Ξανα στο «κοκκινο» η αντιπαραθεση διοικησης και εργαζομενων της ΔΕΥΑΚ

Με αφορμή την αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε η διοίκησης στον Άρειο Πάγο για το θέμα των αναδρομικών τους

Επανέρχεται το θέμα των αναδρομικών των 55 εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ για τα έτη 2010-12, το οποίο φαινόταν ότι είχε ολοκληρωθεί πρόσφατα, με την θετική προς αυτούς απόφαση του Εφετείου Θράκης, που τους απέδιδε 1,3 εκ. ευρώ αναδρομικών, τα οποία μαζί με τους τόκους ανέρχονταν γύρω στα 1,8 εκ. ευρώ.
 
Τότε η διοίκηση είχε φανεί πως δεν θα έδινε συνέχεια στο θέμα, μιας και ήδη οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει απόγραφα κατάσχεσης των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ, το ποσό για τα οποία έχει ήδη καλυφθεί, όμως πρόσφατα το ΔΣ της επιχείρησης αποφάσισε να καταθέσει αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι βρέθηκαν την Πέμπτη 18 Απριλίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, θέλοντας να ενημερώσουν τα μέλη του για τα διαμειβόμενα. Να σημειωθεί όμως ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει τη δυνατότητα να υποκαταστήσει το ΔΣ της επιχείρησης, που λαμβάνει τις αποφάσεις. 

Παράπονα από τους εργαζόμενους 

Ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Μανώλης Σκαρλατίδης περιέγραψε την αναστάτωση που επικρατεί γενικότερα στην επιχείρηση, με το θέμα της αναίρεσης να αποτελεί το τελευταίο από μια σειρά ζητημάτων που υπάρχουν. Αφού περιέγραψε όσα συνέβησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της δικαστικής αντιπαράθεσης και της προσπάθειας εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, κατηγόρησε για ακόμα μια φορά τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Καρασταύρου για παρελκυστικές τακτικές και ανακρίβειες. Όλη αυτή η τακτική θεωρεί ότι έχει επιβαρύνει σημαντικά και το κλίμα στη ΔΕΥΑΚ, αλλά έχει κοστίσει σε δικαστικά έξοδα, ενώ υπάρχουν και μια σειρά από άλλα ζητήματα στην επιχείρηση, με προβληματική θέρμανση όλο το χειμώνα και ζητήματα με την προμήθεια υλικών. 

Αμετακίνητη η διοίκηση 

Από την πλευρά του ο κ. Καρασταύρου αναφέρθηκε και αυτός στην αρχική προσπάθεια για βιώσιμη λύση στο θέμα των αναδρομικών, θεωρώντας πως δεν υπήρχε ανταπόκριση από την πλευρά των εργαζομένων και όχι το αντίστροφο.
 
Σημείωσε δε πως από τη στιγμή που έχουν βγει τα απόγραφα δεν τρέχουν τόκοι που θα αυξήσουν το ποσό, ενώ πιστεύει πως αν δεν συνέχιζαν την διεκδίκηση, θα απολογούνταν στην τοπική κοινωνία, και αποδέχονται μεν την απόφαση του Εφετείου, και τα λεφτά θα ληφθούν από τους εργαζόμενους, όμως θα συνεχίσουν στον Άρειο Πάγο.
 
Όσο για τα προβλήματα που υπήρχαν, σημείωσε πως προήλθαν κατά κύριο λόγο από την έλλειψη ρευστότητας μιας και δεν μπορούσαν να πληρώσουν προμηθευτές. 

Προτάσεις για το ζήτημα από την αντιπολίτευση 

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η προσέγγιση ήταν μεικτή, με την κ. Φελίνα Καζάκου από την παράταξης «Εμείς η Πόλη» να αναφέρει πως η επιχείρηση παρουσιάζει προβλήματα στη διαχείριση και την καθημερινότητά της, που θεωρούσαν ότι είχαν ξεπεραστεί. Την ίδια ώρα, υπάρχουν και ζητήματα με το αυξανόμενο κόστος όλων αυτών των δικαστικών προσφυγών και αντιδικιών.
 
Η κ. Ελένη Λαφτσή από την παράταξη της «Πολη-τικής Ανατροπής» σημείωσε πως η κατάσταση δεν ωφελεί ούτε τη ΔΕΥΑΚ, ούτε την κοινωνία, και πρέπει να μικρύνει αυτή η απόσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων.
 
Εξέφρασε έτσι την άποψη πως θα ήταν καλύτερο να παραιτηθεί της αναίρεσης η ΔΕΥΑΚ, γιατί πέρα από το οικονομικό, υπάρχει το πολιτικό και το κοινωνικό κόστος, από τη στιγμή που υπάρχουν αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους και να επανέρθει η ΔΕΥΑΚ σε μια ομαλότητα.
 
Την άποψη πως η αναίρεση είναι ηθικά απαραίτητη για τους δημότες της Κομοτηνής, εξέφρασε από την πλευρά του Σπάρτακου ο κ. Κώστας Καραΐσκος. Όπως τόνισε, η στάση τους στο συγκεκριμένο θέμα έχει προκαλέσει αντιπαράθεση με μια μερίδα εργαζομένων, που θεωρούν πως συντάσσονται με την διοίκηση, παρόλο που η παράταξη προσπάθησε και στο παρελθόν να διεκδικήσει κάθε αίτημά τους. Όμως τη στιγμή που η επιχείρηση αρνείται την παραμικρή έκπτωση στο τιμολόγιο από τους δημότες, έχει δημιουργηθεί ένα ηθικό θέμα για την διεκδίκηση.
 
Τέλος ο κ. Νίκος Φακιρίδης της Λαϊκής Συσπείρωσης σημείωσε πως η παράταξη έχει πάγια θέση πως από τη στιγμή που πρωτόδικα κερδίζουν οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να παύει κάθε ένδικο μέσο, και αυτή θα ήταν η πιο σωστή και δίκαιη στάση, για αυτό πρότεινε να μην προχωρήσει η αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.