Πληρως εξοπλισμενο και στελεχωμενο θα ειναι το νεο Νοσοκομειο Κομοτηνης

Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024 - Δέσμευση του Ελληνικού Κράτους για την στελέχωση σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα

Την πορεία της δημιουργίας του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, αλλά και το όραμά τους για τη δημιουργία ενός νέου προτύπου για τα νοσοκομεία στη χώρα μας τόσο μέσω αυτού όσο και μέσω του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, ανέπτυξαν τα μέλη της ομάδας του Ιδρύματος την Τρίτη 11 Ιουνίου στην Κομοτηνή.
 
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αναπτύχθηκε η πορεία της προσπάθειας μέχρι σήμερα, που οδήγησε σε ένα νοσοκομείο το οποίο υπολογίζεται πως θα κοστίσει 105 εκ. ευρώ, αλλά και το όραμα για τη δημιουργία δύο δημόσιων Νοσοκομείωνπου θα είναι πρότυπα, και μέσα από την οργάνωση νοσηλείας με τα καλύτερα διεθνή πρότυπα θα συμβάλλουν στην βελτίωση του ΕΣΥ γενικότερα.
 
Άλλωστε αποτελεί πάγια θέση του Ιδρύματος πως η χορηγία θα προχωρήσει μόνο με τη δέσμευση από την πλευρά του Δημοσίου ότι η στελέχωση των δύο νοσοκομείων θα γίνει σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους να προσφέρουν πλήρεις υπηρεσίες σε όλους τους ασθενείς που περνούν τις πόρτες τους.
 
Την παρουσίαση πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο κ. Θόδωρος Μαραβέλιας, διευθυντής τεχνικών δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Γιάννης Ζερβάκης, υπεύθυνος διαχείρισης μεγάλων δωρεών του Ιδρύματος, και ο κ. Γιάννης Βεντουράκης, από την BETAPLAN, εκπροσωπώντας την ομάδα μελέτης.
 
Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο βρίσκεται στην διαδικασία της προμελέτης, με την δημοπράτηση να αναμένεται στο τέλος του 2020 και την έναρξη των εργασιών τον Ιούνιο του 2021, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2024.
 

Ένα μοναδικό νοσοκομείο

Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκαν φωτορεαλιστικές εικόνες τόσο από το εξωτερικό, το οποίο θα είναι καλυμμένο με ηλιακά πάνελ, μιας και το κτίριο έχει στόχο να είναι ενεργειακά ανεξάρτητο, όσο και από το εσωτερικό του νοσοκομείου, το οποίο θα έχει μια μοναδική δομή, με τις ιατρικές υπηρεσίες στο ισόγειο και τους θαλάμους των ασθενών στον όροφό του.
 
Επίσης έγινε αναφορά και στον τρόπο με τον οποίο θα εξοπλιστεί, με τις πιο σύγχρονες παροχές, αλλά και η φιλοσοφία να έχουν όλοι οι χώροι πρόσβαση στο φυσικό φως, ακόμα και ειδική μέριμνα για τα χειρουργεία.
 
Το κτίριο θα προάγει την αξιοπρέπεια και ασφάλεια του ασθενούς (π.χ μόνο δίκλινοι και μονόκλινοι θάλαμοι νοσηλείας), με υψηλές προδιαγραφές παντού αλλά κυρίως στον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και στην αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.
 
Θα έχει δε ευελιξία σχεδιασμού ώστε να επιτρέπει αναγκαίες προσαρμογές στην ραγδαία εξέλιξη των ιατρικών πρακτικών και τεχνολογίας ώστε να παραμένει πάντα σύγχρονο, με ενσωμάτωση πράσινων αρχών βιωσιμότητας αλλά και σχεδιασμό που θα διευκολύνει την υλοποίηση αλλά και τη μετέπειτα λειτουργία και συντήρηση του Νοσοκομείου με τις καλύτερες τεχνο-οικονομικές προϋποθέσεις, με διαδικασίες διαφανείς και με όρους αποδοτικής και βιώσιμης λειτουργίας.
 

Πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο Νοσοκομείο


 
Μετά από έντονη δουλειά, ένα χρόνο μετά την προηγούμενη επίσκεψη του κλιμακίου του Ιδρύματος, όταν μαζί με τον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Ανδρέα Δρακόπουλο και τον αρχιτέκτονα κ. Ρέντσο Πιάνο επισκέφτηκαν τον χώρο και μίλησαν με τους ανθρώπους του Νοσοκομείου, είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν τα πρώτα σχέδια του Νοσοκομείου, σημείωσε ο κ. Γιάννης Ζερβάκης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
 
Αυτό γίνεται σε ένα πλαίσιο ανοιχτού διαλόγου με τους χρήστες του Νοσοκομείου, τους πολίτες της Κομοτηνής, ώστε να δουν τι μπορεί να χρειάζεται να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν ώστε να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.
 
