην ανάπτυξη της χώρας, ώστε αυτή να ξεπεράσει πραγματικά την κρίση την οποία διάγει την τελευταία δεκαετία, τόνισε ο κ. Στασινός.
 
Η πρωτοβουλία αυτή ξεκινά από την περιοχή, γιατί αυτή είναι ιδιαίτερη και γιατί η οικονομική της ανάπτυξη διασφαλίζει πολλά που έχουν να κάνουν με την γεωπολιτική της σημασία.
 
Έτσι εξέθεσε τις γενικότερες προτάσεις του ΤΕΕ και του ίδιου για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και την περιοχή.
 
Ειδικά στην περιοχή μας, σημείωσε πως θα πρέπει να προχωρήσουν όλα τα ενεργειακά έργα και οι αγωγοί, αλλά και να πάρουν πολύ περισσότερα πίσω οι τοπικές κοινωνίες από αυτά, ώστε να είναι ωφελημένοι όλοι.
 
Παράλληλα υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για έργα τηλεθέρμανσης, αλλά και έργα που θα μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.
 
Πολλά από τα έργα που προτείνει το ΤΕΕ και ο κ. Στασινός, είναι σχετικά εύκολα να γίνουν και χωρίς μεγάλο κόστος, πρέπει όμως να αναληφθεί η πολιτική πρωτοβουλία από τα αρμόδια Υπουργεία, κάτι το οποίο πολλές φορές δεν είναι εύκολο, ή τόσο αυτονόητο. 

Ανάγκη ελάφρυνσης της φορολογίας και των εισφορών 

Ανάμεσα στις προτάσεις του ΤΕΕ είναι δύο ζητήματα τα οποία αφορούν όλους τους πολίτες, τη φορολογία και τις εισφορές.
 
Ο κ. Στασινός πιστεύει πως χρειάζεται άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών, με στόχο το 20%, την μείωση της προκαταβολής φόρου που πλήττει όλους τους επαγγελματίες και κυρίως τους μικρομεσαίους, καθώς και τη μείωση ή την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ακόμα και του τέλους επιτηδεύματος.
 
Επίσης ζήτημα αποτελούν και οι εισφορές, με το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών- πάνω από 50.000- να οφείλουν αυτή τη στιγμή.
 
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 75% όλων των Ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, και έτσι ένας μηχανικός με εισόδημα 5.000 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει 5.800 ευρώ φόρους και εισφορές, ενώ ένας μηχανικός με εισόδημα 10.000 ευρώ θα πληρώνει 7.800 ευρώ.
 
Αυτό σημαίνει πως, λόγω αδυναμίας πληρωμής, αυτές οι εισφορές μένουν απλήρωτες, δημιουργώντας οφειλές σε όλους τους επαγγελματίες, για αυτό και τόνισε πως θα πρέπει να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα και να μειωθούν στον κλάδο υγείας, ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται. 

Απαραίτητη η δημιουργία ψηφιακού χάρτη γεωχωρικών δεδομένων 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ όμως αναφέρθηκε και στις θεσμικές αλλαγές που πιστεύουν, ως σύμβουλος του κράτους, ότι θα πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση  της ανάπτυξης, με το βασικό πρόβλημα, κατά τον ίδιο, να εστιάζεται στο ότι δεν υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα.

Αυτό έχει να κάνει με τις διαδικασίες αδειοδότησης των πιθανών επενδύσεων, που περισσότερο από τι τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, εμποδίζει την πολυπόθητη ανάπτυξη.  Αυτό τις καθιστά ουσιαστικά ανέφικτες, μιας και οι χρηματοδότες θέλουν να γνωρίζουν πότε θα υπάρχει η απόδοσή της, και όταν δεν γνωρίζουν πότε θα αδειοδοτηθεί, δεν μπαίνουν καν σε αυτή τη διαδικασία.
 
Αυτό αφορά και τη Θράκη, μιας και αναμένονται πολλές επενδύσεις σε πολλούς τομείς ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα. Για αυτό και το ΤΕΕ έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο την λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών, δίνοντας λύση στην διαδικασία της αδειοδότησης, αλλά όχι προσφέροντας λύση και στην δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για τα δεδομένα που υπάρχουν στο σημείο που θέλει να κάνει κάποιος επένδυση.
 
Για αυτό και έχουν ζητήσει την δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη, στον οποίο θα υπάρχουν όλα τα γεωχωρικά δεδομένα, ούτως ώστε να γνωρίζει κάποιος με ποιους όρους δόμησης, με ποιες χρήσεις γης, ποιες γραμμές αιγιαλού, δασικές ή αρχαιολογικές, θα μπορεί να χτίσει.
 
