Το μουσικο σχημα «Θρακομελο» για την συμμετοχικοτητα των Ελευθεριων

Πρόταση του σχήματος για την ανάδειξη της συλλογικότητας στις εορταστικές εκδηλώσεις

Τo Μουσικό Συγκρότημα «Θρακόμελο» αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά συγκροτήματα της περιοχής μας.  Με αφορμή την συμμετοχή τους στα Ελευθέρια 2019 εκφράζουν μία διαφορετική άποψη σχετικά με τις εκδηλώσεις των Ελευθερίων και πως θα μπορούσε να γίνει πιο οργανωμένα κατόπιν συνεννόησης όλων των συλλόγων.
 
Όπως αναφέρει η σχετική ανάρτηση «για άλλη μια χρονιά έχουμε την τιμή να συμμετέχουμε μουσικά στις γιορτές της Κομοτηνής, που είναι αφιερωμένες στην απελευθέρωση της Θράκης. Ευχαριστούμε τη δημοτική αρχή της πόλης για την σταθερή εμπιστοσύνη που μας δείχνει όλα αυτά τα χρόνια.
 
Πάγια θέση μας, ωστόσο, αποτελεί η αλλαγή της φύσης των χορευτικών εκδηλώσεων των Ελευθερίων Θράκης. Η στείρα παρουσίαση των χορευτικών ομάδων από τους συλλόγους της πόλης στην εξέδρα της κεντρικής πλατείας, δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με το ύφος και το νόημα της παραδοσιακής μουσικής και του χορού, καθώς ούτε ο χώρος, αλλά ούτε και ο τρόπος που πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις αυτές, δεν είναι προς την κατεύθυνση της συμμετοχής των πολιτών στην τόσο σημαντική αυτή επέτειο. 
 
Ευχή μας είναι οι υπεύθυνοι των πολιτιστικών συλλόγων να έρθουν σε μεταξύ τους επαφή, και αντί να παρουσιάζουν μία-μία τις ομάδες τους, γεγονός που τροφοδοτεί έναν άκαρπο ανταγωνισμό, να συντονίσουν ένα, ή και περισσότερα γλέντια με την μαζική συμμετοχή όλων των πολιτών, αλλά και των επισκεπτών της πόλης. Οι μουσικοί είναι εκεί, ο ηχητικός εξοπλισμός είναι εκεί, ας τα χρησιμοποιήσουμε με πιο έξυπνο και δημιουργικό, για την πόλη μας, τρόπο.
 
Το νόημα του λαϊκού πολιτισμού είναι η ανάδειξη της συλλογικότητας, της συμμετοχικότητας και της αλληλεγγύης, και όχι η ”παράσταση” που μετατρέπει τους θεατές σε παθητικούς δέκτες και καταναλωτές ενός, όχι και τόσο φρέσκου πια, πολιτισμικού προϊόντος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.