«Πλημμυρισε» απο Βυζαντινες και κλασικες μελωδιες το Μεγαρο Μουσικης Κομοτηνης

Σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση παρουσιάστηκε η Salve Regina του Antonio Caldara

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου Συναυλία Κλασικής και Βυζαντινής Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης- Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης σε συνεργασία με το Σύλλογο Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τη Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Μητροπόλεως Μαρώνειας & Κομοτηνής υπό τη στήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού – Παιδείας – Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ).
 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν Βυζαντινοί ύμνοι σε σύγχρονο μέλος από τη χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής. Επίσης, από  τη Μικτή Χορωδία και Ορχήστρα του Ωδείου «Φαέθων» Αλεξανδρούπολης, του Ωδείου «Κόψα» Κομοτηνής και του Ωδείου «Εύφωνον» Ξάνθης ερμηνεύτηκαν βυζαντινοί ύμνοι εναρμονισμένοι κατά τα πρότυπα της δυτικής μουσικής από σημαντικούς Έλληνες μουσουργούς του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως ο Άνθιμος Νικολαΐδης (Γανόχωρα Θράκης 1790 – Αθήνα 1865), ο Νικόλαος Αυγερινός (Ταϊγάνι Ρωσίας 1803 – 1889), ο Δημήτριος Λάλλας (Μεγάροβο 1844 – Μοναστήρι 1911) που υπήρξε ο μοναδικός Έλληνας μαθητής του Wagner και ο Αιμίλιος Ριάδης (Θεσσαλονίκη 1880 – 1935).

Κορυφαίο γεγονός αποτέλεσε η πρώτη πανελλήνια εκτέλεση του έργου Salve Regina του Ιταλού συνθέτη Antonio Caldara (1670-1736) για 4 μονωδούς, μικτή τετράφωνη χορωδία και ορχήστρα.
 
Συμμετείχαν ως σολίστ η Ριψιμέ Ντανιελιάν, η Παναγιώτα Παρούση, η Μαρία Ροροπούλου, η Ιωάννα Τσιλιμίγκα, ο Βαγγέλης Μάμμος και ο Φάνης Ρορόπουλος. Διεύθυνε ο Αθανάσιος Τρικούπης, μεταδιδάκτορας ερευνητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., ο οποίος επιμελήθηκε  το συνολικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε. 

Νίκος Τσαλικίδης «Στηρίζουμε τον πολιτισμό και την τέχνη πάντα σε συνεργασία με τους Φορείς και τους Συλλόγους του τόπου μας» 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, οικοδεσπότης της εκδήλωσης, στάθηκε στη σημασία που έχει για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η ύπαρξη του Μεγάρου Μουσικής, χαρακτηρίζοντας το ως «κορυφαίο χώρο πολιτισμού της Περιφέρειας». Παράλληλα τόνισε πως πρόκειται για μία θεματική εκδήλωση που αφορά και προάγει τον πολιτισμό. «Η ΠΑΜΘ και η ΠΕ Ροδόπης στηρίζουν τον πολιτισμό και την τέχνη σε συνεργασία με τους Φορείς και του Συλλόγους του τόπου μας» ανέφερε ο κ. Τσαλικίδης, επισημαίνοντας πως μέσα από τη συναυλία «παντρεύεται και συνυπάρχει ο δυτικός και ανατολικός πολιτισμός και τέχνη» προαναγγέλλοντας και άλλες παρόμοιες διοργανώσεις προς αυτήν την  κατεύθυνση.
 
Παρόντες στη συναυλία Κλασικής και Βυζαντινής Μουσικής ήταν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Κομοτηνής Ταξίαρχος Λεωνίδας Γιοβάνης, η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΑΜΘ κ. Ζωή Κοσμίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.