Ψηφος εμπιστοσυνης στην κυβερνηση απο 153 βουλευτες

Μετά από τρεις ημέρες σκληρής κόντρας στη Βουλή, η κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης

Την ψήφο εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την κυβέρνηση του, έδωσαν συνολικά 153 βουλευτές μετά από ονομαστική φανερή ψηφοφορία από την Ολομέλεια της Βουλής.
 
Τη στήριξή του στη κυβέρνηση έδωσε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.
 
Η αντιπαράθεση μεταξύ των Τσίπρα- Μητσοτάκη στη Βουλή εξελίχθηκε με αιχμές αλλά χωρίς τις ακρότητες της περασμένης Τετάρτης.
 
 
Οι δύο πολιτικοί  αρχηγοί επιχείρησαν να αφήσουν πίσω τους τις εντυπώσεις από όσα διαμείφθηκαν πριν από δύο 24ωρα και να στοχεύσουν στους ψηφοφόρους  επιχειρώντας να αποκομίσουν τα μέγιστα δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές.
 
Δεν εξέλειψαν ωστόσο οι προσωπικές βολές. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι τα όσα είπε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν μια αστοχία, αλλά στρατηγική επιλογή του.
 
Και επιχειρώντας να καταδείξει το ολίσθημα του αντιπάλου του, υποστήριξε ότι εκείνος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τον πατέρα του αν και ήταν δημόσιο πρόσωπο.  Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την άποψη ότι η συμπεριφορά του προέδρου της ΝΔ οφείλεται και στο γεγονός ότι περπατά με την σκιά του πατέρα του πάνω από το κεφάλι του.
 
Απέδωσε επίσης την στρατηγική όξυνσης και στο γεγονός ότι παρά τις θριαμβολογίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις επικείμενες εκλογές ο αρχηγός της ΝΔ έχει μεγάλο άγχος για τα αποτελέσματα της κάλπης..
 
«Μήπως ο προδιαγραμμένος και προεξοφλημένος  θρίαμβος θα είναι μόνο δημοσκοπικός όπως έχει γίνει τρείς φορές έως τώρα;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και αντέτεινε ότι παρά τις προβλέψεις του αντιπάλου του, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα καταρρεύσει αλλά θα βγει νικητής από την αναμέτρηση διότι είναι ο κύριος εκφραστής της προοδευτικής παράταξης που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολλών.
 
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι εκείνος θα ρίξει τους τόνους αν και όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει στο ίδιο ύφος και τον κατηγόρησε  ότι η ρητορική του μοιάζει με εκείνη των δεξιών ηγετών της Λατινικής Αμερικής φέρνοντας ως παράδειγμα τον Μπολσονάρο της Βραζιλίας.
 
Ο αρχηγός της κυβέρνησης δεν ξέχασε να αναφερθεί για μια ακόμα φορά με κάθε λεπτομέρεια στις πρόσφατες εξαγγελίες του από το Ζάππειο, αλλά και στα όσα έπραξε η κυβέρνηση του για ανέργους, αγρότες, νησιώτες, συνταξιούχους, νέους. Επιχείρησε ταυτόχρονα να αποδομήσει το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλώντας για μια ακόμα φορά για το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, για την επιβολή του 5ευρω στα νοσοκομεία κ.α.
 
Κλείνοντας θέλησε να αναδείξει τις κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ. «Η Ελλάδα των πολλών με την Ελλάδα των ελίτ είναι δύο χώροι που δεν συμβιβάζονται» τόνισε.
 
Χαμηλούς τόνους κράτησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδεχόμενος ότι η συζήτηση την περασμένη Τετάρτη βγήκε εκτός ορίων.
 
Παρ όλα αυτά προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα ανεχθεί στο μέλλον καμία επίθεση σε βάρος της οικογένειας του «κάνετε μεγάλο λάθος αν νομίζετε ότι η ευγένεια μου είναι αδυναμία» τόνισε με νόημα και απήγγειλε και εκείνος με τη σειρά του ένα δίστιχο του Μανώλη Αναγνωστάκη.
 
Ο αρχηγός της ΝΔ επιδίωξε και εκείνος να καταστήσει διακριτή τη διαφορά ήθους με τον Αλέξη Τσίπρα.  Απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό του είπε ότι εκείνος δεν θα του μιλούσε ποτέ στον ενικό διότι σέβεται το θεσμικό του αξίωμα και με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στις αποκαλύψεις για το κότερο έβγαλε τον Πολάκη που έχει μέσα του.
 
Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε ότι η συζήτηση για τα κότερα δεν είναι παραπολιτικό κουτσομπολιό και εξήγησε ότι αυτό που διεκδικεί είναι να κρίνεται και εκείνος με τα ίδια μέτρα και σταθμά «Δεν έχετε καμία ηθική ανωτερότητα» είπε απευθυνόμενος εκ νέου προς τον Πρωθυπουργό.
 
Την ίδια στιγμή παρουσίασε και το πολιτικό του πρόγραμμα. Έδωσε έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας και επιχείρησε να εμφανιστεί ως εγγυητής του σχεδίου της ΝΔ για την ανάκαμψη της χώρας με αναφορές στους εργαζομένους, τους ανέργους και του συνταξιούχους. Αίσθηση προκάλεσε ότι απεύθυνε πρόσκληση ακόμα και προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν όπως είπε την ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία.
 
Προκάλεσε τέλος τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές μετά τις ευρωεκλογές στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί αφού όπως υπενθύμισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αναδείξει τις εκλογές για την ευρωβουλή σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.​
 
Είναι η δεύτερη φορά που από τις αρχές του έτους συζητείται πρόταση εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση. Η πρώτη φορά ήταν τον περασμένο Γενάρη όταν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μετέτρεψε την Συμφωνία των Πρεσπών σε ψήφο εμπιστοσύνης. Τότε εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη Συμφωνία είχαν στηρίξει και οι βουλευτές του Ποταμιού αλλά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Σήμερα, την ψήφο εμπιστοσύνης στήριξε ο Γιάννης Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος είχε ψηφίσει και τον προϋπολογισμό. Ο τελευταίος “παίζει” εκ τους ασφαλούς διότι γνωρίζει ότι ο Βασίλης Λεβέντης δεν μπορεί να τον διαγράψει επειδή τότε μένει με 4 βουλευτές και θα διαλυθεί η κοινοβουλευτική του ομάδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.