Η αποχη των νεων απο τις καλπες και τα αιτια της

6 φοιτητές του Δ.Π.Θ. αναλύουν τους λόγους - Τι είναι αυτό που κρατά μακριά τους νέους από την πολιτική και τις κάλπες;

Δυστυχώς ότι αναμενόταν επιβεβαιώθηκε και η αποχή αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια στον β΄ γύρο των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα η αποχή  «άγγιξε» το 60% ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών για τις περιφερειακές εκλογές, η αποχή στον β΄ γύρο ανέρχεται στο 59,11% όταν στον α΄ γύρο είχε ανέλθει  στο 41,57%.
 
Βέβαια, η αποχή είχε πιάσει υψηλά επίπεδα και στον πρώτο γύρο, ωστόσο στον β΄ γύρο αυτή θριάμβευσε. Χωρίς περαιτέρω ανάλυση, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι της αποχής-ρεκόρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.  Ο πρώτος και βασικός λόγος  είναι ότι οι ψηφοφόροι, δεν είχαν, όπως την περασμένη Κυριακή, να ψηφίσουν τους δεκάδες χιλιάδες, «δικούς τους» υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Ο δεύτερος είναι ότι με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές έστειλαν το πολιτικό τους μήνυμα και γι’ αυτό πολλοί θεώρησαν ότι «περίσσευε» ένα ακόμη μήνυμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ ο  τρίτος, που συνδέεται με τον δεύτερο, ότι σε λιγότερο από ένα μήνα έχουμε εθνικές εκλογές και εκεί θα σταλεί το τελικό μήνυμα. Φυσικά σε όλα αυτά προστίθεται και το κόστος που μπορεί να έχει μία ενδεχόμενη μετακίνηση από πόλη σε πόλη, καθώς στην εποχή μας όλοι σκέφτονται όλα τα οικονομικά δεδομένα.  Εάν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογίσουμε και τον καλό καιρό, που έστειλε πολλούς στις παραλίες, έχουμε ίσως ένα ασφαλές συμπέρασμα για τα αίτια της αποχής.
 
Με δεδομένο πως  εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στις 7 Ιουλίου θα ανοίξουν εκ νέου οι κάλπες για τις πρόωρες Εθνικές εκλογές απευθυνθήκαμε σε 6 νέους φοιτητές του Δ.Π.Θ. προκειμένου να μας αναλύσουν  τους λόγους που απωθούν τους νέους με την ενασχόληση τους με τα κοινά και να εξηγήσουν από τη δική τους σκοπιά τα αίτια αυτής της απαξίωσης της πολιτικής. 

Κώστας Βαργεμιτζίδης «Οι πολιτικοί οφείλουν να έρθουν κοντά στη νεολαία με ποιοτικές πολιτικές συζητήσεις, όραμα και μέλλον» 

Έχοντας το «μικρόβιο» της ενασχόλησης με τα κοινά του τόπου, ο Κώστας Βαργεμιτζίδης, φοιτητής Πολιτικών Επιστημών δίνει τη δική του εξήγηση σχετικά με τα υψηλά ποσοστά αποχής που παρατηρούνται στους νέους κυρίως ανθρώπους. «Οι νέοι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τα πολιτικά δρώμενα και πρόσωπα της χώρας μας και για αυτό σε κάθε εκλογική διαδικασία παρατηρούμε ότι τα ποσοστά αποχής στο νεανικό κοινό είναι μεγάλα» ανέφερε αρχικά ο Κώστας Βαργεμιτζίδης, επισημαίνοντας πως  έχει χαθεί η ελπίδα στο πολιτικό σύστημα, καθώς υπάρχει και τεράστια έλλειψη δημοκρατίας τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ανήκουμε. «Το ποσοστό αυτό μπορεί να μειωθεί πιστεύω εφόσον οι πολιτικοί έρθουν κοντά στη νεολαία με ποιοτικές πολιτικές συζητήσεις, με όραμα για το μέλλον και όχι φρούδες υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν οι νέοι άνθρωποι θέλουν την αλήθεια και όχι υποσχέσεις με ερωτηματικό» υπογράμμισε ο Κώστας Βαργεμιτζίδης χωρίς όμως να δικαιολογεί τους νέους που απέχουν από τις κάλπες, δίνοντας χώρο σε «ακραίες» φωνές να εκφραστούν.