Μέσα σε αυτό το διάστημα έγιναν δραστικές αλλαγές σε αυτό, με στόχο να είναι ένα Νοσοκομείο πολύ διαφορετικό, φέροντας ως παράδειγμα ότι θα έχει μόνο μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια. Παρόλο που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία της προμελέτης, ελπίδα τους είναι ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2024.
 
Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη δέσμευση χρηματοδότησης για την υλοποίηση των έργων υποδομής – πρόσβαση, δίκτυα κοινής ωφέλειας από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ σε έξι μήνες το ίδρυμα θα έχει ολοκληρώσει την οριστική μελέτη του έργου, για να ξεκινήσει η τελική προετοιμασία του νόμου για την οριστική δωρεά, που θα περιλαμβάνει προβλέψεις για τη λειτουργία και το προσωπικό.
 

Το 1/3 της συνολικής δωρεάς έρχεται στη Ροδόπη

 
Την χαρά και την τιμή όλων να έχουν  κοντά τους τους εκπροσώπους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για να ενημερώσουν την κοινωνία της Κομοτηνής για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου αυτού, μετέφερε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γιώργος Φιλιππίδης. «Είναι πολύ σημαντική στιγμή γιατί παρουσιάζεται το μεγάλο αυτό έργο, με όλες τις προεκτάσεις του, μέσα από αυτή τη μεγάλη δωρεά ύψους 105 εκ. ευρώ, που εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος με συνολικό προϋπολογισμό 300 εκ. ευρώ» τόνισε, επισημαίνοντας πως από αυτή τη μεγάλη δωρεά η Ροδόπη διεκδίκησε και έχει τελικά το 1/3 της δωρεάς.
 
Η όλη κατασκευή θα γίνει από το ίδρυμα, και θα περιλαμβάνει την κατασκευή του νέου νοσοκομείου, τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό.
 
Επίσης είναι σημαντικό ότι στη σύμβαση δωρεάς, υπάρχει η δέσμευση της ελληνικής πολιτείας πως το νέο νοσοκομείο θα στελεχωθεί πλήρως, ώστε το έργο να έχει βιωσιμότητα και μετά την κατασκευή του. Για αυτό και περιμένουν στα επόμενα νομοθετήματα να προβλέπονται οι θέσεις και ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου, που θα περιλαμβάνει όλες τις καινοτομίες που περιλάμβανε η ενημέρωση. «Είναι δέσμευση της Ελληνικής πολιτείας το νέο νοσοκομείο να είναι στελεχωμένο πλήρως, και με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό και παραϊατρικό προσωπικό» κατέληξε.
 

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα


 
Όταν έγινε η πρόταση του Ιδρύματος για την μεγάλη δωρεά των 300 εκ. ευρώ, το Υπουργείο Υγείας σκέφτηκε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, σημείωσε ο κ. Ιωσήφ Μανουσογιαννάκης, ειδικός σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, για αυτό και πρότειναν να στραφούν πρώτα στην Κομοτηνή, το νοσοκομείο της οποίας ήταν πολύ υποβαθμισμένο, αλλά και το παιδιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, πέρα των υπολοίπων δραστηριοτήτων στον τομέα της Υγείας.
 
Είδαν με χαρά πως το κοινό αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή, και η παρουσίαση των προσχεδίων από το ίδρυμα αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Ταυτόχρονα το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να υποστηρίζει το υφιστάμενο Νοσοκομείο, καθώς και καινούριες δομές.
 
Όσο για την στελέχωση, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το θέμα του ενδιαφέροντος για τις θέσεις που θα υπάρχουν σε αυτό. «Είναι ένα εκπληκτικό νοσοκομείο, πράσινο και πρωτότυπο όχι μόνο για τα Ελληνικά αλλά και τα Ευρωπαϊκά δεδομένα» τόνισε.
 

Πρώτη επιλογή το Νοσοκομείο Κομοτηνής

 
Μια πολύ ευχάριστη ημέρα, τη συνέχεια μιας διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από ενάμισι χρόνο και προχωρά βήμα βήμα προς την ολοκλήρωσή της, χαρακτήρισε την Τρίτη ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Στράτος Πλωμαρίτης, για ένα έργο πνοής κυρίως για τους πολίτες της Ροδόπης, αλλά και για την ιατρική κοινότητα και το Υπουργείο Υγείας.
 
Άλλωστε αποτέλεσε πρώτη επιλογή του η δημιουργία του Νοσοκομείου Κομοτηνής, έχοντας κατανοήσει την αναγκαιότητα και τους λόγους που επέβαλλαν τη δημιουργία του.
 

