Τι μελλει γενεσθαι με τα νεα τμηματα του ΔΠΘ;

Εκ του νέου υπουργού Παιδείας πλήρως... εξαρτώμενα και νεοδημοκρατικώς εν... αμφιβόλω

Την ίδρυση 9 τμημάτων και 6 Ινστιτούτων περιελάμβανε η πρόταση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που κατατέθηκε στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη από τον Πρύτανη του Ιδρύματος Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, στον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
 
Συγκεκριμένα όπως είχαμε και τότε αναφέρει η πρόταση αυτή η οποία χαρακτηρίστηκε ως «απολύτως τεκμηριωμένη και λογική» από τον ίδιο τον Υπουργό, και περιελάμβανε:
 

  • την ίδρυση Τμήματος Εργοθεραπείας, στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, καθώς και Τμημάτων Ψυχολογίας και Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στη Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, στην Κομοτηνή,
  • την ίδρυση Τμήματος Νοσηλευτικής, Τμήματος Κτηνιατρικής και Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής, στη Σχολή Επιστημών Υγείας, στην Αλεξανδρούπολη,
  • την ίδρυση Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, καθώς και Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών και Φυσικών Πόρων, στην Πολυτεχνική Σχολή, στην Ξάνθη,
  • και τέλος Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ποτών, στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, στην Ορεστιάδα.

 
Η αποδοχή της πρότασης του ΔΠΘ από το Υπουργείο Παιδείας είχε λειτουργήσει τότε ανασχετικά του αρνητικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί για το Υπουργείο αλλά και το πρόσωπο του ίδιου του Υπουργού, με «φόντο» την ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, ενώ είχε αποτελέσει και το πρώτο σημείο συμφωνίας μεταξύ ΔΠΘ και διοίκησης του υπουργείου σε ζητήματα που άπτονται του πανεπιστημιακού χάρτη της περιοχής μας.
 
Σε συνέχεια των εξελίξεων αυτών ο Υπουργός Παιδείας είχε διαβεβαιώσει και μέσω της συχνότητας του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» —ακολούθως και στην τοπική ΕΡΤ— στα μέσα του περασμένου Απριλίου, τόσο τις άριστες σχέσεις και το κλίμα συνεργασίας που διατηρεί με τις υφιστάμενες πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ, όσο και την αποδοχή της πρότασης για τα νέα Τμήματα, δηλώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως τα νέα αυτά τμήματα θα νομοθετηθούν έως το τέλος του τρέχοντος Ιούνη.
 
«Μας έχουν φέρει μια ιδιαίτερα συγκροτημένη πρόταση για την δημιουργία νέων τμημάτων κι εμείς έχουμε αποδεχτεί την πρόταση αυτή ως Υπουργείο Παιδείας και θα νομοθετήσουμε ιδρύοντας τα τμήματα αυτά στο τέλος Ιουνίου» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος στη συνέντευξή του στο ράδιο Παρατηρητής 94fm,  επισημαίνοντας πως το μοναδικό τμήμα από τα προταθέντα που απαιτεί περισσότερο χρόνο και μελέτη είναι αυτό της Κτηνιατρικής Σχολής καθώς, γιατί, όπως εξήγησε,  «η Κτηνιατρική Σχολή είναι μια ακριβή σχολή. Θέλουμε λοιπόν να το μελετήσουμε ακόμη περισσότερο γιατί υπάρχουν κι άλλα μέρη της Ελλάδας που διεκδικούν Κτηνιατρικές Σχολές».
 
Οι πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών ενδεχομένως να λειτούργησαν ανασταλτικά στην τήρηση των υποσχεθέντων από πλευράς του κ. Γαβρόγλου, ωστόσο η διάλυση της Βουλής, η μη κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου πριν το γεγονός αυτό, και η προκήρυξη εθνικών εκλογών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι το μέλλον των νέων τμημάτων του ΔΠΘ τίθεται εν αμφιβόλω.
 
Εν αμφιβόλω ή καλύτερα στην διάθεση της επόμενης κυβέρνησης η οποία θα κρίνει εκ νέου την πρόταση του ΔΠΘ και θα αποφανθεί σχετικά.
 
Στην περίπτωση της συνέχειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ενδεχόμενο της συνέχειας και του κ.Γαβρόγλου στο Υπουργείο Παιδείας, καλή τη πίστη, ουδόλως θα αμφισβητήσουμε την διάθεσή του να κάνει τελικά πράξη τα υποσχεθέντα, υπογραμμίζοντας βεβαίως τη σχετική περαιτέρω καθυστέρηση που θα υπάρξει.
 
Στην περίπτωση της συνέχειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το ενδεχόμενο νέας ηγεσίας στο Υπουργείο Παιδείας ουδόλως επίσης  θα αμφισβητήσουμε την διάθεση της κυβέρνησης για τα νέα τμήματα του ΔΠΘ, αλλά και πάλι έγκειται στην διάθεση του πιθανώς νέου Υπουργού και της στάσης που αυτός θα κρατήσει τόσο στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του προκατόχου του όσο και ως προς τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια και δη το ΔΠΘ.
 
Η πιο ενδιαφέρουσα όλων είναι η περίπτωση της κυβέρνησης της ΝΔ, δεδομένου ότι αφενός μεν ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε απόλυτος και μάλιστα δεσμεύτηκε δημοσίως γι’ αυτό, κατά της ίδρυσης της 4ης Νομικής, αφετέρου δε έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από το συνολικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση του Κώστα Γαβρόγλου για την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας. Έχει μάλιστα δηλώσει χαρακτηριστικά πως το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ στην παιδεία θα είναι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης ουδόλως αμφισβητώντας το όποιο ειλικρινές ενδιαφέρον του προέδρου της γαλάζιας παράταξης για το ΔΠΘ και τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια γενικότερα, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στην προ ολίγων εικοσιτετραώρων ανακοίνωσή του, δια του twitter, της επιλογής του να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της ΝΔ στην εκλογική περιφέρεια της Αχαΐας, «πρωτεύουσα» του οποίου για όσους αναρωτιούνται είναι η Πάτρα, έδρα της 4ης Νομικής Σχολής.
 
Αποφεύγοντας τις περαιτέρω αναλύσεις επί των προαναφερθέντων γεγονότων καθότι «ο καιρός γαρ εγγύς» και η όποια «μοιρολατρία» μόνο εντυπώσεις και δη αρνητικές μπορεί να δημιουργεί, να επισημάνουμε πως το ΔΠΘ ήδη από την επόμενη χρονιά θα συναντάται με δυο μόνον επιπλέον τμήματα στα μηχανογραφικά των υποψηφίων. Τα τμήματα που προέκυψαν από τη μοναδική εγκριθείσα πρόταση του ΔΠΘ κατάτμησης του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, σε Τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Εργασίας και Πολιτικής Επιστήμης, και ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας τον περασμένο Απρίλη.
 
Καλή τη πίστη και κυρίως αναμένοντας από την όποια «συνέχεια» την κατανόηση της αξίας, εκπαιδευτικής και όχι μόνο, του ΔΠΘ  στην οποία πολλάκις έχουμε αναφερθεί, το μόνο σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον προς στιγμήν τα νέα τμήματα παραμένουν μονάχα στα χαρτιά και μονάχα ως πρόταση που θα κριθεί εκ νέου την επομένη των εκλογών της 7ης Ιουλίου.
 
Έως τότε αναμονή…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.