Μαθαινοντας την Ευρωπη μεσα απο τα πιατα της

Για τρίτη χρονιά κέρδισε τις εντυπώσεις των Κομοτηναίων το φεστιβάλ γεύσεων «Ευρωμαγειρεύοντας: γνωρίζοντας την ευρωπαϊκή κουζίνα με προϊόντα του τόπου μας»

Για τρίτη χρονιά κέρδισε το ενδιαφέρον, αλλά και τις γευστικές εντυπώσεις των Κομοτηναίων, το φεστιβάλ γεύσεων με τίτλο «3η χρονιά Ευρωμαγειρεύοντας: γνωρίζοντας την ευρωπαϊκή κουζίνα με προϊόντα του τόπου μας», που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή στις 9 Μαΐου – Ημέρα της Ευρώπης, στο πλαίσιο των Ελευθερίων Θράκης, αλλά και τις φετινές Ευρωεκλογές.
 
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΔΚΕΠΠΑ του Δήμου Κομοτηνής και το Europe Direct Κομοτηνής σε συνεργασία με το Δημόσιο ΙΕΚ Κομοτηνής και συγκεκριμένα με τους καταρτιζόμενους της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης» του τομέα «Τουρισμού – Μεταφορών», τους Νέους Ευρωπαίους Φεντεραλιστές (JEF Κομοτηνής) και τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής.
 
Στο πλαίσιο του εορτασμού, οι εκκολαπτόμενοι σεφ προετοίμασαν συνταγές της ευρωπαϊκής κουζίνας με τοπικά προϊόντα, έχοντας ως σκοπό τη γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με τον πολιτισμό και την κουλτούρα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών σε γαστρονομικό επίπεδο και ταυτόχρονη προβολή των προϊόντων του τόπου.
 
Επίσης πραγματοποιήθηκαν παράλληλα happenings, παιχνίδια, ενημερώσεις σχετικές με τις ευκαιρίες στην ΕΕ, τα δικαιώματα του ευρωπαίου πολίτη και διανομή υλικού προσαρμοσμένο στις ηλικιακές ομάδες των παρευρισκόμενων (παιδιά, νέοι 16-30, 30+) έτσι ώστε ο καθένας να γνωρίσει την Ευρώπη μέσα από τα δικά του μάτια.
 
Επιπλέον, για την προωθητική καμπάνια των ευρωεκλογών #Αυτή_τη_φορά_ψηφίζω, υλοποίησε διάφορες δραστηριότητες ο Young Multiplier Θεράπων Φάκας με τίτλο «Διαμορφώνουμε το Μέλλον μας μέσα από την συμμετοχή και την συνεργασία». 

Ενημέρωση και δραστηριοποίηση για τους μαθητές 

Στη διάρκεια όλης της εκδήλωσης συμμετείχαν μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και Έβρου, σημείωσε η κ. Σοφία Χατζησαββίδου, υπεύθυνη επικοινωνίας του Europe Direct Κομοτηνής,
 
Η δράση αυτή έχει γίνει πλέον θεσμός για την Κομοτηνή, τόνισε, ενώ σε αυτή φέτος συμμετείχαν μαθητές από το ΓΕΛ Σουφλίου, από το 5ο και το 14ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, το Μειονοτικό Σχολείο Μάστανλη και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής.
 
Οι μαθητές είχαν χωριστεί σε ομάδες, με τους μαθητές να ζωγραφίζουν για την ΕΕ, την αλληλεγγύη, την φιλία, την ειρήνη και τον πολιτισμό.
 
Οι μαθητές του Δημοτικού, με τη βοήθεια των εθελοντών του κέντρου, γνώρισαν τις πρωτεύουσες και τις χώρες της ΕΕ, ενώ στο χώρο λειτουργούσαν και περίπτερα ενημέρωσης από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δύναμη Ψυχής και τον Σύλλογο Άγιοι Θεόδωροι.
 
Στο χώρο διοργανώθηκε, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας νεολαίας, η «Ανθρώπινη ζωντανή βιβλιοθήκη πολιτών» στόχος της οποία είναι να φανεί μέσω της συμμετοχής νέων και ενεργών πολιτών, ότι δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχει κάποιος στην πολιτική με τη στενή έννοια του όρου για να είναι ενεργός πολίτης και να έχουν αντίκτυπο στην πόλη τους σημείωσε ο κ. Χρήστος Δερβεντλής, εκ. μέρους του Europe Direct και της System & G
 
Έτσι οι μαθητές του ΓΕΛ Σουφλίου, μαζί με φοιτητές της Κομοτηνής, σε τέσσερις γύρους, συνομιλούσαν και έθεταν ερωτήματα σε ενεργούς πολίτες της Κομοτηνής. 

Ταξίδι μέσα από την μαγειρική στην Ευρώπη 

Το Δημόσιο ΙΕΚ συμμετέχει και φέτος με ιδιαίτερη χαρά στην συγκεκριμένη εκδήλωση του Europe Direct Κομοτηνής, σημείωσε η διευθύντρια του ΔΙΕΚ κ. Ζαφειρούλα Κοτσάκη, με την ειδικότητα τεχνικών μαγειρικής τέχνης, με τους ειδικευόμενους, υπό την καθοδήγηση των διδασκάλων τους, να δημιουργούν λιχουδιές από παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ευρώπη, τα οποία προσέφεραν στους διερχόμενους.
 
Από την πλευρά της η υποδιευθύντρια κ. Αιμηλία Καζάκου έδωσε πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά και όσους τους πλαισιώνουν, για όλο τον κόπο και την προσπάθεια που κατέβαλλαν, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα ανταμείψουν το κοινό με τις γεύσεις τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.