Γιαννης Γκαρανης, Επικεφαλης «Κοινωνιας Πολιτων» «Εχουμε νεα ορμη, νεους ανθρωπους και νεα στρατηγικη»

«Γνωρίζουμε τα προβλήματα, έχουμε γνώση για την επίλυση τους και μπορούμε να συνεχίσουμε το έργο που έχουμε ξεκινήσει»

Έχοντας αρκετά χρόνια ενασχόλησης με την τοπική αυτοδιοίκηση κλήθηκε να διαδεχθεί τον Γιώργο Πετρίδη ως επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνίας Πολιτών» προκειμένου να συνεχιστεί το έργο που έχει ξεκινήσει από το 2011. Ο λόγος για τον Γιάννη Γκαράνη, ο οποίος αποτελεί έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, που όπως αποκάλυψε και ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» προτιμά να μιλούν για τον ίδιο τα έργα και οι πράξεις παρά οι βαρύγδουπες δηλώσεις και οι εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Ο κ. Γκαράνης ηγείται ενός συνδυασμού με αρκετά νέα πρόσωπα αλλά με την ίδια δυναμική, καθώς στοχεύει να μείνει στα ηνία του Δήμου και την επόμενη τετραετία χαράσσοντας νέα πολιτική γραμμή πάνω στις βάσεις όμως που έχουν μπει από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων από τον Γιώργο Πετρίδη. Παράλληλα κατηγορεί τους αντίπαλους συνδυασμούς για το γεγονός πως δεν αναγνωρίζουν το έργο που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια.

Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν..

«Φτιάχτηκε ένα ψηφοδέλτιο νίκης που ανταποκρίνεται στην τοπική κοινωνία»

ΠτΘ: Βρισκόμαστε λίγο πριν τη μεγάλη «μάχη» των εκλογών. Έχοντας περάσει όλη τη διαδικασία της προεκλογικής περιόδου που για εσάς ήταν διαφορετική καθώς πλέον είχατε μεγαλύτερη ευθύνη, πώς το ζήσατε εσείς προσωπικά τώρα που έφτασε το τέλος της διαδρομής;
Γ.Γ.: 
Σίγουρα είναι μία διαφορετική περίοδος για μένα, καθώς είναι άλλο να το βιώνεις ως Δημοτικός Σύμβουλος και άλλο ως επικεφαλής παράταξης που διοικεί τα τελευταία χρόνια σωστά και με τον πιο καλό τρόπο τον Δήμο Κομοτηνής. Είναι μεγάλη ευθύνη να πάρεις μία παράταξη στην πλάτη και να την πας μέχρι το τέλος των εκλογών, δηλαδή την Κυριακή και στο τέλος να πρέπει να είναι νικηφόρα. Έγινε από την αρχή μία πολύ καλή προσπάθεια από μένα και από πλευράς συμβούλων, φτιάχνοντας ένα ψηφοδέλτιο που ανταποκρίνεται στην κοινωνία της πόλης με ανθρώπους που είναι επαγγελματίες, γνωστοί στην πόλη με καλό αποτύπωμα στην πόλη. Φτάσαμε εδώ και θεωρούμε πως φτιάξαμε ένα ψηφοδέλτιο νίκης. Ήταν μία δύσκολη περίοδος και ειδικά τις τελευταίες ημέρες.

ΠτΘ: Εκείνο που είναι πολύ ενδιαφέρον είναι πως μιλάτε σε πληθυντικό αριθμό, κάτι που φανερώνει πως μιλάτε για μία ομάδα ανθρώπων. Θα συνεχίσετε έτσι την πορεία σας;
Γ.Γ.:
Από την αρχή είχα πει πως είμαι ομαδικός παίχτης και όχι ατομικός, καθώς  ποτέ δεν έπαιζα ατομικά. Και στο πεδίο εργασίας πάντα είχα ένα επιτελείο, το οποίο συντηρώ πολλά χρόνια, καθώς οι υπάλληλοι του γυμναστηρίου είναι πέραν της δεκαετίας κάτι που είναι σπάνιο να το δει κανείς στα γυμναστήρια. Προσβλέπω όπως και στους υπαλλήλους έτσι και στους συμβούλους γιατί σίγουρα η γνώμη τους μετράει και συζητώντας μαζί τους, μόνο κέρδος μπορώ να έχω. Έχουμε νέα ορμή, νέους ανθρώπους και νέα στρατηγική.

