Ομιλια της Μαριας Δημαση στο Επιστημονικο Colloquium του ΤΕΦ

Με θέμα τις τουρκικές λέξεις σε έργα του Γ. Βιζυηνού και του Στ. Δούκα

Την Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019, στο πλαίσιο του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας θα μιλήσει η κ. Μαρία Δημάση, Καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο «Διδακτική γλώσσας και λογοτεχνίας στην Ελλάδα και στον παρευξείνιο χώρο» του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ., με θέμα «Λέξεις από την τουρκική γλώσσα στα θρακιώτικα διηγήματα του Γ. Βιζυηνού και στην ‘Ἱστορία ἑνός αἰχμαλώτου’ του Στρατή Δούκα: Η σημειωτική συμβολή τους στην αφηγηματική πλοκή και η αξιοποίησή τους για διαπολιτισμικές αναγνωστικές προσεγγίσεις». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος (Νέο Προκάτ) από τις 18:00 έως τις 20:00 και είναι ανοικτή στα μέλη Δ.Ε.Π., τους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Δ.Π.Θ. και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. 

Η Μαρία Δημάση 

Η Μαρία Δημάση έχει σπουδές στην παιδαγωγική και τη διδακτική. Ασχολείται με τη μεθοδολογία της διδασκαλίας της γλώσσας και της λογοτεχνίας, με την έρευνα των σχολικών εγχειριδίων της Ελλάδας και των Παρευξείνιων Χωρών, με τη γλωσσική πολιτική και τη γλωσσική παιδεία στην Ελλάδα, καθώς και με τη θεωρία της λογοτεχνίας και τις πολιτισμικές σπουδές. Ειδικότερα, το ερευνητικό της πεδίο αφορά την ιστορία του γλωσσικού μαθήματος και τα διδακτικά εγχειρίδια της γλωσσικής διδασκαλίας για την ελληνική γλώσσα στον ελλαδικό χώρο αλλά και στην Τουρκία, καθώς και τη διδασκαλία της πρώτης ανάγνωσης και γραφής για την ελληνική και τις παρευξείνιες γλώσσες. Το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στη μελέτη των ιδιαιτεροτήτων της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης σε μουσουλμάνους ενηλίκους της Θράκης και σε αλλοδαπούς και νεοπρόσφυγες μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η διδασκαλία της λογοτεχνίας και της παιδικής λογοτεχνίας, με σημείο αναφοράς τους σκοπούς της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, αποτελεί ένα ακόμα πεδίο της επιστημονικής της ενασχόλησης, καθώς και η συγγραφή έργων τα οποία εντάσσονται στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας και υποστηρίζουν την κατάκτηση του γλωσσικού γραμματισμού.
 
Έχει υπηρετήσει ως διδάσκουσα αλλά και ως Σχολική Σύμβουλος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ από το 2002 είναι μέλος Δ.Ε.Π. του Δ.Π.Θ.
 
Έχει συγγράψει πολλές επιστημονικές μονογραφίες. Ενδεικτικά: «Η διδασκαλία της πρώτης ανάγνωσης και γραφής. Η περίπτωση των Παρευξείνιων χωρών Μ.Β.: το αρμενικό, μολδαβικό, το ουκρανικό και το ρωσικό αλφαβητάρι (2006)», «Ιστορία ενός αιχμαλώτου του Στρατή Δούκα: αφηγηματική υπερδομή και διαπολιτισμικές προσεγγίσεις με την αξιοποίηση λέξεων από την τουρκική γλώσσα (2017)».
 
Παράλληλα, έχει συνθέσει εκπαιδευτικό υλικό, έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.