Η ανυπακοη για να εχει δυναμικη πρεπει να ειναι ρεαλιστικη

Σήμερα όλο και περισσότεροι πολίτες αισθάνονται ότι η φωνή τους δεν ακούγεται, η βούλησή τους περιφρονείται και οι σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον τους λαμβάνονται ερήμην τους. Γι’ αυτό, δυστυχώς, όλο και περισσότεροι πολίτες αδιαφορούν και συμμετέχουν όλο και λιγότερο στις εκλογικές διαδικασίες. Είναι προφανές ότι στη συνείδησή τους έχουν πλήρως απαξιωθεί το υπάρχον πολιτικό προσωπικό και τα παραδοσιακά κόμματα. Με τον τρόπο αυτό, αναδεικνύεται πλέον η αδήριτη ανάγκη για την «ανασύσταση» των δημοκρατικών θεσμών και την «επαναλειτουργία» της Δημοκρατίας.
 
Αυτό δείχνει και η εμπειρία στη χώρα μας, όπου ο ελληνικός λαός είπε το μεγάλο «Όχι» στο δημοψήφισμα του 2015. Και το είπε τη στιγμή που, σε συνέχεια των μνημονίων, δεχόταν προσωπική επίθεση ο κάθε πολίτης ξεχωριστά μέσω των capital controls και τη στιγμή που «εκβιαζόταν» συλλογικά από τα τηλεοπτικά κανάλια, τους ξένους ηγέτες αλλά και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Δυστυχώς, η ιστορία έδειξε ότι ο ελληνικός λαός ήταν για μια ακόμη φορά πιο έτοιμος από την πολιτική ηγεσία του. Όρθωσε ένα ηχηρό 62%, που όμως το περιφρόνησαν επιδεικτικά τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός όσο και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σημαντικότερο όμως μάθημα του 2015 είναι ότι η απάντηση πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή. Αυτή ακριβώς την ευκαιρία και ελπίδα προσφέρει το ΜεΡΑ25. Γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως Έλληνες είναι στην ουσία ευρωπαϊκά. Γι’ αυτό το λόγο και οι λύσεις δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκές.
 
Μόνο ένα πλατύ, συμφιλιωτικό, πανευρωπαϊκό μέτωπο εναντίον της δίχως σύνορα επικυρίαρχης ολιγαρχίας μπορεί να καταργήσει τη χρεοδουλοπαροικία, δίνοντας ανάσα στη χώρα μας και ελπίδα στην Ευρώπη.
 
Το ΜεΡΑ25 εκφράζει σήμερα τους ριζοσπάστες που αντιμάχονται αυτήν την ολιγαρχική Ευρώπη. Ευρωπαίοι πολίτες από όλη την Ευρώπη συντάχθηκαν και συγκρότησαν την «Ευρωπαϊκή Άνοιξη», μέρος της οποίας είναι και το «ΜέΡα25». Γι’ αυτό το λόγο δεν είναι τυχαίο πως κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες τάσσονται στο πλευρό αυτού του κινήματος, όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Αμερικανός υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπέρνι Σάντερς, οι οικονομολόγοι Τζέιμς Γκαλμπρέϊθ, Τζόζεφ Στίγκλιτς (Νόμπελ οικονομικών), Τζέφρυ Σακς και Χανς Βέρνερ Ζιν, ο Τζων Κιούζακ, ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο πολυβραβευμένος με Όσκαρ Μεξικανός σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν, ο σημαντικός Άγγλος μουσικός Μπράιαν Ίνο, η Πρωθυπουργός της Ισλανδίας, η Καναδή δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν (γνωστή και για το βιβλίο «Το Δόγμα του Σοκ»), ο Πρόεδρος του Μεξικού, ο  Δήμαρχος της Ν. Υόρκης, ο Σλαβοϊ Ζίζεκ, η Πάμελα Άντερσον, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Ρίτσαρντ Σένετ και πολλοί άλλοι. Η «Ευρωπαϊκή Άνοιξη» είναι ο μοναδικός φορέας που έχει καταθέσει προεκλογικό Πρόγραμμα βασισμένο σε ένα κοινό όραμα της Ευρώπης ως χώρο δημοκρατίας, βιώσιμης ανάπτυξης, αλληλεγγύης και ευημερίας. Μιας Ευρώπης ανθρώπινης. Και με αυτό το πρόγραμμα ζητάει τη ψήφο των ευρωπαίων πολιτών σε 14 ευρωπαϊκά κράτη.
 
Γιατί είναι πολλοί πλέον οι Έλληνες πολίτες που λένε ΟΧΙ στις παράλογες πολιτικές που ερημοποιούν τη χώρα. Όμως, η ανυπακοή για να έχει δυναμική πρέπει να είναι ρεαλιστική, να συνδυάζεται με την κατάθεση υπεύθυνων προτάσεων για τα κρίσιμα θέματα που αναζητούν λύσεις. Λύσεις που θα ανατρέπουν την αυτοκτονική πολιτική που μας επιβάλλεται. Λύσεις όπως (ενδεικτικά) η Αναπτυξιακή Τράπεζα (αντί για ιδιωτικοποιήσεις), η Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων  (αντί για το ξεπούλημα σε funds), η αναγκαία Αναδιάρθρωση του Δημοσίου Χρέους, η άρνηση στα αρπακτικά υπερπλεονάσματα και την υπερφορολόγηση, το δημόσιο εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών, η Πράσινη Μετάβαση, η Ριζική διαφάνεια στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, η άμεση καταπολέμηση της φτώχειας στην Ευρώπη από τα ετήσια κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.ο.κ.
 
Εμείς στο ΜέΡΑ25 δεν παίρνουμε μέρος στα ψεύτικα διλήμματα «ή Ακροδεξιά ή (Νέο)φιλελευθερισμός». Απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, τις εξοντωτικές φιλελεύθερες πολιτικές, τη φτωχοποίηση των λαών και την ερημοποίηση των χωρών μας, η απάντηση πρέπει να είναι η δική μας παγκοσμιοποίηση της αντίδρασης, της αντίστασης και της υπεύθυνης και ρεαλιστικής ανυπακοής. Στρατηγική μας επιλογή λοιπόν είναι εντός της ΕΕ. Εναντίον αυτής της ολιγαρχικής ΕΕ! Από αυτή την έννοια, «εμείς δεν μένουμε Ευρώπη». Είμαστε η προοδευτική Ευρώπη που μάχεται εναντίον εκείνων που, στο όνομά της, την αποδομούν.
 

*Η Σοφία Σακοράφα είναι Ευρωβουλευτής του ΜεΡΑ25, με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη και εκ νέου υποψήφια

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.