Πορεια και Τρισαγιο στη μνημη των θυματων της Γενοκτονιας

100 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου - Μήνυμα των συμμετεχόντων η παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε πορεία από το Ηρώο της Κομοτηνής στο Μνημείο του Μητροπολίτη Χρυσάνθου, όπου ακολούθησε Τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος αποτελεί σύμβολο για τον Ποντιακό Ελληνισμό και για τη Θράκη και στο μνημείο του υπήρχαν στημένα κεράκια με τον αριθμό 353.000 που συμβολίζει τον αριθμό των θυμάτων γενοκτονίας.
 

Οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται κάθε χρόνο προκειμένου να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκησαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς. 

Χρύσα Μαυρίδου «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού» 

Για το χρέος που έχουν στους προγόνους τους, ώστε να διατηρηθεί η μνήμη των θυμάτων  ζωντανή και να αναγνωριστεί παγκοσμίως η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού μίλησε η κ. Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» εκφράζοντας την ικανοποίηση της για την παρουσία πολλών νέων ανθρώπων στις εκδηλώσεις μνήμης. Με σύνθημα το «μάθε με να μην ξεχνώ» οι Σύλλογοι Ποντίων της Ροδόπης ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να μην σβηστεί στη φθορά του χρόνου η ανείπωτη τραγωδία. «Μπορεί την Βιολογική γενοκτονία να μην μπορέσαμε να την αποφύγουμε όμως την γενοκτονία μνήμης δεν θα την επιτρέψουμε» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μαυρίδου, η οποία επισήμανε πως επιχειρείται προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας «με την άρνηση της γενοκτονίας από τον θύτη, δηλαδή την Τουρκία».
 

Με δεδομένο πως συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, όλες οι εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο είναι αφιερωμένες σε αυτήν την επέτειο. Έτσι και στη Ροδόπη, οι Σύλλογοι Ποντίων της περιοχής ενώνουν τις δυνάμεις και τις φωνές τους προκειμένου να μην ξεχαστεί και να τιμηθεί η μνήμη των προγόνων τους. «Συγκεντρωθήκαμε για να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων με ένα μνημόσυνο, με τα κεράκια και με τη σιωπή που πολλές φορές είναι εκκωφαντική και περνάει σημαντικά μηνύματα» τόνισε η κ. Μαυρίδου, υπογραμμίζοντας πως «στόχος μας είναι η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού». Παράλληλα στάθηκε στο γεγονός της δυναμικής παρουσίας νέων παιδιών, που αποδεικνύει «πως οι επόμενες γενιές θα συνεχίσουν τον αγώνα για τη δικαίωση και την αναγνώριση από την Τουρκία» εκφράζοντας παράλληλα την ευχή «η ανθρωπότητα να σταματήσει να βιώνει τραγωδίες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.