Κακουργημα ο βιασμος

Αλλαγές Καλογήρου στην ποινική αντιμετώπιση του εγκλήματος μετά τις αντιδράσεις

Σε αλλαγές στην ποινική αντιμετώπιση και τον ορισμό του βιασμού ως κακουργήματος προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πλημμεληματική αντιμετώπιση μορφών του στο αρχικό σχέδιο.
 
Συγκεκριμένα, κάθειρξη ως δέκα έτη για όποιον «επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς συναίνεση του παθόντος» προβλέπεται πλέον στον Ποινικό Κώδικα μετά την αλλαγή στην οποία προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, με την σύμφωνη γνώμη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, υπό την πίεση των έντονων αντιδράσεων για τον ορισμό του βιασμού και την πλημμεληματική αντιμετώπιση κάποιων μορφών του στο αρχικό σχέδιο.
 
Η κύρωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας έγινε δεκτή από την Βουλή με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού, καθώς τα άλλα κόμματα έχουν αποχωρήσει από την συζήτηση.
 
Παράλληλα, ο Μ. Καλογήρου διευκρίνισε ότι δεν αλλάζει η ορισμένη ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ποινικού Κώδικα την 1η Ιούλη, παρά το αίτημα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή οι αλλαγές να εφαρμοστούν στην αρχή του δικαστικού έτους, την 1η Σεπτέμβρη, ή στις αρχές του 2020.
 
Ο Μ. Καλογήρου προχώρησε σε αλλαγές και στο ζήτημα της κατάταξης του εγκλήματα των βασανιστηρίων μεταξύ των εγκλημάτων κατά του πολιτεύματος, όπως είχε ζητήσει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.