Η απεξαρτηση στο πλαισιο του σωφρονιστικου συστηµατος αναλυθηκε σε εκδηλωση της Νομικης ΔΠΘ

Τα οφέλη που προκύπτουν από τη διαδικασία της απεξάρτησης στο κοινωνικό σύνολο τονίστηκαν από τους ομιλητές

Το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επιστημονική εκδήλωση  από τον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα  «Ναρκωτικά και απεξάρτηση στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος» .
 
Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Κώστας Κοσμάτος, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής ΔΠΘ, η κ. Μαρία Θεοχαράκη, Ψυχολόγος και Υπεύθυνη στο  ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας» και η κ. Ντέλια Τζιογκίδου, Ψυχολόγος και Υπεύθυνη στο ΚΕΘΕΑ «Κιβωτός». 

Κώστας Κοσμάτος «Η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά έχει μεγάλο κοινωνικό όφελος» 

Για το περιεχόμενο της εκδήλωσης μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Νομικής ΔΠΘ κ. Κοσμάτος, ο οποίος τόνισε πως βασικός στόχος της εκδήλωσης αποτέλεσε η εξοικείωση των νέων νομικών με τα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου περί ναρκωτικών και την ανάλυση της σχετικής νομοθεσίας για τους εξαρτημένους οι οποίοι επιδιώκουν την απεξάρτηση τους. «Ο νομοθέτης με το νόμο 4139/2013 έχει αλλάξει πλεύση, πέρα από την τιμωρητική πρακτική, δίνοντας τη δυνατότητα μέσα από μεθόδους απεξάρτησης έτσι ώστε να δοθεί μία εναλλακτική λύση απέναντι στη φυλακή» ανέφερε ο κ. Κοσμάτος και  εξήγησε πως αυτό γίνεται σε όλη τη φάση της διαδικασίας, από την προδικασία μέχρι την έκτιση της ποινής. «Το όφελος που προκύπτει από την επιλογή ενός κατηγορουμένου να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα απεξάρτησης πέραν της ελευθερίας που του παρέχει απέναντι σε ένα καθεστώς κράτησης είναι και ένα κοινωνικό όφελος, το οποίο έγκειται στην αποφυγή της νέας εγκληματικότητας του, της υποτροπής δηλαδή, οπότε η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι ιδιαίτερα σημαντική» υπογράμμισε ο κ. Κοσμάτος.
 
Παράλληλα ο Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής ΔΠΘ στάθηκε στην συμμετοχή των φοιτητών σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, οι οποίες γίνονται περίπου ανά χρόνο ή ανά διετία και έχουν σαν στόχο πέραν της θεωρητικής κατάρτισης  των φοιτητών, να φέρουνε σε επαφή τους νέους νομικούς με τον χώρο της απεξάρτησης και των υπηρεσιών που παρέχει. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε βρέθηκαν και οι δύο προσκεκλημένες από τα ΚΕΘΕΑ της Βορείου Ελλάδος με μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα της απεξάρτησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.