Αγωγος συνεργασιας Ελλαδας Βουλγαριας ο IGB

Παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τα εγκαίνια της κατασκευής του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας –Βουλγαρίας στο Κίρκοβο - «Πεδίο φιλίας, ειρήνης, προκοπής για όλους τους λαούς τα Βαλκάνια» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

Με την παραδοσιακή βουλγαρική υποδοχή με ψωμί, μέλι και αλάτι, καλωσόρισαν τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στο Κίρκοβο, το πρωί της Τετάρτης 22 Μαΐου, όπου μαζί με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ, πραγματοποίησαν τα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας -Βουλγαρίας (IGB).
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πρωθυπουργοί στάθηκαν στη βασική σημασία του αγωγού ως μέρος των κοινών έργων που πραγματοποιούνται στα Βαλκάνια και επεσήμαναν τη σημασία των δρόμων, των σιδηροδρόμων, των λιμένων, των ψηφιακών υποδομών για τη διασύνδεση και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.
 
Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονία-Θράκη)κ. Ελευθερία Χατζηγεωργίου και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Τσίπρας. 

Πεδίο φιλίας και ειρήνης τα Βαλκάνια 

Ελλάδα και Βουλγαρία, τόνισε ο κ. Τσίπρας, θέλουν να καταστήσουν την περιοχή «από ένα πεδίο αντιπαλότητας και συγκρούσεων σε ένα πεδίο φιλίας, ειρήνης, προκοπής, σε ένα πεδίο συνανάπτυξης για όλους τους λαούς μας».
 
Αναφέρθηκε μάλιστα στον κρίσιμο ρόλο της ενεργειακής ασφάλειας, σημειώνοντας ότι μαζί με τον πολλαπλασιασμό των ενεργειακών πηγών «παραμένει μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για όλη την περιοχή μας, την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αλλά και προτεραιότητα για όλη την Ευρώπη», ενώ αναφέρθηκε και σε μια σειρά από έργα που ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας.
 
«Ο TAP, ο κάθετος διάδρομος, ο East-Med, ο υπό σχεδίαση σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο αντίστοιχος σταθμός στη Ρεβυθούσα, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή, ο αγωγός Turkish Stream 2, είναι έργα που ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Eλλάδας, της φίλης Βουλγαρίας και μαζί της ευρύτερης περιοχής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Κομμάτι του ενεργειακού κόμβου των Βαλκανίων ο IGB 

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν η Μακεδονία και η Θράκη στην ενεργειακή διασύνδεση των Βαλκανίων, ενώ υπογράμμισε και τις προοπτικές να καταστεί η Θεσσαλονίκη ένα σημαντικό ενεργειακό hub.
 
Ιδιαίτερη δε είναι η σημασία και η συμβολή του IGB -ως τμήμα κάθετου διαδρόμου αερίου- στο να καταστούν τα Βαλκάνια ενεργειακός κόμβος.
 
Στάθηκε μάλιστα στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών με συμμετοχή δύο μεγάλων ελληνικών εταιρειών (Σωληνουργεία Κορίνθου και 'Αβαξ),  που καταδεικνύει, όπως τόνισε, «την αποφασιστικότητά μας να ολοκληρώσουμε έργα που συμβάλλουν στην ασφάλεια και την οικονομική ευημερία στην περιοχή».
 
Ένα μεγάλο τμήμα του αερίου στον IGB θα προέρχεται από τον αγωγό TAP, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει το 2020 και θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές, μια πραγματικότητα που εκφράστηκε και σημειολογικά, με την παρουσία του αντιπροέδρου του Αζερμπαϊτζάν στην τελετή, ενώ όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο IGB θα αντλεί αέριο και από την πλατφόρμα επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου που θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη, αλλά μακροπρόθεσμα και από πολύ πέρα από αυτήν θα αποτελέσει κομβικό ρόλο στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
 
«Ο αγωγός αυτός θα μπορεί να επεκταθεί και στη Σερβία, μέσω του αγωγού IBS (Interconnector Serbia – Bulgaria), καθώς και στη Ρουμανία μέσω του αγωγού IBR (Interconnector Bulgaria-Romania), κάτι το οποίο θα βοηθήσει τη Σερβία και τη Ρουμανία να διαφοροποιήσουν και αυτές τις ενεργειακές οδούς και τις πηγές εφοδιασμού τους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 

Καθοριστικός ο ρόλος της διασύνδεσης 

«Η υλοποίηση της διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας θα έχει καθοριστικό ρόλο για ολόκληρη την περιοχή και για την Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μπορίσοφ σε συνάντηση με τον κ. Τσίπρα πριν από την επίσημη έναρξη, ενώ υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα διαχείρισης της βουλγαρικής κυβέρνησης έχει θέσει ως προτεραιότητα την εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας και της ανάπτυξης της αγοράς.
 
Η σύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας έχει μήκος 182 χλμ, εκ των οποίων τα 150 χλμ. βρίσκονται στη βουλγαρική επικράτεια. Ο αγωγός ξεκινά από την Κομοτηνή και συνδέεται με το βουλγαρικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στη Στάρα Ζαγόρα. Η ικανότητα μεταφοράς αερίου είναι 3 έως 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το συνολικό κόστος του έργου είναι 220 εκατομμύρια ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.