Χωρις θρησκευμα τα απολυτηρια των μαθητων φετος

«Δεν καταργείται αλλά παραλείπεται» διευκρινίζει η ΕΕΔΑ

Απολυτήριοι τίτλοι χωρίς αναγραφή θρησκεύματος και με αναφορά του επωνύμου του πατέρα αλλά και της μητέρας θα παίρνουν από εδώ και στο εξής οι απόφοιτοι μαθητές.
 
Συγκεκριμένα, στα απολυτήρια που θα πάρουν για αυτή την σχολική χρονιά οι μαθητές δεν θα αναφέρεται το θρήσκευμα τους, ενώ δίπλα στο επώνυμο του πατέρα θα προστεθεί και αυτό της μητέρας το οποίο πριν δεν υπήρχε.
 
Όσον αφορά το θρήσκευμα, αυτό θα αναγράφεται μόνο εφόσον υπάρχει πρώτα σχετική  υπεύθυνη δήλωση.
 
Για τα απολυτήρια η υπουργική απόφαση αναφέρει: «Στοιχεία που δεν αναγράφονται στις ταυτότητες ή στα πιστοποιητικά γέννησης δεν καταχωρίζονται στα υπηρεσιακά βιβλία και έντυπα, εκτός αν δηλώνονται με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) των γονέων ή του/των κηδεμόνα/ων του/της μαθητή/τριας».
 
Η εν λόγω υπουργική απόφαση φαίνεται πως παρερμηνεύτηκε από συγκεκριμένο ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, που έκανε λόγο για «ενέργειες σε προεκλογικό χρόνο» με το υπουργείο να απαντά πως πρόκειται για “fake news” καθώς η εν λόγω απόφαση δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ήδη από τον Ιανουάριο του 2018. 

ΕΕΔΑ: «Απολυτήρια χωρίς θρήσκευμα; Πολύ καλό για να είναι αληθινό» 

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δίνοντας μια διαφορετική οπτική. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «το Υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει fake news συγκεκριμένο δημοσίευμα που έκανε λόγο για απάλειψη του θρησκεύματος από τα απολυτήρια μέσης εκπαίδευσης. Πράγματι, η σχετική υπουργική απόφαση δεν καταργεί την αναγραφή, παρά μόνον υπάγει το θρήσκευμα σε εκείνες τις καταχωρίσεις για τις οποίες απαιτείται αντίστοιχη εγγραφή στο δημοτολογικό πιστοποιητικό ή, ελλείψει αυτής, υπεύθυνη δήλωση των γονέων. Παραμένει, έτσι, το επίμαχο ζήτημα αρχής, για το οποίο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, επικαλούμενη τόσο το Σύνταγμα όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχει ήδη προσφύγει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Είναι πραγματολογικά ορθή η έντονη αυτή αντίδραση, καθώς το Υπουργείο όχι μόνο δεν καταργεί την αναγραφή θρησκεύματος, αλλ’ ούτε καν διανοείται να συμπεριλάβει κάτι τέτοιο στις προτεραιότητές του. Ταυτόχρονα, όμως, το δημοσίευμα και η διάψευσή του συγκροτούν ένα ενδιαφέρον παράδειγμα για την επικοινωνιακή διαχείριση των δικαιωμάτων και για την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης των υποστηρικτών τους υπό συνθήκες οπισθοδρόμησης. Η κατάργηση της αποκάλυψης ενδιαθέτων φρονημάτων σε δημόσια μητρώα και έγγραφα αποτελούσε θεμελιώδες αίτημα του κράτους δικαίου, αποδεδειγμένα ώριμο ήδη πριν από δύο δεκαετίες με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας για τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας. Σήμερα, αντιθέτως, το ίδιο εκείνο αίτημα όχι μόνον έχει παύσει να θεωρείται αυτονόητο, αλλ’ επί πλέον το ενδεχόμενο ικανοποίησής του προβάλλεται από μεν ορισμένα μέσα ενημέρωσης ως φάσμα εθνικού και κοινωνικού κινδύνου, από δε το αρμόδιο Υπουργείο ως προεκλογική συκοφαντία.

Απομένουν, έτσι, μοναχικοί και αμήχανοι όσοι συμπολίτες μας θα υποδέχονταν με ικανοποίηση, ως πραγματικές ειδήσεις και όχι φυσικά ως προεκλογικά fake news, την κατάργηση της αναγραφής θρησκεύματος, το θρησκευτικό αποχρωματισμό της εκπαίδευσης, το χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος και γενικά την εξάλειψη υπολειμμάτων θεοκρατίας στην ελληνική κοινωνία. Στο όνομα αυτών των συμπολιτών μας αλλά και του ίδιου του κράτους δικαίου, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου συνεχίζει με πείσμα τον αγώνα της».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.