Ξεκινησε το ταξιδι προς την απολυτη ελευθερια ο Ελευθεριος Σιδηρας

Απαρατήρητα

Ο Ελευθέριος Σιδηράς, πατέρας του συνεργάτη μας θεολόγου, εκκλησιαστικού ιστορικού και νομικού Γιάννη Σιδηρά, ξεκίνησε την Κυριακή που μας πέρασε το ταξίδι προς την απόλυτη ελευθερία, το νόημα της οποίας επί γης υπερασπίστηκε σθεναρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, υπέρμαχος της δημοκρατίας και της κοινωνικής ισότητας, της αλληλεγγύης και της φιλαλληλίας.
 
Γεννημένος το 1935 στην Παραδημή του νομού Ροδόπης ήταν γιος της Μαγδαληνής και του Γιάννη Σιδηρά, Βενιζελικού «μέχρι το κόκκαλο», ένθερμος παντοτινός θαυμαστής του εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου.
 
Ο Ελευθέριος Σιδηράς ενυμφεύθη την Αναστασία Τζιμοτούδη από την Ξυλαγανή και έζησε τα χρόνια της δικτατορίας στη Γερμανία, όπου γνώριμος του Ανδρέα Παπανδρέου, συστρατεύτηκε με τους αγωνιστές του ΠΑΚ. Αλλά και μετέπειτα υπήρξε από τους πρόδρομους θιασώτες της σοσιαλδημοκρατίας, την οποία υπηρέτησε σθεναρά όλη του τη ζωή. Πολιτικοποιημένος στην κυριολεξία της λέξης, δεν παρέλειψε ακόμη και στις δύσκολες στιγμές της «μάχης» του με τον καρκίνο στους θαλάμους των νοσοκομείων να ενημερώνεται για την πολιτική από εφημερίδες και τηλεόραση.
 
Άνθρωπος της προόδου, ήταν αυτός που εμφύσησε στον μοναχογιό του Γιάννη, την αγάπη για τη γνώση, την πρόοδο και τη δημοκρατία.
 
Τον  Ελευθέριο Σιδηρά αποχαιρέτησε τη Δευτέρα στις 11.00 το πρωί στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης Παραδημής, σύσσωμος ο οικισμός, και εκπρόσωποι της πολιτικής μεταξύ των οποίων η Νατάσα Λιβεριάδου, ο Νίκος Σωτηρακόπουλος, ο Γιώργος Μανανάς, ο συγγενής του νομικός Δημοσθένης Χατζόπουλος με σύνολη την οικογένειά του, η υπ. βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βούλα Ελευθεριάδου, ο ιδιοκτήτης του R Channel Γιώργος Μαλούσης, και λαμπρή χορεία έξι κληρικών, μεταξύ των οποίων οι Αρχιμανδρίτες Θεόκλητος, Χριστόδουλος και Χαρίτων και ο Πρωτοπρεσβύτερος Μάκρης Ιωάννης από την Αλεξανδρούπολη, ο οικογενειακός φίλος Πρωτοπρεσβύτερος  Σταύρος Σπορίκης από την Κομοτηνή και ο Ιερέας της Ενορίας Κωνσταντίνου και Ελένης Παραδημής, π. Αντώνιος. Ο πρώτος, ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος, αποχαιρέτησε με θερμά λόγια τον εκλιπόντα, τονίζοντας τον μεταβατικό χαρακτήρα του θανάτου στην ορθοδοξία, καθώς αυτός είναι το πρώτο βήμα προς την αιώνιο ζωή.
 
Ο δημοκράτης Ελευθέριος Σιδηράς είχε στο τέλος την ευκαιρία να απολαύσει το υψηλό τελεολογικό ήθος  της ορθοδοξίας με την συν-προσευχή των δεκατριών Ιερέων που συνέψαλαν τη νεκρώσιμη ακολουθία, εγκιβωτίζοντάς τη στα υπέροχα τροπάρια της Αναστάσεως που ό,τι ομολογούν είναι ότι ο θάνατος ενικήθη. Συγκινητική στις ψαλμωδίες και η συμμετοχή του γιου του, για τον οποίο όπως και για κάθε ορθόδοξο, ο αγαπημένος του πατέρας «εκοιμήθη», προκειμένου να ακολουθήσει η μεγάλη Ανάσταση όλων την ημέρα της Κρίσης.
 

Στον γιο του Γιάννη και στη σύζυγό του Αναστασία, καθώς και στους οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια

Καλό Παράδεισο Ελευθέριε Σιδηρά    

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.