Συγκεκριμενα εργα και δρασεις καταθετει ο Χρηστος Μετιος

Ο εν νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης με την «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» καταθέτει την εμπειρία και τους στόχους του στην κρίση των πολιτών - «Καταλαβαίνω ότι όλοι κάτι πρέπει να πουν, επαναλαμβάνουν όμως τα ίδια και τα ίδια»

Να συγκρίνουν ψύχραιμα τα σχέδια των παρατάξεων, αν έχουν συγκεκριμένα σχέδια και δράσεις, που όπως τονίζει έχει αυτό της παράταξης «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση», ή αν είναι αόριστα σχέδια που υπόσχονται ότι θα λύσουν τα πάντα, ζήτησε ο νυν Περιφερειάρχης και εκ νέου Υποψήφιος κ. Χρήστος Μέτιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΠτΘ.
 
Ο κ. Μέτιος μίλησε για το σχέδιό που έχει παρουσιάσει, που περιλαμβάνει 334 έργα και δράσεις για την ανάπτυξη της ΑΜΘ, αλλά και την θέλησή του να συνεχίσει αυτό το έργο και την επόμενη τετραετία.
 
Ο λόγος στον ίδιο όμως… 

Σχέδιο και πρόταση για την Περιφέρεια ΑΜΘ 

ΠτΘ: Είστε επικεφαλής της παράταξης «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση», σε τι συνίσταται η προσθήκη της λέξης «Νέα» στο όνομα της παράταξης που βρίσκεται στη διοίκηση της Περιφέρειας από το 2014, και η «Περιφερειακή Αναγέννηση» μπαίνει σε μια νέα τροχιά την επόμενη των εκλογών;
ΧΜ:
Είμαστε η «Περιφερειακή Αναγέννηση», επειδή όμως προέκυψαν μια σειρά από προβλήματα από ένα ορισμένο αριθμό στελεχών όλο το προηγούμενο διάστημα και επειδή η ανανέωση ήταν πολύ μεγάλη, αποφάσισα να προσθέσουμε το «Νέα» στο όνομα του συνδυασμού, και να παρουσιάσουμε τους υποψηφίους και τις προτάσεις μας ως «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση».
 
Η «Περιφερειακή Αναγέννηση» είναι η βάση μας. Τιμούμε και συνεχίζουμε το έργο του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη και το έχουμε εμπλουτίσει με μια σειρά από δράσεις και έργα. Αυτό είναι το σχέδιο και η πρόταση που παρουσιάζουμε στην κοινωνία της Περιφέρειας ΑΜΘ. 

Στοίχημα η υλοποίηση του σχεδίου 

ΠτΘ: Ένα πλούσιο σχέδιο που έχει παρουσιαστεί εκτεταμένα το προηγούμενο διάστημα, για το οποίο έχουν γίνει τα πρώτα βήματα. Η συνέχισή του είναι το στοίχημα για εσάς την επόμενη ημέρα;
ΧΜ:
Το στοίχημά μου είναι η υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Αυτό το σχέδιο δεν γράφτηκε ως ιδέα, τον τελευταίο μήνα, όπως άλλα που προτείνονται ότι θα λύσουν τα προβλήματα στην Περιφέρειά μας. Είναι αποτέλεσμα όλης της δουλειάς που έγινε από εμένα στη διάρκεια της θητείας μου τα τελευταία 2,5 χρόνια, και βασίστηκε σε όσα είχε ετοιμάσει ο Γιώργος Παυλίδης. Είναι μια σημαντική δουλειά καθ’ όλο το διάστημα της διοίκησης, που περιλαμβάνει εκατοντάδες επισκέψεις συσκέψεις και δουλειά.
 
Για παράδειγμα, όταν υπάρχει ανάγκη για κάποιο έργο σε οποιοδήποτε σημείο της Περιφέρειας, για οποιοδήποτε λόγο, και αυτό το θέμα φτάνει σε μένα, πρέπει να ληφθεί υπόψη αν αυτό πρέπει να γίνει και πρέπει να ιεραρχηθεί, και αυτή η απόφαση λαμβάνεται από το περιφερειάρχη, μιας και υπάρχουν πολλά τέτοια αιτήματα. Κατόπιν πρέπει να γίνει εκτίμηση του κόστους, με μια προμελέτη ή μια μελάτη, για να καταλήξουμε στο πόσο θα κοστολογηθεί η δράση και το έργο. Στη συνέχεια παίρνονται αποφάσεις για τη δέσμευση της χρηματοδότησης, και όταν γίνει η δέσμευση τότε ανακοινώνεται το έργο.
 
Για όσα έργα και δράσεις έχουν ανακοινωθεί λοιπόν, προηγήθηκαν παρόμοιες διαδικασίες, και όλα αυτά τα έργα που έχω ανακοινώσει είναι αποτέλεσμα όλης της δουλειάς που έκανα ως περιφερειάρχης, της ευθύνης που είχα εγώ και παρουσίασα στους πολίτες της Περιφέρειας.
 
