Επιπλεον αλλαγες και προσθηκες ανεβαζουν το κοστος του νεου νοσοκομειου

Στα 105 εκ ευρώ ανέρχεται το κόστος του - Ομάδα εργασίας θα επισκεφτεί τον Μάιο την Κομοτηνή

Συνεχίζεται η προετοιμασία για τη δημιουργία του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, το οποίο θα κατασκευαστεί με την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
 
Μάλιστα τα σχέδια και οι μελέτες κατασκευής, που φέρουν τη σφραγίδα του διεθνούς φήμης Αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, με τη συνεργασία και καθοδήγηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τζον Χόπκινς των Η.Π.Α. θα δημιουργήσουν ένα νοσοκομείο πρότυπο, με διεθνείς προδιαγραφές που θα τηρεί όλα τα ιατρικά πρωτόκολλά και της επιταγές της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης και δεοντολογίας.
 
Μάλιστα η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μοναδικής δομής στην περιοχή, που θα μπορεί να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα αλλά και χαμηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης, φαίνεται πως είχε ως αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, να φτάσει τα 105 εκ. ευρώ.
 
Να θυμίσουμε πως η αρχική μελέτη είχε ως αρχικό προϋπολογισμό 55 εκ. ευρώ, ενώ κατόπιν ανέβηκε στα 80 εκατομμύρια με βάση τα νέα σχέδια και τις σχεδιασθείσες καινοτομίες που κτηριολογικά θα φέρει, τον υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τις «ξένες» για τα ελληνικά δεδομένα ανέσεις για τους χρήστες υπηρεσιών υγείας, την φιλικότητα προς το περιβάλλον και την έμφαση στο πράσινο στοιχείο του εξωτερικού του χώρου.
 
Όλα αυτά φαίνεται πως ανέβασαν εκ νέου το κόστος, το οποίο θα καλύψει εξολοκλήρου το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
 
Όσο για την πρόοδο του έργου, σύμφωνα με την 4ηΤακτική Τριμηνιαία Ενημέρωση Προόδου Εργασιών του ιδρύματος σημειώνεται πως σε συνέχεια της οριστικοποίησης και έγκρισης του κλινικού και κτιριολογικού προγράμματος του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής από το Υπουργείο Υγείας, καθώς επίσης και της δρομολόγησης των μελετών των συμπληρωματικών έργων υποδομών, το έργο πλέον βρίσκεται στη φάση προμελέτης, η οποία, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, ορίζεται σε τέσσερις μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
 
Με την ολοκλήρωση της προμελέτης θα ακολουθήσει η οριστική μελέτη, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έξι μήνες. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό το έργο κατασκευής του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί τον Ιούνιο του 2024.
 
Να σημειώσουμε τέλος πως τον Μάιο αναμένεται να έρθει στην Κομοτηνή ομάδα εργασίας του Ιδρύματος, η οποία θα μελετήσει την πρόοδο του έργου αλλά και τι είναι απαραίτητο να γίνει για να συνεχιστούν ομαλά οι διαδικασίες σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.