Τελος Ιουνιου στη Βουλη τα νεα Τμηματα του ΔΠΘ

Προχωρά ο σχεδιασμός για διαδικασίες ανάδειξης των Βακουφικών επιτροπών - Για όλα τα θέματα, μίλησε στον ΠτΘ ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου

Να επισκεφτεί σύντομα την περιοχή μας, μετά από πρόσκληση των Πρυτανικών αρχών του ΔΠΘ, υποσχέθηκε ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και την Νατάσσα Βαφειάδου.
 
Ο κ. Γαβρόγλου μίλησε για τη δημιουργία της 4ης Νομικής στην Πάτρα και απέρριψε τις κατηγορίες που υπάρχουν για αποψίλωση της Νομικής Κομοτηνής τόσο από φοιτητές όσο και από καθηγητές, αλλά και για το θέμα της δημιουργίας νέων τμημάτων στο ΔΠΘ.
 
Στάθηκε επίσης στο κομμάτι της ενίσχυσης της ειδικής αγωγής, καθώς και στο πιλοτικό πρόγραμμα του ΙΕΠ για τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία, ενώ έθιξε και το θέμα της λειτουργίας των Μουφτειών αλλά και τον σχεδιασμό για διαδικασίες ανάδειξης των διαχειριστικών αρχών των Βακουφίων. 

«Δεν θα μειωθεί η ποιότητα των σπουδών στην Κομοτηνή» 

ΠτΘ: κ. Γαβρόγλου είστε το πρόσωπο του τελευταίου χρόνου, σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, για μια σειρά ζητημάτων τα οποία έχουν ανάμικτες αποκρίσεις στην τοπική κοινωνία, ειδικά στο ζήτημα της τέταρτης Νομικής, όπου η Ροδόπη πρωτοστάτησε σε ένα κύμα αντιδράσεων, που υπήρξαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Θέλουμε να μας εξηγήσετε τη λογική πίσω από την ίδρυση της τέταρτης Νομικής στην Πάτρα και πώς επηρεάζει τις υπόλοιπες νομικές σχολές της χώρας και κυρίως το Δημοκρίτειο.
Κ.Γ.:
Ο σχεδιασμός δεν είναι τοπικός, είναι εθνικός, άρα κανείς πρέπει να δει τη μεγάλη εικόνα. Θέλω να γνωρίζει ο κόσμος ότι κάθε χρόνο όταν ανακοινώνουμε τον αριθμό των εισακτέων, ειδικά για τις νομικές σχολές μάς κατηγορούν ότι παίρνουμε πολλά παιδιά. Είναι σαφές ότι εάν υπάρχουν τέσσερις νομικές και διατηρήσουμε τον ίδιο αριθμό εισακτέων, τότε προφανώς θα ικανοποιήσουμε ένα αίτημα το οποίο οι ίδιες νομικές ζητούν να μειωθεί ο αριθμός. Εκτός αν θέλουν να μειώνεται ο αριθμός από τα άτομα που θέλουν να σπουδάσουν.
 
Εμείς πιστεύουμε ότι εάν ένα παιδί θέλει να σπουδάσει, πρέπει να του δίνουμε τη δυνατότητα να σπουδάσει. Το εάν θα βρει δουλειά έχει σχέση με πάρα πολλά άλλα πράγματα και όπως ξέρετε τα παιδιά που τελειώνουν νομική, δεν ακολουθούν όλα τη δικηγορία.
 
Είναι σαφές επίσης ότι τα παιδιά που θα έρθουν στην Κομοτηνή θα είναι εξίσου καλά, εννοώ ως ποιότητα φοιτητών, με όλα τα υπόλοιπα παιδιά.
 
Το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει η ποιότητα των φοιτητών, το τρίτο είναι ένα θέμα εθνικό και κοινωνικό, ότι εμείς θέλουμε να προσφέρουμε καλή γνώση στα παιδιά. Καλή μόρφωση στα παιδιά. Έχουμε επτά ιατρικές σχολές. Έχουμε πολύ περισσότερα πολυτεχνεία. Τι θέλουν κάποιοι να κλείσουν όλα αυτά, να μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών; Αυτά τα πράγματα πρέπει κανείς να τα βάλει κάτω. 

