Περι «ηττημενων»

Της έκδοσης

Μετά από μια εκλογική διαδικασία (θεωρητικά) δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Ο λαός τοποθετεί τον καθένα που τέθηκε στην κρίση του εκεί που νομίζει ότι θα είναι ωφελιμότερος. Από αυτή την άποψη λοιπόν καλό θα ήταν και όσοι από μόνοι τους προσδίδουν στους εαυτούς τους τον χαρακτηρισμό του ηττημένου και ερμηνεύουν αντιστοίχως το εκλογικό αποτέλεσμα να σκεφτούν μήπως υποπίπτουν σε αντιφάσεις.  Αντιφάσεις μεταξύ προεκλογικού λόγου (εκεί που ο λαός ήταν σοφός και γνώριζε) και μετεκλογικού λόγου (εκεί που ο λαός παραπλανήθηκε και έπεσε θύμα μηχανορραφιών).
 
Άλλωστε τέτοιου είδους αντιφάσεις φανερώνουν και ένα ακόμη γνώρισμα για το ποιόν των χαρακτήρων που υποκύπτουν σε τέτοιου είδους σφάλματα: πως διαπνέονται αφενός από μια υπεροψία αφετέρου πως διακατέχονται από ένα πνεύμα μεσσιανισμού. Πώς κατέχουν δηλαδή την απόλυτη αλήθεια, πως είναι οι σωτήρες μας και όλα αυτά τα ωραία που μπορεί να μένουν άρρητα, εκδηλώνονται όμως συνεκδοχικά.
 
Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνούν πως ο ευκολότερος τρόπος για να μην κάνεις αυτοκριτική είναι να κάνεις κριτική…  

(στη φωτογραφία, Η ταφή του κόμητος του Οργκάθ, του Ελ Γκρέκο)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.