Προτασεις για μια καλυτερη καθημερινοτητα απο την «Πρωτοβουλια Πολιτων Κομοτηνης για τα αδεσποτα»

Ως εργαλείο συζήτησης με τους υποψηφίους δημάρχους

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Πρωτοβουλία Πολιτών Κομοτηνής για τα αδέσποτα» θέτοντας μια ατζέντα θεμάτων, τα οποία καλεί όλους τους υποψήφιους δημάρχους να λάβουν θέση. 

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

«Με αφορμή τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, απλοί πολίτες (ανεξαρτήτως παράταξης και ιδεολογίας ), με μόνο γνώμονα το καλό της πόλης, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα προβλήματα, που αφορούν σε όλους μας και επιβαρύνουν την καθημερινότητά μας, επαναδιατυπώνοντας θέσεις, προτάσεις και απόψεις ως εργαλείο συζήτησης με τους υποψηφίους δημάρχους.
 
Σημαντικά ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης είναι:
-Τα αυξανόμενα, σε καθημερινή βάση, περιστατικά επίθεσης από τα αδέσποτα
-Τα παράπονα που διατυπώνονται από πολίτες για την ποιότητα ζωής στην πόλη
 -Η καχυποψία που έχει καλλιεργηθεί για την υπολειτουργία των δομών του Δήμου Κομοτηνής.
 
ΑΔΕΣΠΟΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΟΡΙΖΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
 
 1. ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ Αδέσποτων από ειδικό συνεργείο για την μεταφορά τους στο κυνοκομειο της πόλης (με εκπαιδευμένους υπαλλήλους από τον Δήμο ,υπεύθυνος για την πρόσληψη των ατόμων αυτών ο εκάστοτε κτηνίατρος του Δήμου, ο οποίος θα κρίνει και την ικανότητα αυτών).
 2. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ, ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ (ηλεκτρονικά και με χρήση microchip) όπως ορίζει ο νόμος με χρήση χρωματικού κώδικα στα περιλαίμια με την ένδειξη Δήμος Κομοτηνής (αφού έχουν αναπτυχτεί πλήρως) η Ενώτιο Σκουλαρίκι Σήμανσης μεταλλικό έτσι ώστε να είναι ΑΜΕΣΑ ευδιάκριτο από απλούς πολίτες και από την Αρμόδια Υπηρεσία πια ζώα έχουν ελέχθη και καταγράφει από τον Δήμο. ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ (αποπαρασίτωση, στείρωση μόνιμη, μαζικές στειρώσεις ζώων συντροφιάς, εμβολιασμός, συνεργασία του Δήμου με Φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές για την παροχή τροφής και νερού σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.
3.ΥΙΟΘΕΣΙΑ εύκολη επιλογή ζώου μέσω ιστοσελίδας (η οποία έχει θέματα) καθώς και με διάφορες τακτικές εκδηλώσεις του Δήμου γι αυτό το σκοπό. Αλλά και έλεγχος αυτών των υιοθεσιών μετά το χρόνο για τις συνθήκες διαβίωσης του υιοθετημένου ζώου . Κίνητρα για υιοθεσίες με δωρεάν επανέλεγχους και εμβολιασμούς στο μισό κόστος .
4.Επέκταση των ωρών λειτουργίας του κυνοκομειου ( με την βοήθεια εθελοντών κτηνιάτρων). Τηλέφωνο Άμεσης Ανάγκης για άρρωστο η χτυπημένο ζώο.
 5. Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με φυλλάδια (σε λογαριασμούς νερού )και αφίσες που αφορούν την φροντίδα των ζώων, την υπεύθυνη ιδιοκτησία Ενημέρωση για περιοχές όπου απαγορεύονται τα αδέσποτα κλπ. Ενημερώσεις στα σχολεία από Κτηνιάτρους του Δήμου καθώς και της Περιφέρειας για την φροντίδα ,την υγιεινή και την υπεύθυνη ιδιοκτησία ζώου.
6.Παραχώρηση χώρου (πάρκου) αναψυχής για τα δεσποζόμενα ζώα.
7. Πρόσκληση κτηνιάτρων ή συνεργασία με εθελοντές ιδίως κτηνιάτρους για περίθαλψη των ζώων. Ως ανταπόδοση θα μπορούσε να είναι μια θέση στάθμευσης σε ώρες εργασίας έξω από τα συνεργαζόμενα κτηνιατρεία .
8. 24ωρη Γραμμή επικοινωνίας πολιτών για περιπτώσεις επιθέσεων, επιθετικών αδέσποτων σκυλιών, αγελών, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων μετά από επίθεση.
9. Νόμιμη σύσταση πενταμελούς επιτροπής ως ο νόμος απαιτεί. Έλεγχος αυτής και δημοσιότητα των πρακτικών συνεδρίασης της για την γνωμάτευση όλων των περισυλλεξάντων αδέσποτων και πόσα εξ αυτών και ποια κρίθηκαν επικίνδυνα…ειδικά μετά από καταγγελία σωματικής βλάβης
10. Εθελοντική εργασία ή με αμοιβή κατ' αποκοπή επιπλέον  κτηνιάτρων, Εθελοντική προσφορά ειδικά διαμορφωμένων χώρων για φιλοξενία αδέσποτων από ιδιώτες.
 