Δέσμευση για τα παράλληλα έργα από το Δήμο Κομοτηνής

 

Την ικανοποίησή του εκ μέρους του Δήμου για την πρόοδο του έργου εξέφρασε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, τονίζοντας πως ευχή όλων είναι να προχωρήσει γρήγορα και να στελεχωθεί κατάλληλα ώστε να είναι ένα στολίδι για τον τόπο και ένας ναός της υγείας.
 
Άλλωστε φιλοδοξία του Ιδρύματος, και η υποχρέωση οποιασδήποτε κυβέρνησης θα είναι να μην μείνει αναξιοποίητη μια τέτοια δωρεά. Για αυτό και ο Δήμος έχει κάνει μέχρι τώρα το καθήκον του σε ό,τι αφορά την παραχώρηση της έκτασης, αλλά και για την προετοιμασία των υποδομών, με τις μελέτες για τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, και προχωρώντας σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Τοπογράφων στην μελέτη της οδοποιίας για την σύνδεσή του με το εθνικό οδικό δίκτυο, ενώ είναι σε απόλυτη συνεργασία με το ίδρυμα και τους μελετητές στο θέμα των αδειοδοτήσεων. «Όπως ανέφερα και όταν ανακοινώθηκε, η κατασκευή αυτού του νοσοκομείου είναι απόδειξη πως όταν η τοπική κοινωνία δεν σταματά να διεκδικεί κάτι, κάποια στιγμή το πετυχαίνει» σημείωσε, εκφράζοντας για ακόμα μια φορά τις ευχαριστίες του προς το Υπουργείο και το Ίδρυμα, που επέλεξαν την Κομοτηνή για τη δημιουργία του, καθώς και τον Ελληνικό Στρατό, που συνέβαλε καθοριστικά στην εξομάλυνση προβλημάτων που υπήρχαν με τον χώρο όπου θα κατασκευαστεί το κτίριο.
 
Κλείνοντας, επισήμανε πως η δωρεά και η δημιουργία αυτού του Νοσοκομείου, δημιουργεί και υποχρεώσεις, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στους φορείς, για να ανταποκριθούν σε αυτή τη δωρεά.
 

Πρότυπο νοσηλείας, περίθαλψης και φροντίδας

 
Με την υλοποίηση των δύο δημόσιων Νοσοκομείων (του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής και του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης) το ΙΣΝ φιλοδοξεί στην δημιουργία σύγχρονων μονάδων Υγείας που θα αποτελέσουν πρότυπα νοσηλείας, περίθαλψης και φροντίδας με την εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων οργάνωσης και λειτουργίας, σημείωσε ο κ. Θόδωρος Μαραβέλιας, διευθυντής τεχνικών δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
 
Για αυτό και πιστεύουν και αισιοδοξούν ότι η προσπάθεια αυτή για τη βελτίωση των συνθηκών στην δημόσια Υγεία θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση του ΚΠΙΣΝ όπου το όραμα του ΙΣΝ να επανιδρύσει, σε πλαίσια σύγχρονης διεθνούς πρακτικής, τον τρόπο λειτουργίας δύο Εθνικών Οργανισμών, αλλά και να αλλάξει τον τρόπο σκέψης για τα δημόσια πράγματα, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
 
Έτσι λοιπόν με την υλοποίηση των δύο νέων Νοσοκομειακών Μονάδων στοχεύουν στη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου νοσηλευτικού παραδείγματος βασισμένου στις καλλίτερες διεθνείς πρακτικές. Και πιστεύουν ότι με την ολοκλήρωση και παραδειγματική λειτουργία τους έργα αυτά, όπως συνέβη και με το ΚΠΙΣΝ, θα καταστούν γεννήτριες αξιών, προτύπων και ορθών πρακτικών που θα συμβάλλουν στη βελτίωση και βιώσιμη ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας.
 

Παρατηρήσεις και προτάσεις


 
Μετά την παρουσίαση έγιναν και κάποιες παρατηρήσεις και προτάσεις από τους παρευρισκόμενους, κάποιες από τις οποίες είχαν ήδη καλυφθεί, αλλά και κάποιες που ίσως ξεπερνούσαν την στόχευση του Νοσοκομείου.
 
Έτσι για παράδειγμα έγινε ερώτηση από τον πρόεδρο του συλλόγου ΑμεΑ για την στήριξη του Κέντρου Φυσικής Αποκατάστασης που υφίσταται στην Κομοτηνή, ενώ και ο πρόεδρος των καρδιοπαθών κ. Σάββας Τοκμακίδης ζήτησε τη λειτουργία κέντρου άσκησης και αποκατάστασης που λείπει από την πόλη.
 
Παράλληλα έγιναν και ερωτήσεις για τις δομές, ακόμα και για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των ασθενών, για την οποία έχει ήδη υπάρξει μέριμνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.