Κλειστο την Παρασκευη το καταστημα της Εθνικης τραπεζας στην Κομοτηνη

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην πανελλήνια απεργία ζητώντας υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και διατήρηση του Κανονισμού Εργασίας

Κλειστό ήταν το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Κομοτηνή την Παρασκευή 14 Ιουνίου, με τους εργαζόμενους σε αυτό να συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε ο σύλλογός τους ως αντίδραση στις προθέσεις της διοίκησης για αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας.
 
Μάλιστα η διοίκηση φέρεται να έχει απαιτήσει να δεχθούν την αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας, ως προϋπόθεση για να διαπραγματευτεί και να απαντήσει συγκεκριμένα στις διεκδικήσεις τους για τη νέα  Επιχειρησιακή  Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

Σύγκρουση για τον κανονισμό Εργασίας 

Όπως σημείωσε ο κ. Δημήτρης Καραγκιόζης, γραμματέας του συλλόγου υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας στην Κομοτηνή και εκλεγμένος σύνεδρος της ΟΤΟΕ, μετά την υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών και των τραπεζοϋπαλλήλων, ήρθε η ώρα για να υπογραφεί και η επιχειρησιακή σύμβαση μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και εργαζομένων.
 
Η σύμβαση λήγει στις 30 Ιουνίου, και αν δεν υπογραφεί καινούρια, τότε θα περάσουν σε ατομικές συμβάσεις, κάτι που θα σημάνει, σημείωσε, εργατικό μεσαίωνα.
 
Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν από την αρχή με τη διοίκηση, οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, γιατί κατά την άποψη των εργαζομένων, η διοίκηση ήθελε να «γκρεμιστεί» ο κανονισμός εργασίας της Τράπεζας και να ξαναγραφεί από την αρχή.
 
«Όπως καταλαβαίνετε ο Κανονισμός Εργασίας μιας τράπεζας 170 ετών, δεν μπορεί να διαγραφεί σε μια νύχτα και να ξαναγραφεί από την αρχή. Έχει κατακτηθεί με αγώνες, και προστατεύει τους εργαζομένους» σημείωσε ο κ. Καραγκιόζης για να συμπληρώσει πως τα κύρια σημεία σύγκρουσης της διοίκησης με τους εργαζομένους, είναι ότι η διοίκηση θέλει οι εργαζόμενοι να έχουν ένα χαμηλό βασικό μισθό, και από εκεί και πέρα να πληρώνονται ανάλογα με τα πόσα δάνεια ή κάρτες πουλούν, κάτι που όπως ανέφερε, είναι ένα μοντέλο που δεν υπάρχει διεθνώς.
 
Ναι μεν πολλές τράπεζες λειτουργούν με στοχοθεσίες, με έξτρα μπόνους δηλαδή προς τους εργαζόμενους σε σχέση με το μισθό τους αν πιάσουν συγκεκριμένους στόχους, όμως δεν πρέπει να συνδεθεί απόλυτα η παραγωγικότητα με την μισθοδοσία. 

Δραματικές οι μειώσεις 

Αυτή η  εξέλιξη πάντως δεν είναι εντελώς καινούρια, και εντάσσεται στην προσπάθεια της Τράπεζας τα τελευταία χρόνια, και μέσω της εθελούσιας εξόδου, να μειώσουν το προσωπικό και το κόστος, αντί να γίνει προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα της τράπεζας.
 
«Το κόστος λειτουργίας θεωρώ πως έχει ήδη μειωθεί αρκετά», τόνισε ο κ. Καραγκιόζης, μιας και από τους 64.000 τραπεζοϋπαλλήλους σε όλη την Ελλάδα πριν την κρίση, έχουν μείνει μόλις 39.000. Μάλιστα η συρρίκνωση αυτή, τόσο σε υπαλλήλους όσο και σε τραπεζικά καταστήματα όπως έγινε και στην περιοχή μας, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ταλαιπωρία στην εξυπηρέτηση του κοινού.
 
Τώρα που ο κλάδος οδεύει για πρώτη φορά να δείξει μετά από χρόνια κερδοφορία, η διοίκηση ζητά ξανά από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη, για να αυξηθούν τα κέρδη.«Δεν μπορεί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης να δεχτήκαμε τόσες μειώσεις μισθών και προσωπικού, και πάλι να μας βάζουν να βάλουμε πλάτη» σημείωσε ο κ. Καραγκιόζης. 

Απαραίτητη η συνδρομή των εργαζόμενων σε όλες τις διαδικασίες 

Να σημειωθεί πάντως πως σε ηλεκτρονικό μήνυμα που στάλθηκε από τη διοίκηση της τράπεζας ενόψει της απεργίας, σύμφωνα με Αθηναϊκά δημοσιεύματα, ζητείται από τους εργαζόμενους να υιοθετήσουν τους στόχους του νέου σχεδίου και να αγκαλιάσουν τις αλλαγές που αυτό φέρνει.
 
