Αυξηση φυσικου αντικειμενου για το Βυζαντινο Τειχος θα ζητησει η Εφορεια Αρχαιοτητων Ροδοπης

Ώστε να παραδοθεί την επόμενη τριετία η περιοχή αναβαθμισμένη στους πολίτες της Κομοτηνής

Σε καλή πορεία κινούνται τα δύο έργα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης στο ιστορικό Κέντρο της Κομοτηνής, τόσο στο Βυζαντινό τείχος όσο και στο Ιμαρέτ.
 
Μάλιστα σύμφωνα με την προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Χρύσα Καραδήμα, προετοιμάζουν πρόταση ώστε να υπάρξει αύξηση φυσικού αντικειμένου που θα αφορά το εσωτερικό του τείχους.
 
Πιο συγκεκριμένα στο βυζαντινό τείχος προχωρά το αναστηλωτικό έργο, ενώ θα συνεχιστούν και οι ανασκαφικές έρευνες στα τμήματα που έχει βρεθεί η κλίμακα και η πύλη, στα τμήματα στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου μπορέσουν, μιας και ταυτόχρονα πραγματοποιούνται έργα σε αυτόν. Ελπίδα τους είναι πως οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2022, ενώ αισιοδοξούν πως σύντομα θα μπορέσουν να έχουν αύξηση φυσικού αντικειμένου και προϋπολογισμού του. Για αυτό και θα καταθέσουν σύντομα πρόταση που ελπίζουν πως θα εγκριθεί  ώστε στο εσωτερικό του τείχους να γίνει ανάπλαση όσο είναι δυνατόν, ώστε να είναι ένα ολοκληρωμένο έργο σε σχέση με αυτά που εκτελεί ο Δήμος Κομοτηνής αυτή την περίοδο, με σκοπό να παραδοθεί μέσα στην επόμενη τριετία-τετραετία αναβαθμισμένη όλη η περιοχή.
 
Το άλλο σημαντικό έργο της εφορείας είναι το Ιμαρέτ, όπου στεγάζεται το Εκκλησιαστικό μουσείο, όπου γίνονται εργασίες τόσο στο ίδιο το κτίριο όσο και συντήρηση των κειμηλίων, και ευελπιστούν πως με την ολοκλήρωσή του θα αποδοθεί στην πόλη και τους επισκέπτες ένα σπουδαίο μνημείο με πολύ σπουδαία ευρήματα και εκθέματα.
 
Και αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα ορίζοντα τριετίας, έχοντας προχωρήσει σημαντικά στην αποκατάσταση του μνημείου και αναβαθμίζοντας τον περιβάλλοντα χώρο, και έχουν και άλλα σχέδια που θα ανακοινώσουν εν καιρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.