Παυλος Δαμιανιδης, υποψηφιος Ευρωβουλευτης «Εαν θελουμε να κανουμε την ανατροπη, θα παμε σε μια προοδευτικη κατευθυνση, θα στηριξουμε το Κινημα Αλλαγης»

Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός θέλησε να φέρει τη φωνή της Θράκης στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ

Στην προσπάθεια του ΚΙΝΑΛ και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να αλλάξουν πορεία  στην  ΕΕ, μέσα από την επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στις επερχόμενες ευρωεκλογές, συμμετέχει ο κ. Παύλος Δαμιανίδης ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής.
 
Ο κ. Δαμιανίδης, μετά από μια μεγάλη πορεία στην αυτοδιοίκηση, αποδέχτηκε την πρόταση επιθυμώντας τόσο να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια, αλλά και να εκπροσωπήσει την Θράκη στο ψηφοδέλτιο.
 
Ο κ. Δαμιανίδης μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής για την απόφασή του να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο μετά από μια μακρά αυτοδιοικητική διαδρομή, την προσέγγισή  του σε αυτό το νέο πεδίο αγώνα και την πεποίθησή του πως θα πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προς την κατεύθυνση της προόδου, της ανάπτυξης, της ευημερίας, της ανοιχτής κοινωνίας, δηλαδή της ευρωπαϊκής ενοποίησης. 

Αλλαγή πορείας μετά από 20 χρόνια στην αυτοδιοίκηση

ΠτΘ: Πώς πήρατε την απόφαση να κατεβείτε στις ευρωεκλογές;
Π.Δ.:
Δεν νομίζω ότι έχω κάνει μια πολύ μεγάλη καριέρα, ακριβώς γιατί ίσως κάποια χαρακτηριστικά μου να μην ταιριάζουν με το πολιτικό σύστημα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί.
 
Η αρχική σκέψη μου ήταν για την αυτοδιοίκηση, που υπηρέτησα ανελλιπώς τα τελευταία είκοσι χρόνια στο Δήμο Κομοτηνής και την Περιφέρεια ΑΜΘ. Σκεπτόμενος λοιπόν για το τι θα κάνω και αν θα κάνω κάτι πολιτικά σε αυτές τις εκλογές, ήρθε η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για το ευρωψηφοδέλτιο.
 
Είναι μια τιμητική πρόταση, και για το πρόσωπό μου είναι μια ιδιαίτερη τιμή, αλλά είναι και για τη Θράκη, γιατί δεν εκπροσωπείται στα ευρωψηφοδέλτια των μεγάλων τουλάχιστον κομμάτων. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι οι δυσκολίες του εγχειρήματος είναι τεράστιες, γιατί εκλογική περιφέρεια είναι όλη η χώρα, άρα απευθύνεσαι σε όλη τη χώρα με ένα κοινό ψηφοδέλτιο για όλους, οπότε τα πράγματα είναι δύσκολα.
 
ΠτΘ: Είχατε πάλι προτάσεις για την αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια; Ή ήσασταν αποφασισμένος να μην θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα στην αυτοδιοίκηση;
Π.Δ.:
Δεν θα είχα πρόβλημα να «ριχτώ» στον αγώνα, ακόμα κι αν οι προοπτικές ήταν δυσοίωνες. Η αλήθεια είναι ότι είχα πολλές προτάσεις και για τα δημοτικά και για τα περιφερειακά πράγματα. Στην περιφέρεια είχα προτάσεις σχεδόν από όλους τους συνδυασμούς, είχα και προτάσεις για τον Δήμο Κομοτηνής. Θυμάστε την πρόταση που έγινε από την παράταξη της κ. Λαφτσή για να ηγηθώ ενός ευρύτερου κεντροαριστερού ψηφοδελτίου στον δήμο Κομοτηνής.
 
Αυτός ο κατακερματισμός που έχει υπάρξει δεν με εκφράζει. Εγώ θα ήμουν υπέρ ευρύτερων συναινέσεων. Κάτι τέτοιο θα μου άρεσε πολύ περισσότερο. Είχα αρχίσει να σκέφτομαι σοβαρά τον ενδεχόμενο να μην εμπλακώ στα τοπικά και στα περιφερειακά πράγματα και έτσι η πρόταση για το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ ήρθε και λίγο να με βγάλει από τη δύσκολη θέση.
 
Ο νέος νόμος Κλεισθένη απαιτεί συνεργασίες και συναινέσεις, οι οποίες, απ' ό,τι φαίνεται, θα γίνουν τελικά με το λάθος τρόπο που είναι οι μετεκλογικές συνεργασίες. Δηλαδή, αφού τελειώσουν οι εκλογές θα κάτσουμε να ψάξουμε να βρούμε συνεργασίες και συναινέσεις, οι οποίες θα γίνουν με όρους λίγο διαφορετικούς από αυτούς που θα ήθελα εγώ.
 
Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά κατά αυτής της μορφής, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδα. Εγώ θα φανταζόμουν κάπως αλλιώς τα πράγματα με τον Κλεισθένη. Δηλαδή οι συνεργασίες και οι συγκλήσεις να γίνουν προεκλογικά, με σκοπό να επιτευχθεί το 50% στην κάλπη και να έχει το σχήμα που θα πάρει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας την πλειοψηφία για να διοικήσει. Και μάλιστα να τεθεί υπ' όψιν της κοινωνίας η συνεργασία. Να μην προκύψει εκ των υστέρων. Να κριθεί δηλαδή στην κάλπη η συνεργασία. 

Ωριμάζουμε με πολύ αργό ρυθμό 

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι έχουμε αλλάξει και ως εκλογικό σώμα, μετά τα όσα ζήσαμε τα χρόνια της κρίσης;
Π.Δ.:
Νομίζω ότι ωριμάζουμε αλλά με πολύ αργό ρυθμό. Ωριμάζουμε ως κοινωνία γιατί έχουμε πάθει και πολλά, αλλά αργούμε να βάλουμε μυαλό. Η αλήθεια είναι ότι τα δεινά που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να μας ωριμάζουν, αλλά όχι στον βαθμό που θα έπρεπε. Ακόμη βλέπουμε νοοτροπίες του παρελθόντος να υπάρχουν και να είναι και κυρίαρχες, θα έλεγα. Και από την πλευρά των πολιτών και από την πλευρά των κομμάτων και από την πλευρά των συστημάτων.
 
Τι να σχολιάσω για τις ευρωεκλογές που είμαι και υποψήφιος; Ότι είναι όλη η χώρα μια εκλογική περιφέρεια; Και ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές που είναι κατ' εξοχήν πολιτικές εκλογές και σοβαρές και κρίσιμες, στην Ελλάδα κινδυνεύουν να γίνουν reality; Ότι πρέπει να σε «παίζει» η τηλεόραση όλη την ημέρα για να έχεις πιθανότητα να εκλεγείς;
 
Ο σταυρός στις ευρωεκλογές είναι σωστός. Είμαι κατά της λίστας και ότι έχει ο αρχηγός τη δυνατότητα να επιλέγει το ποιος θα στείλει ευρωβουλευτές. Αλλά η χώρα θα έπρεπε να διαιρεθεί σε μικρότερες περιφέρειες. Στο επίπεδο των δεκατριών περιφερειών, για παράδειγμα. Και να υπάρχει μια αναλογική κατανομή των εδρών και κάθε περιφέρεια να εκλέγει 1,2,3, ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Αν πάρετε τα ψηφοδέλτια των περισσοτέρων κομμάτων θα δείτε ότι αυτή είναι η λογική της κατάρτισης των ψηφοδελτίων. Ένας λόγος που δέχτηκα να μπω στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής και το θεώρησα τιμή, είναι ότι αν πάρετε το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής θα δείτε ότι είναι δομημένο με μία τελείως διαφορετική λογική. Δεν υπάρχουν μέσα οι άνθρωποι των Media. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι καταξιωμένοι στην πολιτική σκηνή, στην πολιτική ζωή, άνθρωποι που γνωρίζουν τον ευρωπαϊκό  χώρο και το πώς λειτουργεί η Ευρώπη, και υπάρχει και μια κατανομή γεωγραφική, απ' όλη την Ελλάδα.
 
Αυτό το θεωρώ σημαντικό γιατί δείχνει τη λογική που αντιμετωπίζει το κάθε κόμμα τις ευρωεκλογές και τη σοβαρότητα. Δεν το βλέπουμε ως ένα ριάλιτι που θα μας φέρει απλά ψήφους. Το βλέπουμε ως μια πολιτική διαδικασία, γιατί τέτοια είναι. 

Απαραίτητη η αναστροφή των συντηρητικών πολιτικών στην Ευρώπη 

ΠτΘ: Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των ευρωπαϊκών εκλογών;
Π.Δ.:
Έχουμε πια ένα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες. Πριν από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ήταν ένα γνωμοδοτικό όργανο. Θα έλεγα ένα διακοσμητικό όργανο. Τα τελευταία όμως χρόνια, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει πολύ ουσιαστικές, νομοθετικές, αρμοδιότητες, ελέγχει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και έχει έναν πολύ αναβαθμισμένο ρόλο.
 
Τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει την επικράτηση της ευρωπαϊκής δεξιάς, η οποία έχει πάει την Ευρώπη σε μια τελείως λάθος κατεύθυνση. Η Ευρώπη που εμείς οραματιστήκαμε, η Ε.Ε. που συμφωνήσαμε στο Μάαστριχτ, έτσι όπως την οραματιστήκαμε, όπως την περιγράψαμε στις συνθήκες, και έτσι όπως τη συμφωνήσαμε, βρίσκεται σε κρίση.
 
