Αλεξης Τσιπρας:« Δικαιουμαστε την ευκαιρια να κυβερνησουμε αυτη τη φορα χωρις τα χερια δεμενα πισω απο την πλατη»

«Τα θεμέλια της Ελλάδας της νέας εποχής»: Οι βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Τις βασικές δεσμεύσεις του προγράμματός του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία, παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας, από τον αίθριο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε συνέχεια της επίσκεψής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το αίτημα για την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών, το οποίο έγινε αποδεκτό, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από όπου και παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.
 
O Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, συγκεκριμένα οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παρουσίασαν ένα συνολικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, πλήρως τεκμηριωμένο και εναρμονισμένο με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας, για την επόμενη τετραετία μέχρι το 2023.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία αναλυτική αναφορά στα έως τώρα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνησή του όταν ανήλθε στην εξουσία βρέθηκε αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα σε όλα τα επίπεδα από την οικονομία έως και την κοινωνία και κατέβαλε το μέγιστο των προσπαθειών της προκειμένου να τα αντιμετωπίσει.
 
 «Κάποιοι επέμεναν ότι δεν θα τα καταφέρουμε αλλά η πλειοψηφία του λαού πίστεψε ότι μπορούμε» ανέφερε για να τονίσει πως «η Ελλάδα δεν είναι η χρεοκοπημένη χώρα που παραλάβαμε το 2015».

«Τώρα μπορούμε να δώσουμε ανάσα σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα» 

Στη δύσκολη αυτή διαδρομή «πικράναμε κάποιους, πολλούς δυσαρεστήσαμε» για να υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «είχε την ευθύνη να βγούμε όλοι μαζί στο ξέφωτο» και κάποιοι έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο να μη μείνει κανείς πίσω, να μην έχουμε απώλειες. Τόνισε ότι τους καταλαβαίνει, την κόπωσή τους, το θυμό τους, τη δυσαρέσκειά τους και κάλεσε να αναλογιστούν όλοι αν άξιζε τον κόπο η προσπάθεια, να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος στην κρίση και να θυμηθούν πού ήταν η χώρα πριν τέσσερα χρόνια και πού βρίσκεται σήμερα, όπου «η Ελλάδα έχει ξανά ανοιχτό το δρόμο μπροστά της. «Τώρα μπορούμε να δώσουμε ανάσα σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Τώρα η πατρίδα μας δεν χρειάζεται πια σχέδια μάχης ή σχέδια διαχείρισης της κρίσης και της καταστροφής» υπογράμμισε θέτοντας ως διακύβευμα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης το «αν η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία προς τα εμπρός ή αν θα ξαναγυρίσει πίσω στα δύσκολα και δραματικά χρόνια».
 
Απάντηση, όπως επισήμανε, που θα δοθεί από τον ελληνικό λαό, που είναι ο μόνος «που μπορεί να κλείσει οριστικά πίσω τη καταπακτή πίσω μας, αλλά και να ανοίξει μπροστά μας διάπλατα το φεγγίτη για ένα πιο φωτεινό μέλλον,  ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση αν το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα θα τελειώσει οριστικά ή αν οι θύτες θα επιστρέψουν ως εκδικητές», αυτοί που όπως πρόσθεσε «έκαναν πολιτική, χρεώνοντας τις γενιές του μέλλοντος, που μας χρεοκόπησαν, που θέλουν να επιστρέψουν “ως δήθεν λυτρωτές από τα δεινά που οι ίδιοι δημιούργησαν». 

Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος 

Ως προς το πρόγραμμα που παρουσίασε αυτό βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες, οι οποίοι έχουν ως εξής:
1. Ανάπτυξη για όλους, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
2. Νέες ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς
3. Δικαιότερη φορολογία, δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος
4. Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία
 
 «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έζησαν οχτώ ολόκληρα χρόνια με το άγχος να τους κυριεύει για το πώς θα βγάλουν τη βδομάδα, πώς θα καλύψουν τις υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του μήνα. Τώρα ήρθε η ώρα να είναι σε θέση κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να ζήσει καλύτερα» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «εμείς που έχουμε αποδείξει πως τα καταφέραμε στα πολύ δύσκολα, δικαιούμαστε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε αυτή τη φορά χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη, χωρίς μνημόνια και αυστηρή επιτροπεία, για αποδείξουμε ότι μπορούμε να εγγυηθούμε μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους σε αυτή τη χώρα». 

Εκσυγχρονισμός   του κράτους και της δημόσιας διοίκησης 

Ο ΣΥΡΙΖΑ  άλλωστε, όπως τόνισε ο ίδιος, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στον μεγάλο εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης με τη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου, να προχωρήσει και σε νέες τολμηρές θεσμικές τομές, όπως η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, δίνοντας το μήνυμα της ισότητας στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο «ανεξάρτητα από το φύλο, τη καταγωγή, τη θρησκεία ή το σεξουαλικό προσανατολισμό».
 
Οι προγραμματικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, που παρουσιάστηκαν «είναι τα θεμέλια της Ελλάδας της νέας εποχής», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, καλώντας τους πολίτες να καταθέσουν τη σύμφωνη γνώμη τους για μία «νέα αρχή». «Ένα άλμα προς το μέλλον, ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία» τόνισε χαρακτηριστικά.
 
«Καλούμε τον ελληνικό λαό να μας εμπιστευθεί γιατί ξέρει ότι μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Εμείς που τη διατηρήσαμε ζωντανή, εμείς τώρα θα την αλλάξουμε. Μαζί με το λαό, θα αλλάξουμε το κράτος, το πολιτικό σύστημα, το Σύνταγμα, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας» κατέληξε. 

Οι 12 βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία 

Ο ίδιος περιέγραψε αναλυτικά τι παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση το 2015, τι έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας της αλλά και το όραμα και τις δεσμεύσεις της για την επόμενη ημέρα, επικεντρώνοντας την ομιλία του στις 12 πιο εμβληματικές δεσμεύσεις για υλοποίηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την επομένη των εθνικών εκλογών, που αφορούν στην εργασία, την ανάπτυξη, τη φορολογία, το κράτος, το κοινωνικό κράτος και οι οποίες έχουν ως εξής:

  • 500.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας την επόμενη τετραετία.
  • Ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία.
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021.
  • 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία.
  • Πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
  • Πράσινη ανάπτυξη: Την αύξηση στο 32% των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 32,5% ως το 2030.
  • Διπλασιασμό των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%
  • Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20%
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα ως 20.000 ευρώ.
  • Ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου.
  • Θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.