Θοδωρής Χαραλαμπάκης «Οι νέοι δεν πιστεύουν πλέον στη δύναμη της ψήφου» 

«Η ψήφος είναι ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε μετά από πολλούς αγώνες και θεσμοθετήθηκε, όντας πλέον το μέγιστο αγαθό ενός πολίτη σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα» ανέφερε αρχικά ο Θοδωρής Χαραλαμπάκης, φοιτητής πολιτικών επιστημών, που δεν μπορεί να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους η νέα γενιά απέχει τόσο επιδεικτικά από τα κοινά. «Η νέα γενιά, ζώντας σε μία εποχή ευημερίας, ταχύτατης ανάπτυξης της τεχνολογίας και κυρίως ελευθερίας έκφρασης γνώμης, έχει αποδημήσει στο υποσυνείδητο την αξία της ψήφου, καθώς μπορεί και εκφράζεται πολύ πιο εύκολα» τόνισε και εξήγησε πως η νέα γενιά έχει βαρεθεί από την ίδια πολιτική σκηνή που εξελίσσεται στον τόπο εδώ και δεκαετίες. «Οι νέοι θεωρούν ότι εξαιτίας του κακού πολιτικού υποστρώματος που επιβιώνει ανά τις δεκαετίες, μη αφήνοντας να γίνει σωστή και εξελίξιμη δουλεία στο χώρο της πολιτικής (παρακράτος), η πολιτική έκφραση μέσω της ψήφου δεν είναι ικανή να αλλάξει κάτι» συμπλήρωσε και με λίγα λόγια τόνισε πως οι νέοι δεν πιστεύουν πλέον στη δύναμη της ψήφου. Σχετικά με το αν υπάρχει λύση σε αυτό το πρόβλημα, παρουσιάστηκε απαισιόδοξος.  «Δεν θεωρώ ότι η λύση θα έρθει άμεσα και “αναίμακτα” καθώς  όσο υπάρχει αναταραχή στην ευημερία και την ελευθερία, τόσο ο πολίτης θα αφυπνίζεται και θα συμμετέχει ενεργότερα στη πολιτική, και ειδικά όντας ενεργός πολίτης με τη ψήφο του» ήταν τα λόγια του νεαρού φοιτητή. 

Αργυρώ Αντωνίου «Γενεσιουργό αίτιο της αποχής αποτελεί η βαθιά απογοήτευση από τον πολιτικό μηχανισμό» 

«Τα αίτια αποχής των νέων από την εκλογική διαδικασία είναι πολλαπλά και εμφανώς ευδιάκριτα» ανέφερε η Αργυρώ Αντωνίου, φοιτήτρια Νομικής, θεωρώντας  γενεσιουργό αίτιο της αποχής την βαθιά απογοήτευση από τον πολιτικό μηχανισμό. «Λύση στο μεγαλεπήβολο αυτό πρόβλημα είναι η άμεση αφύπνιση των νέων και η μαζική συμμετοχή τους στα πολιτικά δρώμενα» επισήμανε η νεαρή φοιτήτρια. 

