Ελενη Λαφτση : «Η αποσταση της παρουσας διοικησης απο τα πραγματικα προβληματα φανηκε και με την απουσια εργου»

Η υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής και επικεφαλής της "ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής" μίλησε στο "Ράδιο Παρατηρητής 94fm"

«Έχουμε μια  ομάδα συνεργατών, οι οποίοι δεν είναι κατεστημένο, δεν είναι κουρασμένοι άνθρωποι και κυρίως δεν έχουν εξαρτήσεις»

 
Προτεραιότητες, θέσεις αλλά και σχέδια για το μέλλον ανέλυσε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης κ. Ελένη Λαφτσή διαμέσου της συχνότητας του Ράδιο Παρατηρητής. Συνομιλώντας με τη Νατάσσα Βαφειάδου η κ. Λαφτσή άσκησε κριτική στην παρούσα διοίκηση του δήμου Κομοτηνής και παρέθεσε τις προτεραιότητές της παράταξης για το μέλλον καταθέτοντας παράλληλα την άποψή της για τον Κλεισθένη, βάσει του οποίου θα κληθεί να λειτουργήσει η αυτοδιοικητική πραγματικότητα μετά τις εκλογές του Μαΐου…
 
Ο λόγος στην ίδια όμως…
 
ΠτΘ:  Αυτό που μας άφησε το τρέχον δημοτικό συμβούλιο είναι μία αδράνεια και μια αδιαφορία, υπό την έννοια ότι δεν είχε κάποια πολιτική χροιά.
Ε.Λ.: Για εμάς ήταν η πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την αυτοδιοίκηση. Ολοκληρώνουμε τον πρώτο πενταετή κύκλο της αυτοδιοικητικής μας πορείας, με τις αδυναμίες μας αλλά και τα θετικά μας. Παρότι δεν είχαμε μεγάλες δυνάμεις στο δημοτικό συμβούλιο προσπαθήσαμε να δώσουμε ένα στίγμα. Προσπαθήσαμε να φέρουμε ζητήματα και στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στον δημόσιο λόγο ειδικά για ζητήματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίας. Νομίζω ότι καταφέραμε να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα. Θα συμφωνήσω με την άποψη πως υπήρχε μια αδράνεια στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό συνέβη γιατί την διοικούσα παράταξη διακατείχε μια διαχειριστική αντίληψη των πραγμάτων και με τις απόλυτες πλειοψηφίες που υπήρχαν στο δημοτικό συμβούλιο έβαζε φραγμό στην οποιαδήποτε προσπάθεια της αντιπολίτευσης να ζωντανέψει τον πολιτικό λόγο και να φέρει τα πραγματικά προβλήματα στο προσκήνιο της συζήτησης. Η απερχόμενη δημοτική διοίκηση είναι μια κουρασμένη αυτοδιοικητική διοίκηση. Η απόστασή της από τα πραγματικά προβλήματα φάνηκε και με την απουσία έργου. Όπου και να πηγαίνουμε σήμερα μάς λένε ότι είναι πολλαπλά τα προβλήματα. Η διοίκηση ήταν απούσα. Εμείς προσπαθήσαμε να δώσουμε ένα διαφορετικό κλίμα, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε τις δυνάμεις να το καταφέρουμε.
 

«Με τον Κλεισθένη θα αναγκαστούμε να μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου»