Παρά τα γενικόλογα για την μη ύπαρξη έργου, κανένας από τους υποψήφιους Περιφερειάρχες δεν βγήκε να πει ότι κακώς κάποιο έργο έχει συμπεριληφθεί. Άλλωστε υπάρχουν και άλλα έργα, για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία που ανέφερα, όμως υπάρχει μια πολύ καλή βάση για να προχωρήσει η υπόθεση της ανάπτυξης για τον τόπο μας. 

Συνεχίζεται η δρομολόγηση των έργων 

ΠτΘ: Βλέπουμε ότι συνεχίζουν οι εντάξεις, με την κατανομή χρημάτων. Δουλεύετε κανονικά στην Περιφέρεια αυτό τον καιρό παρά την προεκλογική περίοδο;
ΧΜ:
Συνεχίζω, και αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα. Προσπαθώ να μοιράσω το χρόνο μου καθώς και άλλα πράγματα είναι σε εξέλιξη, ανεξάρτητα από την περίοδο. Η ευθύνη και η δουλειά του Περιφερειάρχη σε αυτά τα θέματα δεν σταματά.
 
Άλλωστε η διαδικασία για να ανακοινώσουμε το έργο με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια εξίσου απαιτητική διαδικασία, με τις δημοπρατήσεις και τους διαγωνισμούς. Υπάρχει γραφειοκρατία. Με τον νέο νόμο πήγαμε από τις 15 υπογραφές στις πάνω από 30 και υπάρχουν δυσκολίες και στην στελέχωση, μιας και έχουν αποδεκατιστεί πολλές υπηρεσίες σε όλη την περιφέρεια.
 
Θα ήταν ευχής έργον να έχουμε περισσότερους μηχανικούς, να έχουμε περισσότερους κτηνιάτρους, αλλά έχουμε μπει σε μια σειρά. Η σειρά έχει δρομολογηθεί. Αυτή είναι η πορεία και αυτά θα προχωρήσουν. 

Ναι στα συγκεκριμένα σχέδια, όχι στην αοριστία 

ΠτΘ: Είστε από τα πρόσωπα που συγκέντρωσε, λόγω και της θέσης σας, τα πυρά της πλειοψηφίας των υπολοίπων υποψηφίων. Σας έχουν κάνει σοφότερο τα τελευταία 2,5 χρόνια στη  διοίκηση;
ΧΜ:
Σίγουρα όλη αυτή η διαδικασία με έκανε και εμένα ακόμα πιο έμπειρο. Η θέση του Περιφερειάρχη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ανάπτυξη. Το πόσο καθαρό μυαλό έχει κάποιος, πόσο έμπειρος είναι, πόσο έχει αποκτήσει ή διαθέτει γνώσεις, είναι πολύ σημαντικά για την διαχείριση σε αυτή τη θέση, ιδιαίτερα όταν αφορά στη διαχείριση των πόρων, κάτι που διαπίστωσα και ο ίδιος αυτά τα χρόνια. Αυτά δεν μπορούν να προχωρήσουν αν δεν υπάρχει κάποιος με μεγάλη εμπειρία στη θέση του Περιφερειάρχη, όμως όλο αυτό το διάστημα έκανε και εμένα σοφότερο. Πλέον έχω μια πολύ καλή εικόνα, και έχω επιμεληθεί ο ίδιος όλα αυτά τα 334 έργα της περιφέρειας, και συνεπώς έχω μια πολύ καλή εικόνα για την Περιφέρεια.
 
Όσο για την κριτική που μου γίνεται από τους άλλους υποψηφίους, καταλαβαίνω ότι όλοι κάτι πρέπει να πουν, επαναλαμβάνουν όμως τα ίδια και τα ίδια. Παρά τις διευκρινήσεις που έχω δώσει, συνεχίζουν αυτά που είχαν από πριν ετοιμάσει ή τους είχαν ετοιμάσει να πουν. Πολλές φορές αισθάνομαι ότι δεν γίνεται διάλογος, αλλά παράλληλοι μονόλογοι, και λένε ότι δεν υπάρχει έργο. Δημοπρατήσεις έχουν γίνει, η υλοποίηση του σχεδίου είναι και διαρκής, και ο εμπλουτισμός του με νέα έργα είναι επίσης διαρκής, και αυτό θα θέσω την επόμενη μέρα των εκλογών και αυτό είναι το στοίχημα μου, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου.
 
ΠτΘ: Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες,  για ποιο λόγο θεωρείτε πως θα πρέπει να σας στηρίξουν στις εκλογές αυτές;
Χ.Μ.:
Θέλω να ζητήσω από τους πολίτες όλης της ΑΜΘ να συγκρίνουν πρόσωπα, τον επικεφαλής, την κατάρτιση, την εμπειρία του, τη διαδρομή τους, αλλά και ποιες οι προτάσεις και οι θέσεις του κάθε υποψηφίου.
 
Να συγκρίνουν λοιπόν τα συγκεκριμένα έργα και δράσεις που παρουσίασα και έχει η «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση», με τις γενικότητες και τις αοριστίες των άλλων, και μετά να αποφασίσει.
 
Υπάρχουν σχέδια που υπόσχονται ότι θα λύσουν τα πάντα και έχουν γραφτεί τον τελευταίο μήνα, όμως δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Να συγκρίνουν οι πολίτες ψύχραιμα και μετά να αποφασίσουν, γιατί αφορά το μέλλον τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.