Οριζοντιο οχι στην εξορυξη χρυσου

Με σημαντική πολιτική σημειολογία η εκδήλωση για το θέμα του χρυσού που πραγματοποιήθηκε στη Μαρώνεια, λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Επιτυχημένη  ήταν η εκδήλωση με θέμα «Η Μεταλλουργία χρυσού στην περιοχή μας» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Μαρώνεια, μιας και ο στόχος των διοργανωτών, να υπάρξει ξεκάθαρη θέση από τους υποψηφίους Δημάρχους στο θέμα της εξόρυξης χρυσού, εξετελέσθη.
 
Το παρόν έδωσαν και οι τέσσερις υποψήφιοι Δήμαρχοι, Γιάννης Σταυρίδης, Ντίνος Χαριτόπουλος, Απόστολος Ιωάννου και Μιχάλης Βασιλειάδης που εξέφρασαν, ο καθένας από την πλευρά του και τον συνδυασμό του, την αντίθεσή τους στη εξόρυξη χρυσού για την οποία, να υπενθυμίσουμε έχει αποκτήσει τα δικαιώματα η Hellas Gold, για το κοίτασμα στην περιοχή των Σαπών, ενώ κατά καιρούς έχουν υπάρξει αιτήματα για μεταλλευτική έρευνα σε άλλες εκτάσεις στην περιοχή του Δήμου.
 

Επίσης να σημειωθεί πως το παρόν έδωσε και η υποψήφια Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Ελένη Λαφτσή, που εξέφρασε την αντίθεσή της στην εξόρυξη, καθώς και υποψήφιοι περιφερειακοί Σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων ο πρώην Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών και υποψήφιος πλέον περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης με την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία κ. Ηλίας Ιωαννάκης.
 
Η εκδήλωση αποτελούσε μια συνδιοργάνωση της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού με τον Αλιευτικό Σύλλογο Μαρώνειας και τον Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό Μαρώνειας, και μοναδικός ομιλητής ήταν ο κ. Δάνος  Σεργκελίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Χρυσωρυχεία: Ανάπτυξη ή καταστροφή;». 

Μικρά τα οφέλη, μεγάλα τα προβλήματα 

Ο κ. Σεργκελίδης, χρησιμοποίησε και το παράδειγμα των μεταλλείων της Κίρκης στον γειτονικό Έβρο, που εγκαταλείφθηκαν το 1997 χωρίς η εταιρεία που τα διαχειρίζονταν να προχωρήσει σε καμία ενέργεια αποκατάστασης του περιβάλλοντος αφήνοντας τεράστιες εκτάσεις με λίμνες αποβλήτων.
 
Όπως επισήμανε, η εξόρυξη χρυσού δεν συμβάλλει στο κοινωνικό (δημόσιο) όφελος, και αποτελεί μονοσήμαντη δραστηριότητα που προκαλεί μαρασμό των υπολοίπων οικονομικών δραστηριοτήτων. Άλλωστε ο χρυσός χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για την κατασκευή κοσμημάτων και για διακοσμητικούς γενικά σκοπούς, και, αν περιοριζόταν η αξιοποίησή του σε ουσιαστικές χρήσεις, οι ποσότητες που έχουν ήδη εξορυχθεί θα αρκούσαν για εκατοντάδες χρόνια.
 
Επιπλέον, όπως εξήγησε ο κ. Σεργκελίδης το όφελος για την εθνική οικονομία θα είναι μικρό, μιας και περιλαμβάνει τα έσοδα από την ενοικίαση μόνο των δημόσιων μεταλλείων, ορισμένες θέσεις εργασίας (60-120) ανάλογα με το ορυχείο για ένα χρόνο λειτουργίας που εκτιμά πως ανέρχεται στα 8 χρόνια. Δεν παρέλειψε δε να εξηγήσει πως τα έσοδα που προέρχονται από τη φορολόγηση των εταιρειών αναμένεται να είναι λίγα καθώς και οι εταιρείες πολλές φορές, σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιούν εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους ώστε να μην φορολογηθούν.
 

Τα προβλήματα αντίθετα που προκαλούνται είναι πολλαπλά, τόσο στην γεωργία και την Κτηνοτροφία που δεν μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή των μεταλλείων, όσο και σε οποιαδήποτε άλλα δραστηριότητα, πέρα της εξόρυξης, όχι μόνο κατά την περίοδο χρήσης, αλλά για πολλά χρόνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ενώ και οι μέθοδοι διαχωρισμού του μεταλλεύματος από το κοίτασμα καταλήγουν σε τέλματα, που χρειάζονται μόνιμη συντήρηση.
 
Μάλιστα συνήθως, και εδώ έρχεται το παράδειγμα της Κίρκης, οι χώροι δεν αποκαθίστανται και αποτελούν πηγές μόλυνσης του περιβάλλοντος για πολλά χρόνια ακόμα, με το κόστος της αποκατάστασης να μετακυλύεται στις τοπικές κοινωνίες.
 
Ο κ. Σεργκελίδης τόνισε πως πρέπει να προσεγγίζουμε οποιαδήποτε επένδυση και δράση στην περιοχή για εξόρυξη, με τα δεδομένα της βιώσιμης και της αειφόρου ανάπτυξης, για να υπογραμμίσει εμφατικά πως μια στόχευση δεν εξυπηρετείται από την εξόρυξη χρυσού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.