 
ΠτΘ: Συμφωνείτε με την εφαρμογή του Κλεισθένη;
Ε.Λ.:  Ο Κλεισθένης θεωρώ ότι είναι μια βαθιά δημοκρατική δομή στα πράγματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Φέρνει στο επίκεντρο αφενός τον πολιτικό διάλογο αφετέρου τα πραγματικά προβλήματα, από την άποψη ότι πλέον δεν θα υπάρχουν ισχυρές πλειοψηφίες, πίσω από τις οποίες κρυβόταν ο απερχόμενος δήμαρχος. Με τον Κλεισθένη λοιπόν θα αναγκαστούμε να μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου επί τη βάσει προγραμματικών θέσεων και αρχών. Αυτό ουδείς πλέον μπορεί να αποφύγει διότι δεν θα υπάρχουν απόλυτες πλειοψηφίες. Όποιος και να εκλεγεί στη διοίκηση θα αναγκαστεί να συνεργαστεί και αυτό είναι καλό γιατί φέρνει σε θέση  ευθύνης τόσο τη διοίκηση όσο και την αντιπολίτευση, η οποία φεύγει πλέον από το πλαίσιο ενός στείρου αντιπολιτευτικού λόγου για να είναι απλά στην επικαιρότητα και παίρνει πλέον θέση ώστε να συμμετέχει στη διοίκηση του δήμου.
«Σε μια περιοχή σαν το δήμο Κομοτηνής, στον οποίο οι κάτοικοι βιώνουν την εγκατάλειψη δεν μπορείς να μην συγκρουστείς με αυτή την κατάσταση»
 
ΠτΘ: Το σύνολο των μελών της «Πολη-τικής Ανατροπής» θεωρείτε ότι βγήκε σοφότερο από αυτή την πρώτη θητεία στα δημοτικά πράγματα;
Ε.Λ.: Για μένα ήταν ένα μεγάλο σχολείο η μέχρι τώρα θητεία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πραγματικά την αγάπησα είναι ένα γοητευτικότατο πεδίο η τοπική αυτοδιοίκηση. Και υπάρχει τόσος κόσμος ικανότατος, πέρα από εμάς, έξω στην τοπική κοινωνία, ο οποίος όμως απέχει και αντιμετωπίζει με καχυποψία την τοπική αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση όμως θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας γιατί αφορά την καθημερινότητα μας. Το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας.
Νομίζω πως σε μια περιοχή σαν το δήμο Κομοτηνής, στον οποίο οι κάτοικοι βιώνουν την εγκατάλειψη –και αυτό είναι κάτι που δεν ισχυρίζομαι εγώ αλλά οι ίδιοι οι κάτοικοι των οικισμών και κάποιων συνοικισμών μέσα στην πόλη- δεν μπορείς να μην συγκρουστείς με αυτή την κατάσταση. Όταν υπάρχει μια απάθεια, μία απραξία και μια άρνηση των προβλημάτων αυτών, τότε αναγκαστικά θα συγκρουστείς. Εμείς δεν λέμε ότι έχουμε το μαγικό ραβδί, όμως κάτι για να μπορέσει να λυθεί και να προχωρήσει πρέπει πρώτα να συζητηθεί, να αναζητηθούν οι λύσεις και από εκεί και πέρα να δούμε πως θα το προχωρήσουμε.
 