«Προτεραιότητα για εμάς η παραγωγή έργου και όχι το Lifestyle»

ΠτΘ: Με δεδομένο πως η τοπική αυτοδιοίκηση απαιτεί προσήλωση και εσείς προσωπικά είστε άνθρωπος της πράξης καθώς προτιμάτε να μιλάτε με τα έργα σας παρά με τα λόγια. Θα το κρατήσετε αυτό; Γιατί η πολιτική πολλές φορές χρειάζεται και επικοινωνιακή τακτική.
Γ.Γ.:
Ενδεχομένως να αποτελεί ένα μειονέκτημα αλλά εμείς από την αρχή είχαμε πει πως θα παράγουμε έργο. Η κοινωνία θέλει να δει έργο. Σίγουρα θέλει να βλέπει τον άνθρωπο του στα Δελτία Τύπου αλλά νομίζω πως το πιο σημαντικό είναι η παραγωγή έργου. Εφόσον το κάνουμε αυτό, μπορούμε να κάνουμε όλα τα υπόλοιπα. Το βασικό είναι όταν βγεις στην εφημερίδα να έχει καταφέρει να βάλεις θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και βλέποντας ο κόσμος να καταλαβαίνει πως έχει να κάνει με έναν άνθρωπο που ασχολείται με τα έργα και όχι με το life style. Προτεραιότητα μας είναι να δημιουργούμε και μετά να βγαίνουμε στον τύπο. Την επόμενη περίοδο θα είμαστε καλύτεροι σε όλα τα επίπεδα.

ΠτΘ: Πιστεύετε πως ο κόσμος εκτιμάει τις πράξεις ή προτιμά τις τυμπανοκρουσίες;
Γ.Γ.:  
Μετά την κρίση, ο κόσμος έχει καταλάβει και είναι πιο επιφυλακτικός στα μεγάλα σχέδια και τα μεγαλεπήβολα πλάνα. Όλοι έχουμε καταλάβει πως τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Παράπονα πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Το πιο σημαντικό είναι πως ο κόσμος έχει καταλάβει ότι τα πράγματα πρέπει να είναι συγκεκριμένα, συντονισμένα και σε ένα υλοποιήσιμο πλαίσιο.

«Θα έχει ενδιαφέρον η σύγκριση των έργων της ¨Κοινωνίας Πολιτών¨ με τις παλιότερες Διοικήσεις»

ΠτΘ:  Πιστεύετε πως ο Δήμος παραμένει ακόμα ένα πεδίο που μπορεί ο καθένας να σπαταλήσει, εξυπηρετώντας τα δικά του συμφέροντα;
Γ.Γ.: 
Τα πράγματα σίγουρα για μένα είναι καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια με την έννοια πως το δημόσιο χρήμα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κατασπαταληθεί όπως επιθυμεί ο καθένας. Μπορεί όμως να γίνει εργαλείο για να γίνουν έργα άχρηστα για τον πολίτη, όπως κάποια έργα-βιτρίνας χωρίς καμία ουσία. Για αυτόν τον λόγο προχωρήσαμε στην έκδοση ανακοίνωσης, καθώς  κανείς από τους αντίπαλους συνδυασμούς δεν μας πίστωσε τα έργα που  έγιναν στην πόλη. Όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι ισχυρίζονται πως δεν έγινε τίποτα. Μέσα στην κρίση να φτιάξεις ένα Δήμο εύρωστο, να φέρεις 110 εκατομμύρια Ευρώ στην πόλη, να φτιάξεις ένα ιστορικό κέντρο που δεν υπήρχε πουθενά, τον βιολογικό του Φαναρίου και τις αλλαγές του δικτύου στο σύνολο σχεδόν των οικισμών είναι ένα τίποτα; Αν όλα αυτά  είναι τίποτα, τότε περιμένω με χαρτιά να μας πούνε τι έχουν κάνει οι υπόλοιποι με πολλά χρήματα, με τεράστιες χρηματοδοτήσεις στους Δήμους και με την ιδιότητα να μην ελέγχονται οι συμβάσεις από τον Επίτροπο ή την Περιφέρεια. Θα έχει ενδιαφέρον η σύγκριση των έργων.

