«Ο εχων ωτα ακουειν ακουετω»

Της έκδοσης

Αδιάλλακτος φαίνεται ότι παραμένει ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου στο θέμα της ίδρυσης της 4ης Νομικής στην Πάτρα, παρά τις όποιες κινήσεις έχουν γίνει για να ανατραπεί αυτό, ενώ φαίνεται να παραμένει «βράχος» και σε όλες τις αντιδράσεις που υπάρχουν για το νομοσχέδιο, από τα πανεπιστήμια τα οποία αφορά και όχι μόνο, μιας και οι πολυτεχνικές σχολές όλης της χώρας αντιδρούν στη μαζική δημιουργία ή ανωτατικοποίηση τμημάτων μηχανικών, που αναμένεται να φτάσουν αισίως, την ώρα που οι μηχανικοί αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα εργασίας, τα 80 σε όλη τη χώρα.
 
Για να μην ξεκινήσουμε για τον νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που έχει προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις από διάφορες πλευρές.
 
Όλα αυτά δείχνουν πως η κρυψίνοια του υπουργείου, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο προχώρησε τόσο σε αυτή όσο και σε όλες τις «μεταρρυθμίσεις» στην  παιδεία το τελευταίο διάστημα, κρατώντας κλειστές τις προτάσεις τους, αλλάζοντάς τες την τελευταία στιγμή ακόμα και αν υπήρχε κάποια γνώση επ’ αυτών, αλλά και τα τελεσίγραφα, έχουν φτάσει στα όριά τους, δημιουργώντας ένα κλίμα που κάθε άλλο παρά προάγει την ακαδημαϊκότητα που τόσο ευαγγελιζόταν, τουλάχιστον παλιότερα, ο Υπουργός.
 
Όλη αυτή η αναταραχή βέβαια, οφείλεται στο γεγονός ότι ποτέ δεν πήραμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση στα σοβαρά, ούτε βάλαμε ποτέ τις βάσεις της πραγματικής ανεξαρτησίας των σχολών και των τμημάτων, ώστε να μην υποκύπτουν στις ορέξεις του εκάστοτε Υπουργού, που μπορεί να απειλήσει με διάφορους τρόπους τους ακαδημαϊκούς.
 
Αυτό βέβαια πού μας αφήνει; Πολύ  φοβόμαστε στο κενό, γιατί, και δεν θέλουμε να γινόμαστε μάντεις κακών, ενός κακού, μύρια έπονται. Αυτό που μένει είναι να θέσουμε τις δικές μας θέσεις, και όπως καταλήγει η παραβολή του Σπορέως, «Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω». Από εκεί και πέρα, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.