Σταθερα κρατα το Ταφικο εθιμο το Θρυλοριο

Έξω από τα νεκροταφεία του οικισμού την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, αναβίωσε το έθιμο που έφεραν οι πρόγονοί τους από τον Πόντο

Το ταφικό έθιμο του Θρυλορίου, με τους κατοίκους να πραγματοποιούν ένα αποχαιρετιστήριο τραπέζι στις αναστημένες ψυχές, λίγο πριν επιστρέψουν στον τόπο τους, αναβίωσε για ακόμα μια Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος έξω από τα νεκροταφεία του οικισμού.
 
Οι κάτοικοι συνεχίζουν το έθιμο που έφεραν οι πρόγονοί τους από τον Πόντο. Ένα έθιμο που είχε ξεχαστεί, μέχρι να ξεκινήσει την αναβίωσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» και έκτοτε απέκτησε ξανά ρίζες στον οικισμό, μιας και πλέον οι κάτοικοι μόνοι τους πηγαίνουν στα νεκροταφεία για να αποχαιρετήσουν τους νεκρούς. 

Μέσα στη ζωή του Θρυλορίου η αναβίωση 

Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της αναβίωσης, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου, να καθιερωθεί δηλαδή και να εναχθεί στη ζωή του Θρυλορίου, όπως ήταν παλιά, και πλέον να θεωρείται δεδομένο ότι οι Θρυλοριώτες θα έρθουν στο χώρο και θα αναβιώσουν το έθιμο.
 
Όπως εξήγησε η κ. Μαυρίδου σε αυτό το έθιμο, τρώνε με τους νεκρούς τους και τους αποχαιρετούν, μιας και σύμφωνα με την παράδοση, την ημέρα του Αγίου Πνεύματος επιστρέφουν στον τόπο τους.
 
Αυτή η παράδοση αναφέρει πως με την Ανάσταση του Κυρίου του Πάσχα, επιστρέφουν στη γη και όλες οι ψυχές, και βρίσκονται ανάμεσα μας μέχρι την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, όταν και στις 12 το μεσημέρι επιστρέφουν στον τόπο τους.
 
«Δεν είναι πλέον ένα έθιμο που απλά το αναβιώνουμε, είναι ένα κομμάτι πλέον της καθημερινότητάς μας, των γιορτών και των εθίμων μας» σημείωσε, και έτσι κάθε χρονιά χωρίς να τους προσκαλέσουν ετοιμάζουν το πιο νόστιμο φαγητό τους, ενώ πολλές φορές φέρνουν και ποντιακά φαγητά, με φελία (αυγόφετες), κεράσια, πισία, πιροσκί, ρυζόγαλο, να τιμούν το τραπέζι.
 

Οι παλιότερες δοξασίες έλεγαν πως οι νεκροί βρίσκονται μαζί τους μέχρι τις 12 το μεσημέρι, και θεωρούσαν πως μπορούσαν να δουν αυτές τις ψυχές μέσα στα πηγάδια και το νερό, αρχαίες δοξασίες που επιβίωσαν το πέρασμα των αιώνων. «Σήμερα μπορεί να μην πιστεύουμε σε αυτές» πρόσθεσε η κ. Μαυρίδου «όμως όλοι πιστεύουμε πως οι ψυχές είναι ανάμεσά μας, θα φάνε σε αυτό το αποχαιρετιστήριο τραπέζι και όλοι μαζί, αφού φάμε, θα τους αποχαιρετήσουμε και θα τους περιμένουμε του χρόνου πάλι τέτοια μέρα να είμαστε εδώ» ανέφερε.
 
Θεωρεί δε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι νέες γενιές θα είναι σε αυτό το τραπέζι, θα μαγειρεύουν, και παιδιά που θα το γνωρίσουν, χρόνο με το χρόνο, θα επιστρέψουν κάθε Αγίου πνεύματος για να συμβάλλουν σε αυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.