Γιατί με την ευρωπαϊκή δεξιά, την πολιτική αυτή της συντήρησης και της λογιστικής διαχείρισης, έχουμε παραλύσει την Ευρώπη, που δεν μπορεί να απαντήσει αποτελεσματικά σε μια σειρά ζητήματα.
 
Η Ευρώπη δεν αντιμετώπισε αποτελεσματικά την οικονομική κρίση του νότου, το ακριβώς αντίθετο και η χώρα μας είναι αυτή που πλήρωσε πιο σκληρά απ' όλες τις άλλες χώρες αυτή την αδυναμία της Ε.Ε. να απαντήσει αποτελεσματικά σε αυτό το ζήτημα.
 
Αντιμετώπισε το μεταναστευτικό; Αντιμετώπισε τα θέματα της τρομοκρατίας; Έχει καμιά ουσιαστική παρέμβαση στις διεθνείς εξελίξεις, όσον αφορά τις οικονομικές εξελίξεις με Κίνα και Αμερική ή όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονιά μας, τον πόλεμο στη Συρία, έχει ποτέ απαντήσει αποτελεσματικά, έχει παρέμβει η Ευρώπη κάπου; Ποτέ.
 
Πού οδηγούν όλα αυτά; Οδηγούν στο να κάνουν την Ευρώπη μη ελκυστική στα μάτια του ευρωπαίου πολίτη. Δηλαδή έρχεται ο κάθε ευρωπαίος πολίτης και λέει, «συγνώμη, αλλά αν αυτή την Ευρώπη θέλετε να φτιάξετε, εμένα αυτή η Ευρώπη δεν μου αρέσει, αυτή η Ευρώπη δεν με αφορά». Πού οδηγούμαστε; Ευρωσκεπτικισμός, ευρωφοβία, άνοδος της ακροδεξιάς, και αντί να πάμε σε μια Ευρώπη ανοιχτών συνόρων, μία Ευρώπη ευημερίας, αλληλεγγύης, δημοκρατίας, κλπ, έχουμε μια διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών μελών.
 
Ο στόχος ήταν η ευρωπαϊκή συνοχή. Δηλαδή να έχουμε τις ίδιες συνθήκες οικονομικές και αναπτυξιακές, για όλους τους ευρωπαίους πολίτες, και αντί να πάμε προς τα κει, πάμε ανάποδα, δηλαδή οι ανισότητες μεγαλώνουν. Οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.
 
Αυτό που θα καθορίσει το πώς θα απαντήσει από δω και πέρα η Ευρώπη στις προκλήσεις αυτές, είναι η σύνθεση που θα προκύψει στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Αν επικρατήσουν πάλι οι λογικές της ευρωπαϊκής δεξιάς και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του κ. Βέμπερ, γιατί αυτόν προωθεί η Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του πιο σκληρού ανθέλληνα στα χρόνια της ελληνικής κρίσης, τότε θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτή την Ευρώπη και να περιχαρακωθούμε όλοι γύρω από τα εθνικά μας σύνορα.
 
Εάν θέλουμε να κάνουμε την ανατροπή, θα πάμε σε μια προοδευτική κατεύθυνση, να στηρίξουμε τους ευρωπαίους σοσιαλιστές, θα στηρίξουμε το Κίνημα Αλλαγής που εκφράζει στην Ελλάδα τους ευρωπαίους σοσιαλιστές και θα ελπίσουμε οι νέοι συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ξαναστρέψουν την Ευρώπη προς την άλλη κατεύθυνση της προόδου, της ανάπτυξης, της ευημερίας, της ανοιχτής κοινωνίας, και με λίγα λόγια της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
 
ΠτΘ: Πιστεύετε ότι θα πάνε οι πολίτες να ψηφίσουν; Θα υπάρξει αυτή η φόρα του καινούργιου ξεκινήματος στην Ευρώπη;
Π.Δ.:
Οι πολίτες θα πάνε να ψηφίσουν και κυρίως στην Ευρώπη, όπου οι ευρωπαϊκές εκλογές έχουν τη σημασία και το χρόνο που πρέπει. Στην Ελλάδα κάνουμε ακόμα ένα λάθος, ταυτίζουμε τις ευρωπαϊκές εκλογές με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και τις υποβαθμίζουμε ακόμη περισσότερο, δηλαδή δεν έχουμε τον χρόνο που χρειάζεται για να συζητήσουμε για τα θέματα που κρίνονται στις ευρωπαϊκές εκλογές.
 
Το 80% των ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητά μας και τη ζωή μας, αποφασίζονται στις Βρυξέλλες και μετά έρχονται και ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία. Και το 100% πλέον με την κρίση των πόρων που έχουμε για ανάπτυξη και για δημόσιες επενδύσεις, είναι ευρωπαϊκά. Εάν αυτό δεν είναι σημαντικό τότε τι είναι;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.