Κτηματολογιο: Παραταση στο «και πεντε» και για την Ροδοπη

Η τελευταία μέρα της προθεσμίας βρήκε πολλούς Ροδοπίτες να περιμένουν στην ουρά για να καταθέσουν τις δηλώσεις ιδιοκτησίας

Η Ροδόπη βρίσκεται ανάμεσα στις 19 περιοχές της χώρας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων επί των οποίων έλαβαν χθες, παράταση 100 ημερών για την δήλωση της περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.
 
Η Ροδόπη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 12 περιοχές, όπου η εξάμηνη παράταση που προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο έληξε χθες Δευτέρα, ενώ η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος για νέα παράσταση έως και τις 15 Σεπτεμβρίου του 2019 αφορά σε 7 ακόμα περιοχές περιοχές που το εξάμηνο λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουνίου.
 

Την τελευταία ημέρα ωστόσο της προθεσμίας, και πριν γίνει γνωστή η παράταση, ήτοι την Δευτέρα 10 Ιουνίου οι ουρές στα γραφεία του Κτηματολογίου στην Κομοτηνή ήταν μεγάλες και έβαιναν αυξανόμενες προς το απόγευμα, με την ροή ωστόσο ήταν κανονική καθώς την διαδικασία διευκόλυνε και η δυνατότητα που δόθηκε προς τους ιδιοκτήτες να προσέρχονται στα γραφεία κτηματογράφησης, πριν τη λήξη των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων,  όπου θα πιστοποιείται μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας η εμπρόθεσμη προσέλευσή τους και θα ορίζεται  ραντεβού σε μεταγενέστερο χρόνο, προκειμένου  να υποβάλουν χωρίς ταλαιπωρία τις δηλώσεις τους, όταν θα έχουν συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
 
Να σημειωθεί πάντως πως από την πλευρά των υπευθύνων επισημαίνονταν η ανάγκη να προσέλθουν εμπρόθεσμα οι ιδιοκτήτες, ώστε να αποφύγουν και την ταλαιπωρία, αλλά και τα πρόστιμα που μπορεί να προκύψουν από την εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης. 

Δυνατότητα υποβολής δήλωσης ακόμα και χωρίς όλα τα δικαιολογητικά 

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας για το συγκεκριμένο έργο, κ. Δημήτρης Γκατζιρούλης, παρόλο που στοιχεία για την πορεία της κτηματογράφησης έχει μόνο το αρμόδιο υπουργείο και οι υπηρεσίες, οι διαδικασίες συνεχίζονταν κανονικά μέχρι αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, εξαντλώντας τα περιθώρια που δίνει ο νόμος για την υποβολή των αιτήσεων.
 
Παρόλα αυτά βοήθησε η δυνατότητα εμπρόθεσμης κατάθεσης δηλώσεων, με τη μεταγενέστερη κατάθεση των δικαιολογητικών. Πολλές φορές αυτά τα δικαιολογητικά, τόνισε, πρέπει να δοθούν από υπηρεσίες που είτε έχουν μια γραφειοκρατική διαδικασία, ή έχουν φόρτο εργασίας λόγω της ανάγκης έκδοσης όλων αυτών των δικαιολογητικών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοσή τους.
 
Έτσι ήταν πολλοί οι ιδιοκτήτες, είτε οι εκπρόσωποί τους, που έκαναν χρήση αυτής της δυνατότητας ώστε να ακολουθήσουν μια διαδικασία με λιγότερη ταλαιπωρία, αλλά και κόστος.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.