Αφυπηρετει μετα απο 14 χρονια ο Καθηγητης Λαογραφιας Μανολης Σεργης

Ένα συναισθηματικό αποχαιρετισμό προς τους φοιτητές, κατά την αποφοίτησή τους από το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών έδωσε ο καθηγητής

Να αφυπηρετήσει, μετά από 14 χρόνια παρουσίας στο τμήμα, αποφάσισε ο Καθηγητής του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών κ. Μανόλης Σέργης, ο οποίος αποχαιρέτησε τους φοιτητές του με τον καλύτερο τρόπο στην ορκωμοσία του Τμήματος την Πέμπτη, με ένα λόγο προς τους απόφοιτους.
 
Ο κ. Σέργης θέλει να αφοσιωθεί περισσότερο στην επιστήμη του, τη Λαογραφία, για αυτό και επέλεξε, όπως είπε και ο ίδιος, να «πάει σπίτι του», ώστε να μπορέσει απρόσκοπτα να συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει. 

Μια διαβατήρια τελετουργία 

Όπως τόνισε προς τους αποφοίτους, έχουν ένα κοινό, μιας και φεύγουν την ίδια περίοδο από τον ίδιο πνευματικό χώρο, στον οποίο έζησαν αυτοί 4 και αυτός 14 χρόνια. Την ημέρα αυτή λαμβάνει χώρα μια «διαβατήρια τελετουργία, με την οποία συντελείται ένα πέρασμα από μια κοινωνική κατάσταση και μια ιδιότητα σε μια άλλη» τόνισε ο ίδιος για συμπλήρωσε πως έτσι από φοιτητές γίνονται απόφοιτοι, σε μια σημαντική στιγμή.
 
Όταν τον προσέγγισε η πρόεδρος του τμήματος κ. Μαρία Δημάση για αυτή την ομιλία, αναρωτήθηκε πώς θα μιλήσει στα παιδιά που πλέον έχουν μεγαλώσει, ποια αλήθεια θα τους μεταφέρει, και πώς θα τους υποδείξει τον δρόμο για μια διαρκή υποστηρικτική προσέγγιση της ζωής, όταν όλα γύρω μας μοιάζουν τόσο αβέβαια και τόσο ρευστά. «Πώς θα μιλήσεις στην πιο αδικημένη κατηγορία του σύγχρονου Ελληνικού Κόσμου, τη νεολαία; Για αυτό θα αποφύγω ειδικές προτροπές και τσιτάτα, και θα μιλήσω πιο πολύ για αισθήματα και συναισθήματα» σημείωσε, θεωρώντας πως εκφράζει τα αισθήματα και τα συναισθήματα όλων των καθηγητών.
 
Και αυτά θεωρεί πως μπορούν να αποτυπωθούν σε μια κατάσταση χαρμολύπης, μιας και τους βλέπουν λαμπερούς στην χαρά της ημέρας της αποφοίτησης, έχοντας συμπορευτεί μαζί τους όλα τα προηγούμενα χρόνια ως σύμβουλοι, καθοδηγητές και διδάσκοντες, και παρόλο που αισθάνονται σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα, αποχαιρετίζονται προσωρινά. 

Σημαντικό το πέρασμα από το τμήμα 

Όλα αυτά τα χρόνια, διδάχτηκαν μαθήματα που τους παρείχαν τη δυνατότητα να κατακτήσουν σημαντικές δεξιότητες, όπως η διαπολιτισμική ετοιμότητα και η διαπολιτισμική συνείδηση, όροι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητοι στις σύγχρονες διαπολιτισμικές κοινωνίες που ζούμε.
 
Γνώρισαν δε στο πλαίσιο των μαθημάτων τους πως αποτελεί βασική υποχρέωση του σύγχρονη πολίτη ατόμου να αποδέχεται τα πάντα, κρατώντας ταυτόχρονα ισχυρές ατομικές και συλλογικές ταυτότητες.
 
 Επίσης έμαθαν γλώσσες που αποτελούν σημαντικό εφόδιο, ενώ παράλληλα το Πανεπιστήμιο δημιουργεί προγράμματα δια Βίου, με τη Σχολή να επικεντρώνεται σε ανάλογα προγράμματα που αφορούν τους αποφοίτους τους.
 
Για αυτό και τους ζήτησε να παρακολουθούν τις δράσεις της σχολής τους, και αν συνεχίσουν να κρατούν τη γνώση, μιας και είναι η προίκα που δίνει το τμήμα τους με την απόκτηση του πτυχίου.
 
Τους διαβεβαίωσε πως θα είναι κοντά τους σε ό,τι αποφασίσουν να κάνουν, και τους ευχήθηκε καλή συνέχεια σε ό,τι επιλέξουν να κάνουν στη ζωή τους.
 
Τόνισε βέβαια πως μαγικές συνταγές και εξασφαλισμένοι τρόποι επιτυχίας δεν υπάρχουν ενώ τους ζήτησε να μην συμβιβαστούν ποτέ στη ζωή τους, ή για να μην φανεί απόλυτος, να επιλέξουν τους συμβιβασμούς που θα κάνουν, προτείνοντάς τους να αδράξουν την κάθε ημέρα.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.