Η Εικονικη Ποινικη Δικη των φοιτητων της Νομικης του ΔΠΘ επιστρεφει

Ανθρωποκτονία από πρόθεση η υπόθεση - Στόχος η καλύτερη επαφή των φοιτητών με τη διαδικασία της ποινικής δίκης

Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 10:00 το πρωί στην αίθουσα Τελετών της Νομικής Σχολής θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική ποινική Δίκη, στην οποία θα συμμετέχουν φοιτητές του τμήματος Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Πρόκειται για μία αναπαράσταση δίκης πάνω σε μία ενδιαφέρουσα υπόθεση που αφορά ανθρωποκτονία από πρόθεση, η οποία είχε απασχολήσει τη δημόσια γνώμη πριν από λίγα  χρόνια.  Σύμφωνα με την υπόθεση εργασίας της εικονικής δίκης, έχει βγει η απόφαση στον πρώτο βαθμό με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και οι συμμετέχοντες φοιτητές καλούνται να δικάσουν σε δεύτερο βαθμό ως Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης. Φυσικά αυτή η προσπάθεια δεν πραγματοποιείται για πρώτη φορά αλλά αποτελεί παράδοση για τη Νομική Κομοτηνής, καθώς έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 90΄ και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί μία ακόμα εικονική δίκη. 

«Η συμμετοχή στη δίκη μας έδωσε το ερέθισμα να διαβάσουμε περισσότερο και να εμβαθύνουμε τη σκέψη μας» 

Για αυτήν την δίκη μίλησαν στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» η Δήμητρα Πολύζου, η Βασιλική Σβεντζούρη και ο Δημήτρης Καραγιάννης, φοιτητές της Νομικής του ΔΠΘ που θα έχουν ενεργό ρόλο στην αναπαράσταση. Συγκεκριμένα η κ. Πολύζου θα είναι τακτικός δικαστής στο προεδρείο, η κ. Σβεντζούρη θα έχει τον ρόλο του ψυχίατρου-πραγματογνώμονα και ο κ. Καραγιάννης θα αποτελεί συνήγορος πολιτικής αγωγής. «Σίγουρα η συμμετοχή σε τέτοιες δράσεις είναι κάτι που απαιτεί διάβασμα και έχει απαιτήσεις αλλά ένας δικαστής οφείλει να είναι αμερόληπτος και αντικειμενικός» παραδέχθηκε η Δήμητρα Πολύζου, η οποία αποκάλυψε πως δεν υπάρχει προγενέστερη συνεννόηση μεταξύ των φοιτητών που συμμετέχουν, φροντίζοντας έτσι ώστε να η διαδικασία να κυλά  τυπικά, ρεαλιστικά και αποτελεσματικά. Για τις ανάγκες της εκδήλωσης, η Βασιλική Σβέντζουρη, η οποία θα κληθεί να ψυχογραφήσει τον δράστη, χρειάστηκε να διαβάσει δικαστική ψυχολογία για να σκιαγραφήσει το προφίλ του, τονίζοντας πως κάθε έγκλημα είναι συνυφασμένο με την ψυχολογία του δράστη και του θύματος. Η προετοιμασία της δίκης μπορεί να άγχωσε τον Δημήτρη Καραγιάννη, ο οποίος αποκάλυψε πως αρχικά είχε πιεστεί με τον όγκο του διαβάσματος αλλά όλα μπήκαν σε σειρά καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «το δικαστικό μας σύστημα, όπως έχει διαμορφωθεί, βασίζεται σε δύο αντίρροπες τάσεις, του ποινικού δικαίου της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης. Για να αποδοθεί δικαιοσύνη πρέπει και οι 2 μεριές να είναι εξίσου ισχυρές» εξηγώντας πως όταν μία από τις δύο μεριές έχει ελλιπή κατάρτιση και δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη, δεν θα είναι λάθος του δικαστή ότι θα δώσει μία λάθος κρίση. 

Οι δάσκαλοι που ενέπνευσαν τους φοιτητές 

Πίσω από κάθε εγχείρημα των φοιτητών υπάρχει μία ομάδα καθηγητών που λειτουργώντας ως πραγματικοί δάσκαλοι τους ωθούν στο να εμβαθύνουν τις γνώσεις και να διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Για τον λόγο αυτό, οι 3 φοιτητές θέλησαν να ευχαριστήσουν τους καθηγητές του Τομέα ποινικών και εγκληματικών ερευνών και συγκεκριμένα τον Υπεύθυνο  κ. Θεοχάρη Δαλακούρα, τους Ειδικούς επιστήμονες κ. Νίκο Αποστολίδη,  Χρήστο Νάιντο και Νικόλαο Δαγκλή και την Υποψήφια Διδάκτορα κ. Μαρία Γκαμπράνη, η οποία είχε αναλάβει το συντονισμό και την συνεργασία όλων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.