ΠτΘ: Από τις επισκέψεις που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα, ποιο συμπέρασμα βγάζετε και ποια είναι εκείνα τα θέματα που προτάσσετε;
Ε.Λ.: Πρώτα από όλα και η πόλη και οι οικισμοί έχουν σοβαρές ελλείψεις υποδομών που δεν θα έπρεπε να έχουν. Δεν μπορείς να σχεδιάσεις ούτε να μιλάς για οράματα όταν σου λείπουν τα αυτονόητα, όπως όταν δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα οδικά δίκτυα ή δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, όταν η καθαριότητα είναι σε αυτό το επίπεδο, όταν έχεις μια σκοτεινή πόλη. Αν δεν λύσουμε αυτά τα βασικά προβλήματα που θα έπρεπε προ πολλού να έχουν λυθεί δεν μπορούμε να μιλάμε για σχεδιασμούς και τουριστική ανάπτυξη. Άρα λοιπόν το πρώτο που θα έπρεπε να λύσουμε είναι αυτό. Δεύτερο είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Η πόλη μας θεωρώ πως βιώνει ένα πρόβλημα αντιστρόφως ανάλογο και με την έκταση και με τον πληθυσμό της και δεν θα έπρεπε να υπάρχει.  Η άποψή μας είναι ότι ένα μέρος του κέντρου πρέπει να πεζοδρομηθεί, να γίνει περιφερειακά ένας χώρος στάθμευσης και οπωσδήποτε ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας. Το εν λόγω μοντέλο το έχουν δοκιμάσει σε άλλες πόλεις και έχει πετύχει. Νομίζω ότι πραγματικά θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα της πόλης μας με δεδομένο ότι οι αποστάσεις στην πόλη μας δεν είναι και τόσο μεγάλες. Επίσης θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα που υπήρχαν όπως για την τουριστική αναμόρφωση περιοχών ή την ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών χώρων. Σε αυτά τα προγράμματα η διοίκηση του δήμου δεν κατέθεσε καν πρόταση και δεν κατέθεσε πρόταση γιατί δεν υπήρχε ώριμη μελέτη, αλλά πρωτίστως δεν υπήρχε η βούληση. Τα μόνα προγράμματα που εξαγγέλλονται από τον δήμο Κομοτηνής είναι αυτά από το πρόγραμμα Φιλόδημος 
 

«Την πολιτική ταυτότητα δεν την έχει κανείς για να εξυπηρετεί τα προσωπικά του συμφέροντα»

 
ΠτΘ: Χωράει η πολιτική στην τοπική αυτοδιοίκηση; Το ρωτάω αυτό γιατί είστε ένας άνθρωπος που εξέφρασε την αντίθεσή του σε θέματα τα οποία προώθησε το κόμμα που είστε ενταγμένη, όπως τα θέματα του Δημοκρίτειου.
Ε.Λ.: Για μένα πολιτική είναι τα πάντα. Την πολιτική ταυτότητα δεν την έχει κανείς για να εξυπηρετεί τα προσωπικά του συμφέροντα αλλά για να υπηρετεί την κοινωνία. Εγώ έτσι αντιλαμβάνομαι και την ένταξη μου σε κάποιο κομματικό χώρο και γενικότερα την πολιτική μου ένταξη. Το θεωρώ αυτονόητο και κάποιοι άλλοι στον χώρο από το οποίο προέρχομαι το κάνουν, απλά στην περιοχή μας ίσως φαντάζει κάπως παράδοξο. 
 

«Μπορούμε να συγκρουστούμε με κατεστημένες αντιλήψεις»

 
ΠτΘ: Σε περίπτωση εκλογής σας στη διοίκηση του δήμου τι θα κάνετε διαφορετικά;
Ε.Λ.:  Δεν θέλω να περιαυτολογώ, γιατί υπάρχει μια γενικευμένη απογοήτευση στον κόσμο. Αλλά πραγματικά πιστεύω ότι έχουμε μια  ομάδα συνεργατών, οι οποίοι δεν είναι κατεστημένο, δεν είναι κουρασμένοι άνθρωποι και κυρίως δεν έχουν εξαρτήσεις. Έτσι μπορούμε να συγκρουστούμε με κατεστημένες αντιλήψεις. Αυτό είναι η πρόθεσή μας και η διάθεσή μας. Για να μη λέμε μεγάλα λόγια όμως ότι θα κάνουμε θαύματα, δεν έχουμε το μαγικό ραβδάκι γιατί και να το πούμε εμείς κανείς δεν θα το πιστέψει. Η κοινωνία νομίζω έχει ωριμάσει και καταλαβαίνει τα όρια. Δεν κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια θα προσπαθήσουμε όμως τουλάχιστον τις ελλείψεις υποδομών να τις ολοκληρώσουμε, ώστε να μπορούμε να μιλάμε μετά για σχέδια και τουριστική ανάπτυξη. Προσβλέπουμε και μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα αυτής της πόλης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.