Αναζητωντας τις πτυχες της Εθνικης Ασφαλειας

Ημερίδα από την Αντιπροσωπεία Κομοτηνής του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων στην Κομοτηνή

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου, η ημερίδα με θέμα «Εθνική Ασφάλεια: Προκλήσεις, Εξελίξεις, Προοπτικές» από την Αντιπροσωπεία Κομοτηνής του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ) στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Συμμετέχοντες ομιλητές ήταν οι κ. Ιατρίδης Κωνσταντίνος, κ. Σέρμπος Σωτήριος, ο κ. Μαυρόπουλος Ηλίας και ο κ. Μορφακίδης Χρήστος.
 
Η εκδήλωση τελούσε υπό την Αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής και του Δήμου Κομοτηνής.
 

Το πρώτο πάνελ της ημερίδας αφορούσε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και τις διεθνείς σχέσεις. Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Ιατρίδης Κωνσταντίνος, Αντιπτέραρχος, Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, και Επίτιμο Μέλος του ΕΟΠΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις στο Αιγαίο και στη δράση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας για τη διασφάλιση της ειρήνης. Έπειτα, ο κ. Σέρμπος Σωτήριος, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σχολίασε την παρούσα κατάσταση στη ΝΑ Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
 
Στο δεύτερο πάνελ έγιναν αναφορές σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα. Πλαισιώθηκε από τον κ. Μαυρόπουλο Ηλία,  Αστυνόμο Α’, Διοικητή Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου, Πολιτικό Επιστήμων  που εισηγήθηκε για το φαινόμενο της μετανάστευσης και τις επιπτώσεις του στην εθνική ασφάλεια. Τέλος, τον λόγο έλαβε ο κ. Μορφακίδης Χρήστος, Επίκουρος καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που επισήμανε το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας σχετικά με την εθνική ασφάλεια και τις περιπτώσεις παραβίασης αυτής. Μετά το πέρας των τοποθετήσεων ακολούθησε γόνιμος διάλογος των ομιλητών με το κοινό.
 

Παρευρέθηκε στην Κομοτηνή και παρακολούθησε την ημερίδα ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων, κ. Συμεών Σιδηρόπουλος, ο οποίος συνεχάρη τους ομιλητές και τα μέλη της Αντιπροσωπείας για την άρτια εκδήλωση.
 
Επιπλέον, το παρών έδωσαν ο Διοικητής της 29ης Μ/Π Ταξιαρχίας Πεζικού, Ταξίαρχος Λεωνίδας Γιοβάνης, ο Υποδιοικητής της 21ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων Κομοτηνής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης, κ. Μιχάλης Σεβδυνίδης, ο Αιδεσιμότατος πάτερ Βαλάντιος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών νομού Ροδόπης, μέλη του ΣΕΑΝ, ο Επίκουρος Καθηγητής ΔΠΘ και μέλος του Συμβουλίου Πανεπιστημιακών του ΕΟΠΕ, κ. Δικαίος  Κωνσταντίνος, και η Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Δράσεων και Συντονίστρια Εθελοντικών Ομάδων Εurope Direct Κομοτηνής κα Χατζησαββίδου Σοφία. Τέλος, την ημερίδα παρακολούθησαν πλήθος κόσμου της τοπικής κοινωνίας, φοιτητές του ΔΠΘ και μέλη της Αντιπροσωπείας Κομοτηνής.
 
Συντονιστής των πάνελ ήταν ο Επόπτης της Αντιπροσωπείας Κομοτηνής, κ. Σαμουρκασίδης Ανέστης.
 
Την οργάνωση της ημερίδας ανέλαβαν η κ. Χατζηβασιλείου Σουζάνα, Υπεύθυνη Τομέα Βορείου Ελλάδας ΕΟΠΕ και η κ. Χαρπαντίδου Αριάδνη, Συντονίστρια της Αντιπροσωπείας Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.