«Μέχρι το τέλος Ιουνίου τα νέα Τμήματα του ΔΠΘ» 

ΠτΘ: Η μεγαλύτερη αντίδραση εστιάζεται στο κομμάτι των καθηγητών και στη δυνατότητα που δίνεται σε μέλη ΔΕΠ να μεταφέρουν τη θέση τους. Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ως ένα ακριτικό πανεπιστήμιο, έχουμε το φαινόμενο των «ιπτάμενων» καθηγητών, υπάρχει μια λογική και μια βάση σε όλη αυτή την ανησυχία.
Κ.Γ.:
Δεν είναι κάτι το αυτόματο το να φύγει κάποιος καθηγητής. Πρέπει να αποφασίσει η γενική συνέλευση του τμήματος  και πρέπει να αποφασίσει η Σύγκλητος του αντίστοιχου ιδρύματος.  Πρώτον, δηλαδή πρέπει να έχω μια  άδεια από το τμήμα μου να μπορώ να αρχίσω αυτή τη διαδικασία. Δεύτερον, πρέπει να με αφήσει η Σύγκλητος να το κάνω αυτό. Ο καθένας πρέπει να δει τι ανάγκες έχει, και με βάση αυτά να παρθούν οι όποιες αποφάσεις. Αν όντως υπάρχει ένα πρόβλημα, που κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει, να ενισχύσουμε με κάποιες πρόσθετες θέσεις την Κομοτηνή, επιπλέον των πεντακοσίων θέσεων που δίνουμε για όλα τα ιδρύματα. Έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση που οδηγεί σε παρεξηγήσεις, κυρίως στους ακροατές, ενώ όλη μας η λογική είναι μια ουσιαστική αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 
Υπήρξαν κάποια πολύ σοβαρά προβλήματα δικαστικού επιπέδου που υπήρχαν με την προηγούμενη διοίκηση του ΔΠΘ. Ευτυχώς όλα αυτά είναι πίσω μας. Εμείς συνεργαζόμαστε άψογα με τη νέα διοίκηση, η νέα διοίκηση είναι μια δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση.  Μας έχουν φέρει μια ιδιαίτερα συγκροτημένη πρόταση για την δημιουργία νέων τμημάτων κι εμείς έχουμε αποδεχτεί την πρόταση αυτή ως υπουργείο παιδείας και θα νομοθετήσουμε ιδρύοντας τα τμήματα αυτά στο τέλος Ιουνίου.
 
Υπάρχει ένα θέμα το οποίο θα μελετήσουμε παραπάνω και αυτό είναι το θέμα της Κτηνιατρικής Σχολής, επειδή η Κτηνιατρική Σχολή είναι μια ακριβή σχολή θέλουμε να το μελετήσουμε ακόμη περισσότερο γιατί υπάρχουν κι άλλα μέρη της Ελλάδας που διεκδικούν Κτηνιατρικές Σχολές.
 
ΠτΘ: Σε όλη αυτή τη συζήτηση που έχει δημιουργηθεί, με αφορμή την τέταρτη Νομική, υπάρχει κι εκείνη η άποψη που αμφισβητεί τις προθέσεις σας σε ό,τι αφορά το ΔΠΘ, ως ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο.
Κ.Γ.:
Μέχρι τώρα δεν έχω απαντήσει σε αυτού του είδους τις κατηγορίες. Τις θεωρώ απαράδεκτες και θεωρώ ότι γίνονται για καθαρά κομματικούς και πολιτικούς λόγους. Εάν είχαμε ένα πρόβλημα με τα περιφερειακά πανεπιστήμια, δεν θα νομοθετούσαμε πρώτα το πανεπιστήμιο στα Ιόνια Νησιά, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ή το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, μαζί με το ΤΕΙ Ηπείρου ή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ή το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ή ακόμη σημαντικότερο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
 
Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Δεν τελειώσαμε. Έχουμε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και έχουμε και το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Και αυτά είναι στο επόμενό μας νομοσχέδιο.
 
Στο ΔΠΘ αυτοί που μας κατηγορούν γι' αυτά τα πράγματα, είναι τα άτομα που αναστάτωσαν το πανεπιστήμιο εκεί. Το πανεπιστήμιο της Θράκης είναι μέλος του εθνικού σχεδιασμού, που φαίνεται ότι τον προχωράμε, δεν είναι κάτι που υποσχόμαστε γενικά και αόριστα, είναι η επόμενη φάση η νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστημίων. Θα ιδρυθεί πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο, θα ιδρυθούν διετή προγράμματα σπουδών, ήδη  έχουμε προτάσεις, όπως επίσης θα ιδρυθούν και τα νέα τμήματα.
 
Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις καλό είναι να γίνονται επί της ουσίας, και όχι με τέτοιου είδους φτηνές διακηρύξεις. Θα παρακαλούσα όσους λένε αυτά τα πράγματα, να χαμηλώσουν τους τόνους και να ασχοληθούν με τα ακαδημαϊκά ζητήματα και να μην τρέχουν από δικαστήριο σε δικαστήριο. 