Ακολουθούν  κάποια  βασικά  θέματα που αφορούν την καλύτερη λειτουργία της πόλης, που όμως χρήζουν προσοχής…
1. ΣΥΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ όλων των κοινόχρηστων χώρων (συχνότερη αποκομιδή σκουπιδιών καθώς και των κάδων ανακύκλωσης). Διαβάσεις (που διαρκούν πάνω από 1 χρόνο τουλάχιστον ) και διόρθωση ραμπών στους δρόμους καθώς και του οδοστρώματος.
 2. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΑΡΚΩΝ με ιδιαίτερη έμφαση στις επικίνδυνες και εγκαταλειμμένες παιδικές χάρες, καθώς και την ασφάλεια,την φύλαξη και την καθαριότητα αυτών. Περιμένουμε να δούμε τον σχεδιασμό.
3. ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης και για ΑΜΕΑ, Ηλεκτρονική Πληρωμή για τις Θέσεις Στάθμευσης . Καλύτερη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Δήμου,Τροχαίας έτσι ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι.
4. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ του δήμου ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος στο κάθε τμήμα του.
5.ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ των Έργων με ρήτρα εγγύησης σε βάθος χρόνου.
6.ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ από δυνατή μουσική μέγα θέμα της περιοχής μας. Παντού Φασαρία και μουσικές που προέρχεται από μεγαφωνικές που στήνονται παράνομα σε υπαίθριους χώρους, με διαφορές αφορμές (γάμους, πάρτι κλπ) διαταράσσοντας την ηρεμία των πολιτών. Η ηχορύπανση είναι μια παράνομη συμπεριφορά, είναι ένα αδίκημα, η τέλεση του οποίου τιμωρείται από το Νόμο με ποινές. Ξεκινώντας λοιπόν από αυτήν την αφετηρία, δεν υπάρχει λόγος να συζητούμε για το πόσο ανεκτικοί θα πρέπει να είμαστε στην ηχορύπανση και πόσο θα πρέπει να περιμένουμε για να αντιδρούμε όταν γινόμαστε θύματά της. Η απάντηση είναι απλή και είναι και ξεκάθαρη: Καμία ανοχή, καμία αναμονή. Η επιθυμία των ανθρώπων να μην ενοχλούνται από την ηχορύπανση, δεν είναι ιδιοτροπία κάποιων παράξενων, είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών, είναι ανθρώπινο δικαίωμα, συνταγματικά κατοχυρωμένο, μέσω της συνταγματικής αρχής για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Τι μέτρα θα λάβετε έτσι ώστε να εφαρμόζεται η νομοθεσία;
 
Καθώς τα προβλήματα έχουν γίνει πιο περίπλοκα και η σοφία του ενός ή των ολίγων δεν είναι αρκετοί το σίγουρο είναι ότι μαζί μπορούμε να βρούμε λύσεις έτσι ώστε  να φτιάξουμε  ένα  δήμο που να εφαρμόζει τον νόμο, που θα ελέγχει  σωστά και θα νουθετεί τους πολίτες. Που πάνω απ όλα δεν  θα αδιαφορεί.
 
Ελπίζουμε ότι η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές θα αντιλήφθη ότι σκοπός όλων μας είναι να ζούμε στην ίδια ευημερούσα πόλη…».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.