«Η Νομικη Σχολη και το ΔΠΘ εκπεμπουν το φως της παιδειας και της γνωσης σε ολη την Ελλαδα»

Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Κομοτηνής αναγορεύτηκε ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Γ. Πέππας

Σε μια σεμνή τελετή, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Γ. Πέππας, το βράδυ της Πέμπτης 9 Μαΐου στο κεντρικό αμφιθέατρο της Σχολής στην Κομοτηνή.
 
Κατά την αναγόρευσή του ο τιμώμενος τόνισε πως είναι μεγάλη η τιμή που η Νομική Σχολή του ΔΠΘ του απονέμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα, μιας και αυτή η τιμή προέρχεται από ένα πολύ αξιόλογο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο εκπέμπει το φως της παιδείας και της γνώσης «φωταγωγώντας» τη ζωή και το μέλλον των νέων δικηγόρων.
 
Θεωρεί δε πας είναι πολύ δυναμική σχολή, έχοντας αναδείξει άξιους λειτουργούς στο χώρο της ανώτατης παιδείας, της δικαιοσύνης και της δικηγορίας, και αυτό δίνει μεγαλύτερο βάρος σε αυτή την τιμή. 

Υπηρέτησε ακούραστα την νομική επιστήμη ο Β. Πέππας 

Στην προσφώνηση του ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητή κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης συνεχάρη όλα τα μέλη της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, τόσο για την απόφασή τους να τιμήσουν τον κ. Πέππα, αλλά και να τους συγχαρεί για την προσφορά και το εξαίρετο έργο που έχουν πραγματοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, αλλά και στο συγγραφικό και ερευνητικό, προωθώντας και προάγοντας την νομική επιστήμη που έχει να κάνει με το ύψιστο αγαθό, την απονομή της δικαιοσύνης και του δικαίου.
 
Για αυτό και κάθε φορά που αναφέρεται η Νομική Σχολή του ΔΠΘ, αυτό γίνεται με ιδιαίτερο σεβασμό, μιας και αποτελεί την πιο ιστορική και εμβληματική σχολή του πανεπιστημίου, μιας και είναι η πρώτη που ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Κομοτηνή το 1974, μαζί με το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη, επάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το σημερινό ΔΠΘ.
 
Ο κ. Πέππας, σημείωσε, υπηρέτησε μακροχρόνια την νομική επιστήμη, και το ύψιστο αγαθό που είναι η απονομή της διακιοσύνης και του δικαίου, το οποίο η ιστορία διδάσκει ότι πάρα πολλοί άνθρωποι, πάρα πολλές φορές, έθεσαν ψηλότερα και από την ίδια τη ζωή τους.
 
Έτσι το μέγεθος και η αξία του τιμώμενου, αντανακλάται στο μέγεθος και την αξία του τιμητή, και η εκδήλωση αυτή στο πρόσωπό του ουσιαστικά τιμά το πανεπιστήμιο. 

Υλοποιεί καθημερινά την ιδέα της δικαιοσύνης ο τιμώμενος 

Η Νομική Κομοτηνής αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την επιτιμοποίηση, για την προσωπικότητα, το ήθος και το έργο του κ. Πέππα, σημείωσε ο Κοσμήτορας της Σχολής, Καθηγητής κ. Χρήστος Μαστροκώστας, μιας και υλοποιεί την ιδέα της δικαιοσύνης καθημερινά, όπως και όλοι οι δικαστές, με τις αποφάσεις τους. «Η δικαιοσύνη είναι μια υπερβατική έννοια που οι δικαστές την υλοποιούν κάθε μέρα και την φέρνουν σε όλους μας για να επικρατεί παντού» σημείωσε ο κ. Μαστροκώστας χαρακτηριστικά για να αναφέρει για τον κ. Πέππας ότι είχε μια μακριά διαδρομή και έφτασε στην κορυφή της ιεραρχίας, τιμώμενος από όλους.
 
Παράλληλα εξήγησε πως η σχολή τιμά ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τον εαυτό τους στην δικαστική επιστήμη, όπως τον Αρεοπαγίτη κ. Κρουσταλλάκη και τον πρώην πρόεδρο του ΣτΕ κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, γιατί οι νομικές σχολές, είναι σε μια σύζευξη με το δικαστικό σώμα, και δεν θα υπάρχει νομική επιστήμη μόνο με τους καθηγητές ή μόνο με τους δικαστές. «Και οι δύο παράγουν θεωρία, και οι δύο συμμετέχουν στην πράξη» με το τρίτο μέρος να είναι οι δικηγόροι το πιο ουσιαστικό κατά τον κ. Μαστροκώστα και το πιο πολυπληθές, που παράγουν το δίκαιο στα δικαστήρια. 

Το φως της γνώσης και της παιδείας εκπέμπει το ΔΠΘ 

Την παρουσίαση του έργου του τιμωμένου πραγματοποίησε ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής κ. Δημήτριος Μανιώτης, ενώ στην αντιφώνησή του ο κ. Πέππας σημείωσε πως η Θράκη είναι μια ιστορική περιοχή, από την οποία έχουν εκπηδήσει μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Δημόκριτος, ο Πρωταγόρας, ο Θουκυδίδης, ο Καραθεοδωρή, έχοντας καταστήσει διαχρονικά την Θράκη κοιτίδα πολιτισμού, και αυτή υπηρετεί επάξια το πανεπιστήμιο.
 
Η νομική επιστήμη στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, και αυτό  αποδεικνύεται και από τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά και από τα θέματα που τίθενται στα δικαστήρια, ο τρόπος που τα χειρίζονται οι νομικοί παραστάτες, και ο τρόπος που επιλύονται, σημείωσε.
 
Η Νομική Σχολή στοχεύει, μέσω της νομικής παιδείας, στην διαμόρφωση της προσωπικότητας πολιτών, φορέων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, και από την οποία έχουν αποφοιτήσει πρόσωπα που έχουν αναδειχθεί στο χώρο της ανώτατης παιδείας, της διακιοσύνης και της δικηγορίας.
 
Η Νομική Κομοτηνής άλλωστε φιλοξενεί επιμορφωτικό σεμινάριο για τους σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον της για την σωστή κατάρτιση των σπουδαστών της, στα πρόσωπα των οποίων βλέπει το μέλλον της δικαιοσύνης. «Αυτό το φως της γνώσης και της παιδείας εκπέμπεται από εδώ, τον ευαίσθητο και ιστορικό χώρο της Θράκης, που αποτελεί διαχρονική κοιτίδα φιλοσοφικής και επιστημονικής σκέψης, αποδεικνύοντας πως ο πολιτισμός είναι ένα πολύτιμο ορυκτό, που παρά τις επιχώσεις των καιρών και των περιστάσεων, πάντα θα ανακαλύπτεται και θα εξορύσσεται από τους ακούραστους σκαπανείς της σκέψης» τόνισε, εκφράζοντας την άποψη ότι η τιμή αυτή απευθύνεται, μέσω του προσώπου του, στην Ελληνική Δικαιοσύνη, τόσο γενικώς, όσο και ειδικότερα στον Άρειο Πάγο.
 
Ευχήθηκε δε το ΔΠΘ, ως εκπαιδευτικό και συγχρόνως πνευματικό ίδρυμα, να συνεχίσει ακατάπαυστα να εκπέμπει το άσβεστο φως της παιδείας και της γνώσης, και στις επερχόμενες γενεές, ενώ έκλεισε με την ομιλία του με θέμα «Ο ρόλος του αναιρετικού ελέγχου στη νομολογιακή διάπλαση του δικαίου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.