Δυναμικο ξεκινημα για το Εργαστηριο Νεοτερης και Συγχρονης Ιστοριας του ΤΙΕ

Με την ημερίδα Υποψηφίων Διδακτόρων και Μεταπτυχιακών Φοιτητών

Θεσμό θέλει να κάνει την Ημερίδα Υποψηφίων Διδακτόρων και Μεταπτυχιακών Φοιτητών το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, ανοίγοντας το τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και την κοινωνία της Κομοτηνής, μιας και η θεματολογία αφορά και την ίδια.
 
Αυτό επισήμανε η Διευθύντρια του Εργαστηρίου, Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Αθηνά Συριάτου, που τόνισε πως το εργαστήριο, που ιδρύθηκε πρόσφατα, αρχίζει ουσιαστικά τη λειτουργία του με αυτή την ημερίδα, που έλαβε χώρα την Παρασκευή 17 Μαΐου από τις 09:00 έως τις 20:00.
 

«Αφορά κατεξοχήν τους διδάκτορες και τους μεταπτυχιακούς, αλλά και τους προπτυχιακούς φοιτητές για να τους ενεργοποιήσει στη μελέτη της ιστορίας» σημείωσε η κ. Συριάτου για να συμπληρώσει ότι, επειδή αυτές οι ημερίδες θέλουν να γίνονται σε ετήσια βάση, μπορούν όσοι επιθυμούν από την κοινωνία της Κομοτηνής να τις παρακολουθήσουν. Τα θέματα άλλωστε αφορούν τους ίδιους τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή μας, μιας και όπως υπογράμμισε η επίκουρη καθηγήτρια, η γνώση αυτή βοηθά στην αναλυτική σκέψη, μακριά από τα συνθήματα και την άκριτη αποδοχή των πραγμάτων.
 
«Το να έρθουν σε επαφή με τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι ιστορικοί, σκέφτονται, αναλύουν, συνθέτουν, τότε προσεγγίζουν ένα θέμα στην ολότητά του» ανέφερε η κ. Συριάτου, φέρνοντας ως παράδειγμα θεματικές που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας όπως τι είναι ο μετανάστης, τι είναι ο πρόσφυγας, και τι σήμαινε αυτό στον 20 αιώνα τόσο γενικότερα όσο και για την περιοχή, που έχει μια μεγάλη παράδοση σε αυτό.
 

Άλλο ζήτημα στο οποίο θα μπορούσε να εμβαθύνει κάποιος είναι οι εθνικισμοί, τόσο στην Βαλκανική, όπου είναι το ενδιαφέρον των περισσότερων, αλλά και ευρύτερα, ώστε να μάθει ότι ακόμα και τα λάθη μας δεν είναι μοναδικά, αλλά είναι πανανθρώπινα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.