«Η Ιστορια του Τοπου μου – Ασπρονερι Διδυμοτειχου»

Ένας καρπός πολύχρονης έρευνας παρουσιάστηκε από τον συγγραφέα του, Λάμπρο Παπαζολούδη

Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Λάμπρος Παπαζολούδης, αν και επί ολόκληρες δεκαετίες δραστηριοποιείται στη Ροδόπη, δεν λησμονεί εντούτοις τον τόπο καταγωγής του –το Ασπρονέρι Διδυμοτείχου– για το οποίο αφιέρωσε το πρώτο του συγγραφικό πόνημα.Το βιβλίο του με τίτλο «Η Ιστορία του Τόπου μου – Ασπρονέρι Διδυμοτείχου» (50 σελίδες, με μαλακό εξώφυλλο) που αποτυπώνει την ιστορία της πληθυσμιακής ομάδας των Μάρηδων, καθώς και την ιστορία του χωριού, Ακ Μπουνάρ στην αρχή και μετέπειτα Ασπρονέρι, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 2 Μαΐου, στον γενέθλιο τόπο του συγγραφέα, στα πλαίσια της γιορτής του Αγίου Αθανασίου, πολιούχου του χωριού.
 

Συγκεκριμένα, μετά τη θεία λειτουργία μεγάλος αριθμός κατοίκων του χωριού συγκεντρώθηκε στον χώρο της βιβλιοθήκης της Κοινότητας, ώστε να παρακολουθήσει με χαρά την ιστορία του τόπου αποτυπωμένη στο βιβλίο του συντοπίτη τους. Την παρουσίαση προλόγισε ο πατέρας Κωνσταντίνος, Γραμματέας της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, ο οποίος σχολίασε με τα θετικότερα λόγια όχι μόνο το περιεχόμενο του βιβλίου αλλά και τη συνολικότερη ερευνητική προσπάθεια του κ. Παπαζολούδη, ευχόμενος να συνεχίσει τη συγγραφική του πορεία. Στη συνέχεια της παρουσίασης, τον λόγο πήρε ο συγγραφέας, ο οποίος  αναφέρθηκε αρχικά στους λόγους που τον οδήγησαν στην πραγμάτωση της συγκεκριμένης ιστορικής έρευνας, ενώ παράλληλα «ξεφύλλισε» το περιεχόμενό του βιβλίου παρουσιάζοντας βασικά σημεία του. 

Οι Μάρηδες, το Ασπρονέρι και η συγχρονία… 

Όσον αφορά στη διάρθρωση του βιβλίου, αυτό εκτείνεται σε 3 μέρη. Το πρώτο επικεντρώνεται στην πληθυσμιακή ομάδα των «Μάρηδων», στην καταγωγή αλλά και τα χαρακτηριστικά τους –τους διακρίνει εξάλλου η ισχυρή πολιτισμική παράδοση. Ο κ. Παπαζολούδης συγκεντρώνει και αξιολογεί στο βιβλίο του διάφορες έρευνες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με την προέλευση αυτής της ομάδας: ο ιστοριογράφος-δάσκαλος Γεώργιος Λαμπουσιάδης υποστηρίζει την πελοποννησιακή καταγωγή τους –την οποία ο συγγραφέας απορρίπτει–, άλλη άποψη είναι πως οι «Μάρηδες» είναι απόγονοι αρχαιοθρακικής φυλής, ενώ υπάρχει και αυτή η οποία αναφέρει πως η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα προήλθε από την περιοχή της Μαρίτσας (Βόρεια Θράκη, σημερινή Βουλγαρία) κ.ά.  
 

Η ιστορία του Ασπρονερίου Διδυμοτείχου, από την αρχή της ίδρυσής του μέχρι και τις μέρες μας αποτελεί το δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου. «Από πληροφορίες που έχουμε από δύο σοβαρούς ιστο­ρικούς ερευνητές, οι οποίοι ερεύνησαν τα οθωμανικά αρ­χεία, τον Φωκίωνα Κοτζαγιώργη, τουρκολόγο καθηγητή του ΑΠΘ και τον Αθανάσιο Γουρίδη, μπορούμε να πιστεύ­ουμε πως ρίχνουν αρκετό φως στο σκοτάδι που υπήρχε για την ιστορία της περιοχής της επαρχίας Διδυμοτείχου, του Καζά Ντιμέτοκα στα τουρκικά, κατά την οθωμανική εποχή. Ο Γουρίδης στο βιβλίο του διατυπώνει την άποψη πως το Ακ Μπουνάρ της εποχής εκείνης πρέπει να βρισκόταν όχι στη θέση που βρίσκεται το σημερινό χωριό Ασπρονέρι, αλλά σε άλλη θέση σε μικρή απόσταση». Ωστόσο, κατά την περίοδο 1812-1816 οι κάτοικοι λόγω πανδημίας της πανούκλας μετεγκαταστάθηκαν σε «έναν ανώνυμο μικρό μαχαλά με πολύ λίγα σπίτια, εκεί που βρίσκεται σήμερα το Ασπρονέρι. Η εγκατάσταση νέων κατοίκων στον οικισμό συνεχίστη­κε με κατοίκους από άλλες περιοχές της σημερινής Ελ­λάδας, δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία ─την καταγωγική ρίζα από αυτές τις περιοχές υπερασπίζεται ο συγγραφέας, στηριζόμενος σε γλωσσικά και μουσικά τεκμήρια─  και, στη συνέχεια, από περιοχές της βόρειας Θράκης, προπαντός από την περιοχή του Ορτάκιοϊ, σημερινό βουλγαρικό Ιβα­ΐλοβγκραντ, ενώ η μετοίκηση κατοίκων εντάθηκε ακόμα περισσότερο με την εφαρμογή του πανσλαβισμού από τους Βούλγαρους».
 
Τέλος, το τρίτο μέρος του συγγράμματος, αποτυπώνει την κοινωνική και οικονομική ζωή του Ασπρονερίου από τα μέσα του 20ού αιώνα έως και σήμερα. Γίνεται, δηλαδή μία εκτενής αναφορά στις κύριες ασχολίες της εποχής, στα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν καθώς και στα έθιμα του γάμου και του αρραβώνα, με παράθεση ολόκληρων τελετουργικών.
 

Καλοτάξιδο, κ. Παπαζολούδη!!! 

Ο συγγραφέας Λάμπρος Παπαζολούδης 

Ο Λάμπρος Παπαζoλούδης γεννήθηκε το 1940 και κατάγεται από το Ασπρονέρι Διδυμοτείχου. Είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, απόφοιτος της Παιδαγω­γικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, το έτος 1965. Ξεκίνη­σε την υπηρεσία του σε σχολεία της επαρχίας Βισαλτί­ας και συνέχισε σε σχολεία του Νομού Ροδόπης. Δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλιστικό χώρο, συμμε­τέχοντας ως μέλος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων του Νομού Ροδόπης. Συμμετείχε επανειλημμένα, ως εκλεγμένος αντιπρό­σωπος, στη γενική συνέλευση της Διδασκαλικής Ομο­σπονδίας Ελλάδας στην Αθήνα. Επελέγη, από επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, προϊστάμενος πρωτοβάθ­μιας εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης, ύστερα από αυτο­πρόσωπη εξέταση-συνέντευξη. Είναι παντρεμένος με την Παναγιώτα Σιουγούδη, νηπι­αγωγό από το Σουφλί. Έχει δύο παιδιά την Ελευθερία και το Σταύρο και τρία εγγόνια: τη Δήμητρα, το Λάμπρο και τον Παναγιώτη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.