Γιώργος Κοκολάκης «Φέρνοντας τους νέους στο πεδίο άσκησης των πολιτικών, θα καταλάβουν πως αυτοί είναι ο πυρήνας των εξελίξεων και θα μειωθεί το ποσοστό της αποχής» 

Την άποψη πως οι νέοι δεν ασχολούνται με τα πολιτικώς πεπραγμένα και τα τεκταινόμενα της καθημερινότητας εξέφρασε ο φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης Γιώργος Κοκολάκης, ρίχνοντας εν μέρει την ευθύνη στην μη-ανάγνωση της ιστορίας, ώστε να έχουν διαμορφωμένη και εμπεριστατωμένη άποψη. «Για να αντιμετωπιστεί η αποχή πρέπει να φέρουμε τους νέους στο πεδίο άσκησης και εφαρμογής των πολιτικών και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι αυτοί είναι ο πυρήνας των εξελίξεων των πραγμάτων» ήταν η πρόταση του Γιώργου Κοκολάκη, ο οποίος προέτρεψε τους συνομίληκους του να ασχοληθούν ενεργά με τα κοινά. 

Βασίλης Γκουλγκουντίνας «Με την πρόβλεψη κάποιων λογικών κυρώσεων και την επιβολή τους θα μειωθεί το ποσοστό αποχής των νέων» 

Όντας φοιτητής της Νομικής Κομοτηνής, ο Βασίλης Γκουλγκουντίνας στάθηκε στο νομικό πλαίσιο του δικαιώματος της ψήφου. «Η παράγραφος 5 του άρθρ.51 του Συντάγματος ορίζει ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική δίχως να προβλέπονται οι συνέπειες αποχής. Εγκύκλιος του Υπ. Εσωτερικών αναφέρει την ποινή της φυλάκισης από ένα μήνα ως ένα έτος για τους αδικαιολογήτως μη ψηφισάντες, ρύθμιση ιδιαίτερα σκληρή κι ως εκ τούτου παραμένει ανενεργή» ανέφερε ο νεαρός φοιτητής της Νομικής του ΔΠΘ, προσπαθώντας να διασαφηνίσει τη δικαιολογητική βάση, στην οποία οι Έλληνες δεν ψηφίζουν «αν δε στέκει ως δερβέναγας ο νόμος και οι θεσμοί». Πάνω σε αυτό το πλαίσιο ο Βασίλης Γκουλγκουντίνας δεν θεωρεί ρεαλιστική λύση ούτε την αναδιάρθρωση της παιδείας ούτε την καλύτερη γονική μέριμνα, αλλά την πρόβλεψη κάποιων λογικών κυρώσεων και την επιβολή τους. «Έτσι οι νέοι που δεν ψηφίζουν, θα ψηφίσουν και διακατεχόμενοι από το πνεύμα φιλοτιμίας που τους χαρακτηρίζει, πιθανώς θα ενημερωθούν επιτέλους περί των δημοκρατικών θεσμών, της πολιτικής επικαιρότητας και του σημαντικού της διαδικασίας και οι καραμέλες της «απογοήτευσης» και της «ματαιότητας» δε θα πιπιλίζονται πλέον» ανέφερε ο Βασίλης Γκουλγκουντίνας, ο οποίος θεωρεί πως αν δεν υπάρχουν κυρώσεις δεν στρέφεται ο κόσμος στις κάλπες. 

Παντελής Ευγενιάδης «Το σχολείο πρέπει να εμφυσήσει στους νέους ότι η ψήφος είναι το “όπλο” για την μεγάλη ¨μάχη¨ για το μέλλον μας» 

Φοιτώντας σε μία σχολή που δίνει έμφαση στα πολιτικά δικαιώματα, ο Παντελής Ευγενιάδης έριξε τα αίτια της αποχής στην απογοήτευση, την απαισιοδοξία και του αισθήματος της πίεσης που του ασκείται έμμεσα ή άμεσα από το περιβάλλον τους, προτιμώντας με αυτόν τον τρόπο να απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες. «Η λύση στο ζήτημα αυτό, βρίσκεται στο πλαίσιο του σχολείου» ανέφερε ο νεαρός φοιτητής και εξήγησε πως «το σχολείο θα πρέπει να εμφυσήσει στους νέους ότι αποτελούν τη κινητήρια δύναμη της χώρας και ότι η ψήφος είναι το «όπλο» για μια «μάχη» για το μέλλον μας και αυτών που πρόκειται να ακολουθήσουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.