Αυτό είναι ένα έργο το οποίο, αν ξεκινήσει σήμερα, θα μπορεί να καλύπτει το 70% των γεωχωρικών δεδομένων της χώρας, κάτι που θεωρεί πως μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που μπορεί να γίνει στη χώρα, το οποίο όμως παρόλο που όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν πως θα πρέπει να γίνει, δεν ξεκινά ποτέ, απουσία της απαραίτητης πολιτικής απόφασης.
 
Σημείωσε δε πως παρόλο που έχει παρουσιάσει την πρόταση αυτή σε αρκετούς υπουργούς, αυτό δεν έχει ξεκινήσει, παρά το σχετικά μικρό κόστος.  

Αναγκαίο το Εθνικό Μητρώο Υποδομών 

Έμφαση πάντως έδωσε ο κ. Στασινός στο πάγιο αίτημα του ΤΕΕ να δημιουργηθεί ένα εθνικό μητρώο υποδομών, στο οποίο θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι δημόσιες υποδομές, μαζί με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αλλά και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, ένα έργο το οποίο, σημείωσε, μπορεί να γίνει μέσα σε τρείς μήνες, και μάλιστα χωρίς κόστος.
 
Και αυτό γιατί όταν βλέπουμε ξαφνικά να πέφτει για παράδειγμα μια γέφυρα, κανείς δεν γνωρίζει πότε συντηρήθηκε, πότε ελέγχθηκε, ακόμα και ποιος είναι αρμόδιος για την συντήρηση ή την παρακολούθησή της.
 
Για αυτό και πρέπει να υπάρχει μια ενιαία βάση δεδομένων, όπου θα είναι καταγεγραμμένα τα έργα υποδομής, ο φορέας που είναι υπεύθυνος, πότε ελέγχθηκε και συντηρήθηκε.
 
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται πολλά «ορφανά» έργα, γιατί μετά την καταστροφή κανένας δεν θέλει να πάρει την ευθύνη, κάτι που γίνεται πιο εύκολο όταν δεν υπάρχει αυτό το εθνικό μητρώο, το οποίο δεν απαιτεί χρήματα, και μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε μερικούς μήνες.
 
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε πως παρόλο που τα νέα έργα είναι σημαντικά, είναι εξίσου σημαντικό να συντηρηθούν τα παλιά, ώστε να αυξηθεί και η αίσθηση ασφάλειας των πολιτών που τα χρησιμοποιούν.
 
Όπως σημείωσε αποτέλεσμα της μη προώθησης του έργου είναι να συνεχίζονται τα ζητήματα στις υποδομές, τα οποία πολλές φορές κοστίζουν πολύ περισσότερο στον πολίτη από ότι θα κόστιζε αν συντηρούνταν. 

Στήριξη των τοπικών χωρικών 

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να ενισχυθεί είναι τα τοπικά χωρικά σχέδια που θα καταρτίσουν όλοι οι Δήμοι της χώρας, ώστε να αναθεωρηθούν τα παλιά Γενικά πολεοδομικά σχέδια, με κάποια προτεραιότητα σε συγκεκριμένους δήμους με μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
 
Αυτό θα βοηθήσει να υπάρχουν πιο σύγχρονα δεδομένα, προσαρμοσμένα στις νέες χρήσεις γης, ώστε να γίνουν επενδύσεις. Επίσης πρέπει να ολοκληρωθούν τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, όπως αυτά του Τουρισμού ή της ενέργειας.
 
Τα σχέδια αυτά, με τις κατάλληλες τροποποιήσεις θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν εντός τριών ετών, με τη βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων
 
Πέραν αυτών έχουν γίνει σημαντικές προτάσεις το τελευταίο διάστημα προκειμένου να ωριμάζουν πιο γρήγορα τα έργα, όπως οι προτάσεις καινοτομίας, μια μορφή πρωτοβουλίας του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τροποποιήσεις όσο αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ώστε να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία και να ενισχυθεί η οικοδομική δραστηριότητα.
 
Επίσης θεωρεί σημαντικό να δοθούν κίνητρα όσο αφορά την οικοδομή και τις οικοδομικές δραστηριότητες γενικότερα, ώστε να υπάρχουν μικρότεροι οικοδομικοί συντελεστές. Συνδυάζοντάς την με το επίπεδο ενεργειακής εξοικονόμησής της, ώστε αφενός να δοθούν κίνητρα αφενός για έργα ενεργειακής αναβάθμισης των υφιστάμενων κτιρίων, αφετέρου για να έχουν την υψηλότερη ενεργειακή κατηγορία τα νέα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.