«Λάθη κάναμε αλλά βρισκόμαστε εδώ για να τα διορθώσουμε»

ΠτΘ:  Εκτός από την πίστη σας για συλλογικότητα, μας έκανε εντύπωση πως από τα λόγια σας βγαίνει να έχετε τεράστια αυτεπίγνωση ως επικεφαλής της παράταξης σας. Αυτό φανερώνει την αυτοκριτική σας διάθεση;
Γ.Γ.:
Λάθη δεν κάνουν μόνο όσοι κάθονται στον καναπέ. Όσοι ασχολούνται με τα κοινά σίγουρα κάνουν λάθη. Εμείς είμαστε από αυτούς που λέμε πως κάναμε λάθη αλλά ερχόμαστε για να τα διορθώσουμε. Από ό,τι βλέπω όμως οι αντίπαλοι μας δεν έχουν κάνει κανένας λάθος και δεν δείχνουν διάθεση αυτοκριτικής. Θα μπορούσαν να πουν πως «στην περίοδο της διοίκησης μας, κάναμε λάθη αλλά θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε». Κανείς τους δεν έχει κάνει λάθος εκτός από εμάς.

ΠτΘ: Θα υπάρχει συνέχεια στο υφιστάμενο έργο της «Κοινωνίας Πολιτών» την επόμενη ημέρα ή θα χαράξετε μία εντελώς διαφορετική διοίκηση;
Γ.Γ.:
Είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως το κράτος και οι Δήμοι έχουν συνέχεια. Δεν μπορείς να τραβάς μία γραμμή, να ακυρώνεις το έργο των προηγουμένων και μετά από εκεί να χαράσσεις τη δική σου γραμμή και να γίνεται την επόμενη τετραετία το ίδιο. Εμείς θα συνεχίσουμε τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο αυτά που είναι να γίνουν και να συνεχίσουν να γίνονται, σε πολιτικό επίπεδο θα χαράξουμε την δική μας προσωπική γραμμή αλλά ουσιαστικά ο Δήμος έχει βρει τα βήματα του. Αναλάβαμε δύο άλλους Δήμους (Σιδηροχώρι και Αίγειρος) που δεν είχαν τις υποδομές που αφορούσαν την ύδρευση, την αποχέτευση, τους ίδιους οικισμούς, την οδοποιία των οικισμών και την αγροτική οδοποιία. Για όλα αυτά πρέπει την επόμενη περίοδο να μπορέσουμε να απαλύνουμε την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων. Η πόλη έχει τα δικά της προβλήματα και εκεί πρέπει να επέμβουμε αλλά περισσότερο ρόλο παίζουν οι οικισμοί που έχουν μείνει πίσω.

«Υπάρχει πεδίο συνεννόησης καθώς όλοι θέλουμε το καλό της πόλης»

ΠτΘ: Με δεδομένο πως πιστεύετε στην συλλογικότητα και την αυτοκριτική, λένε πως πολλοί αποσύρθηκαν από τη βιτρίνα της πολιτικής γιατί με τον Κλεισθένη έχουμε την καθιέρωση της απλής αναλογικής, που θα φέρει διάλογο και συγκλίσεις στα συμβούλια. Σας φοβίζει αυτό;
Γ.Γ.: 
Δεν με φοβίζει. Από την αρχή είχα πει πως ενδεχομένως ο «Κλεισθένης» να κάνει καλό και σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Σίγουρα είναι μία δυσκολία, που τον πρώτο καιρό θα έχει τα δικά της προβλήματα αλλά σταδιακά θα ξεπεραστούν. Υπάρχει πεδίο συνεννόησης καθώς όλοι θέλουμε το καλό της πόλης και θεωρώ πως θα βρεθεί η «χρυσή τομή» και θα λειτουργήσει το σύστημα. Θέλει περισσότερη προσπάθεια σίγουρα αλλά είμαστε εδώ για να τα βρούμε. Δεν έχουμε να χωρίσουμε με κανέναν τίποτα. Εμείς επιθυμούμε τη συμμετοχικότητα των πολιτών και να δημιουργήσουμε ένα πλάνο αποδοχής για όλη την πόλη.

«Ο Δήμος έχει βρει το δρόμο του και πρέπει να συνεχίσει σε αυτήν την πορεία»

ΠτΘ:  Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;
Γ.Γ.:
Οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές για το Δήμο, καθώς είπαμε πως ο Δήμος Κομοτηνής πρέπει να προχωρήσει μπροστά και όχι να κάνει πισωγυρίσματα ιδιαίτερα σε αυτούς που διοίκησαν και το έκαναν χωρίς σωφροσύνη. Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουν είναι πως ο Δήμος έχει βρει το δρόμο του και πρέπει να συνεχίσει σε αυτήν την πορεία. Η πόρτα του Δημάρχου θα είναι ανοιχτή στους πολίτες όλη την ημέρα και όλες τις ημέρες της εβδομάδας για να καταγράφουμε τα προβλήματα και να τα επιλύνουμε άμεσα. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, έχουμε γνώση για την επίλυση τους και νομίζω πως αυτό είναι το πιο σημαντικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.