Σημαντική πρωτοβουλία τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία 

ΠτΘ: Όσον αφορά τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία και το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται εν εξελίξει σε ένα μικρό αριθμό, προς το παρόν δίγλωσσων νηπιαγωγείων, στη Θράκη, υπήρξαν και εκεί αντιδράσεις, από πλευράς των εκπαιδευτικών, οι οποίες στο μεγαλύτερο σημείο τους έχουν απαντηθεί.
Κ.Γ.:
Είναι από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει όλο αυτό το διάστημα. Είναι εξαιρετικά σημαντική αυτή η πρωτοβουλία, διότι έχει  δύο σκέλη. Το ένα είναι κάτι που είναι παιδαγωγικά σωστό και παιδαγωγικά αποτελεσματικό, ως προς την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, και το δεύτερο είναι το να μπορούν αυτά τα παιδιά να συνεχίσουν να γνωρίζουν και να καλλιεργούν και τη δική τους μητρική γλώσσα.
 
Εμείς δεν θέλουμε τα παιδιά αυτά να ξεχάσουν τη μητρική τους γλώσσα ή να μην την καλλιεργούν. Είναι ένας πλούτος για τη χώρα μας αυτό. Εμείς θέλουμε αυτά τα παιδιά να μάθουν καλά και σωστά ελληνικά, ώστε όταν πηγαίνουν στο σχολείο να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν όλα όσα μπορεί να τους δώσει ένα καλό δημόσιο σχολείο.
 
Η δουλειά του δημοτικού σχολείου είναι να σου καλλιεργεί τη γλώσσα που ήδη γνωρίζεις. Γι' αυτό θεωρούμε ότι είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την τοπική κοινωνία να μπορέσουν να γίνουν αυτά τα πράγματα.
 
Υπάρχουν δύο ειδών αντιδράσεις. Υπάρχουν αντιδράσεις οι οποίες ήταν αποτέλεσμα μιας αμηχανίας για κάτι εντελώς καινούργιο, και υπάρχουν αντιδράσεις οι οποίες, δυστυχώς θα έλεγα, ξεκινούν από αισθήματα όχι ιδιαίτερα φιλεκπαιδευτικά.
 
Κατανοούμε απολύτως τις πρώτες αντιδράσεις, και γι' αυτό συζητήσαμε και ξανασυζητήσαμε και με την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, η οποία στην αρχή δεν είχε καταλάβει το θέμα και μετά τις συζητήσεις το κατάλαβε και πήρε πολύ θετική θέση. Ως προς τις δεύτερες αντιδράσεις δεν έχουμε καμία απολύτως ανοχή. 

Προχωρούν οι αλλαγές για Μουφτήδες και Βακουφικές επιτροπές 

ΠτΘ: Όσον αφορά την εκλογή των μουφτήδων, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει τεράστιες αλλαγές και θετικά βήματα ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων των μουσουλμάνων συμπολιτών μας. Πόσο άμεσα θα δούμε το ζήτημα αυτό να προχωρά;
Κ.Γ.:
Έχουμε κάνει πολλά και δύσκολα βήματα και η δυσκολία τους είναι ότι όταν πας να κάνεις κάτι σχετικά καινούργιο, πάντα υπάρχει μια δυσπιστία ως προς το καινούργιο.
 
Θέλουμε να συνεχίσουμε να προχωράμε αυτά τα βήματα, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε και πάρα πολύ προσεκτικοί. Προχωρήσαμε στην προαιρετική σαρία, έχει τώρα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία των Μουφτειών, πράγμα πάρα πολύ σημαντικό, διότι αυτό είναι μια υπηρεσία η οποία πρέπει να έχει μια κανονική δομή, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες.
 
Διορίστηκαν νέες Διαχειριστικές Αρχές φέτος για έναν χρόνο, διότι ελπίζουμε θα υπάρχουν διαδικασίες, θα διαμορφωθούν διαδικασίες ανάδειξης αυτών των διαχειριστικών αρχών των Βακουφίων από τα άτομα που ζουν σε αυτή την περιοχή της χώρας μας. Προσπαθούμε να πούμε σε όλους τους τόνους ότι κάθε βήμα ενισχύει και τη δημοκρατία, και η ενίσχυση της δημοκρατίας, ειδικά σε αυτή την περιοχή, σημαίνει ένας υγιής πλουραλισμός, που είναι ο μεγάλος πλούτος της χώρας μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.