Αναφέρεται δε το νέο σύστημα αξιολόγησης της προσφοράς και της απόδοσης των εργαζομένων με στόχο την ταχύτερη ανέλιξή τους, τονίζοντας πως θέλουν να υιοθετήσουν ένα πλαίσιο που διευκολύνει και προάγει τη δυνατότητα για ταχύτερη επαγγελματική εξέλιξη, συνδέει την αμοιβή με τα χαρακτηριστικά της κάθε θέσης εργασίας, και ανταμείβει τη συνεισφορά του εργαζόμενου στα αποτελέσματα της Τράπεζας.
 
Ο κ. Καραγκιόζης απαντώντας σε αυτό, τόνισε πως ο μετασχηματισμός μιας Τράπεζας που απασχολεί 8.000 υπαλλήλους, χρειάζεται και τη συνδρομή των εργαζόμενων σε αυτή, μιας και αυτοί είναι που θα την οδηγήσουν προς την κερδοφορία και την ανάπτυξη.
 
Άλλωστε για όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και της μη κερδοφορίας, σημείωσε, δεν είναι υπεύθυνοι οι εργαζόμενοι, αλλά αποτελούν απότοκο πολλών λάθος κινήσεων από τις διοικήσεις και της παροχής δανείων εκεί που δεν έπρεπε να δοθούν, με αποτέλεσμα τον αυξημένο όγκο κόκκινων δανείων, που οδηγούν τις τράπεζες σε ζημιές.
 
Επίσης θεωρεί πως δεν είναι δυνατόν να έρχονται κάθε χρόνο ακριβοπληρωμένοι σύμβουλοι από άλλες τράπεζες, και ξαφνικά το πρόβλημα του κόστους να είναι οι απλοί εργαζόμενοι των 800 και των 1.000 ευρώ. 

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι 

Για αυτό και οι εργαζόμενοι διεκδικούν να ανακτηθεί ένα μέρος των απωλειών που τους επιβλήθηκαν το 2013, πιο ανθρώπινο εργασιακό περιβάλλον, γιατί με τη μείωση του προσωπικού το περιβάλλον έχει γίνει πολύ πιεστικό, αλλά και ένα αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης, με συμμετοχή στα ανώτατα επίπεδα του management της Τράπεζας ανθρώπων που προέρχονται μέσα από την Εθνική τράπεζα, και όχι «αλεξιπτωτιστές» όπως τους χαρακτήρισε ο κ. Καραγκιόζης, συμβούλους.
 
Το χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση λύσης είναι ασφυκτικό, λόγω της λήξης της σύμβασης, όμως θεωρούν πως η μαζικότητα της αντίδρασης των εργαζομένων θα φέρει τη διοίκηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να βρεθεί μια λύση.
 
«Εμείς σαν σύλλογος επιδιώκουμε τη συνεργασία και τη διαπραγμάτευση, δεν θέλουμε την σύγκρουση» ανέφερε. Άλλωστε όπως τόνισε θέλουν να δουλεύει και να αναπτύσσεται η τράπεζα, αλλά σε ανθρώπινες συνθήκες, αναγνωρίζοντας τις θυσίες που έχουν κάνει για αυτή. 

Ανησυχία για απολύσεις μέσω κόκκινων δανείων 

Ο κ. Καραγκιόζης πάντως τόνισε πως παρόλο που η κλαδική σύμβαση που υπογράφηκε θεωρείται αρκετά καλή, διασφαλίζοντας την εργασία και προβλέποντας μια μικρή αύξηση στους τραπεζοϋπαλλήλους γύρω στο 0.5%, υπάρχουν και άλλα προβλήματα στον ορίζοντα, όπως με τα κόκκινα δάνεια.
 
Και αυτό γιατί η Τράπεζα Πειραιώς, βάσει ενός νομοσχεδίου που είχε περάσει προ ενός εξαμήνου από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Αλέκο Φλαμπουράρη, μπορεί να κάνει απόσχιση κλάδου από τον όμιλό της, και στη συνέχεια να τον πουλήσει σε τρίτη επιχείρηση μαζί με τους εργαζόμενους σε αυτόν.
 
Έτσι 1.200 εργαζόμενοι που εργάζονται στον τομέα κόκκινων δανείων της Πειραιώς, έχουν χάσει τον ύπνο τους, φοβούμενοι την απόλυση, ενώ και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι παρακολουθούν το θέμα προσεκτικά, μιας και αν γίνει σε μία τράπεζα, φοβούνται πως θα ακολουθήσουν και οι άλλες.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.