Εβδομαδα μελανωματος με στοχο τη σωστη ενημερωση του κοινου απο την Ελληνικη Δερματολογικη Εταιρεια

Η Δερματολόγος Βιβή Σακαλή αναλύει τα μέτρα προφύλαξης από τις ακτίνες του ήλιου - Τα συχνά λάθη που κάνουμε και οι επιπτώσεις

Κάθε χρόνο η Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία διοργανώνει μία εβδομάδα μελανώματος με στόχο την ενημέρωση των πολιτών αλλά και παράλληλα τον έλεγχο των ελιών για να προληφθούν οι καταστάσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, δερματολόγοι σε όλη τη χώρα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος.
 
Με αφορμή λοιπόν την εβδομάδα μελανώματος σε συνδυασμό με  την εκδήλωση που είναι προγραμματισμένη για την Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 19:30 στην «Λέσχη Κομοτηναίων» με θέμα «το μελάνωμα του Δέρματος, πρόληψη – προστασία- αντιμετώπιση» την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Φίλων ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης μίλησε στον «ΠτΘ» η Δερματολόγος Υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βιβή Σακαλή απαριθμώντας τα μέσα προφύλαξης που πρέπει να παίρνουμε από τις ακτίνες του ηλίου. 

«Απαιτείται προστασία από τις ακτίνες του ηλίου καθόλη τη διάρκεια του χρόνου» 

«Η εβδομάδα μελανώματος υπάρχει για να μας υπενθυμίζει πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε σωστά τις ακτίνες του ηλίου και όχι μόνο» ήταν τα πρώτα λόγια της κ. Σακαλή, η οποία στάθηκε στη σημασία που έχει η σωστή ενημέρωση του κοινού, εκφράζοντας την ικανοποίηση της για το  γεγονός πως οι σύλλογοι και οι φορείς του τόπου κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. 
 
Ποια είναι όμως τα μέτρα που οφείλουμε να παίρνουμε στην θερινή περίοδο για την προστασία από τις ακτίνες του ηλίου; Η κ. Σακαλή εξήγησε πως τα μέτρα προστασίας δεν πρέπει να είναι μόνο τους θερινούς μήνες αλλά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. «Δεν χρειάζεται προστασία μόνο στη θάλασσα αλλά απαιτείται προφύλαξη στη βόλτα, στο χωράφι και γενικά στην καθημερινότητα» τόνισε η κ. Σακαλή επισημαίνοντας πως  οφείλουμε να χρησιμοποιούμε αντηλιακό καθόλη τη διάρκεια του  χρόνου και όχι μόνο τους θερινούς μήνες.  Σχετικά με την ορθή χρήση του αντηλιακού, η Δερματολόγος τόνισε πως αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται μισή ώρα πριν εκτεθεί ο καθένας στον ήλιο και ειδικά το καλοκαίρι θέλει συχνή επαναχρησιμοποίηση του  σε συχνότητα περίπου δύο ωρών. «Ιδιαίτερα στην παραλία, πρέπει να ξαναβάζουμε αντηλιακό μόλις βγαίνουμε από την θάλασσα καθώς κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να είναι αδιάβροχο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σακαλή. 

Τα μέτρα προστασίας από τις ακτίνες του ήλιου 

Η κ. Βιβή Σακαλή απαρίθμησε τα βασικά μέτρα προφύλαξης από τις ακτίνες του ήλιου, ξεκινώντας από το βασικό, το οποίο είναι πως πρέπει όλοι να αποφεύγουν την άσκοπη έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα. Επιπλέον επισήμανε πως στην παραλία, κανείς δεν είναι απόλυτα προστατευμένος από τις ακτίνες του ήλιου, καθώς αυτός αντανακλάται μέσω της άμμου. Επιπλέον η κ. Σακαλή προέτρεψε τον κόσμο να φοράει ανοιχτόχρωμα και άνετα ρούχα, παρότι το ιδανικό θα ήταν να φορούσαν μακρυμάνικα για την καλύτερη προστασία, γνωρίζοντας ωστόσο πως μέσα στη ζέστη δεν θα μπορούσε να είναι εφικτό.  Ιδιαίτερες παγίδες κρύβουν οι συννεφιασμένες ημέρες, καθώς ο περισσότερος κόσμος πιστεύει πως δεν είναι επικίνδυνες. «Οι ακτίνες του ήλιου περνούν το σύννεφο, οπότε και με τη συννεφιά εφαρμόζουμε όλα τα παραπάνω μέτρα» επεσήμανε η κ. Σακαλή, συμπληρώνοντας την επιτακτικότητα χρήσης καπέλου με μεγάλο γείσο για να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος. «Ένα ακόμα σφάλμα που κάνουν πολλοί είναι το γεγονός πως δουλεύοντας βγάζουν τα ρούχα τους και μένουν γυμνοί και παράλληλα εκτεθειμένοι στις ακτίνες του ήλιου» επισήμανε η κ. Σακαλή και προέτρεψε όλους να φορούν γυαλιά ηλίου για να προστατεύονται. 

«Τα περιστατικά του μελανώματος αποτελούν το 3% όλων των καρκίνων» 

«Υπάρχει ομάδα ανθρώπων που κινδυνεύει περισσότερο;» ρωτήσαμε την κ. Σακαλή. «Όσοι έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια και μαλλιά, φακίδες, οικογενειακό ιστορικό μελανώματος έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα στο μέλλον» μας απάντησε η κ. Σακαλή καταγράφοντας στη συνέχεια την αύξηση κρουσμάτων μελανωμάτων. «Τα περιστατικά του μελανώματος αποτελούν το 3% όλων των καρκίνων. Η Αυστραλία είναι πρωταθλήτρια στον κόσμο σε περιστατικά ετησίως». «Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» συμπλήρωσε, καταλήγοντας, «καταγράφονται 4-5 νέα περιστατικά σε 100.000 πληθυσμό ετησίως».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.