Οι «κεκοιμημενοι», το Ψυχοσαββατο και η εγκυκλιος του Μητροπολιτη

Απαρατήρητα

Γέμισαν οι εκκλησιές της Ροδόπης, στον εσπερινό της Παρασκευής, όπου οι πιστοί προσήλθαν για να παρακολουθήσουν τη μνημόνευση των αγαπημένων τους που κατοικούν πλέον στον ουρανό, προσφέροντας κόλλυβα κατά την παράδοση.
 
Με αφορμή όμως αυτό το δεύτερο μεγάλο Ψυχοσάββατο της Ορθοδοξίας, που γέμισε κόσμο τα κοιμητήρια, ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, με εγκύκλιό του που αναγνώστηκε στους ιερούς ναούς της Ροδόπης, επιχείρησε να επαναφέρει μια παράδοση που σήμερα σταδιακά σχεδόν εγκαταλείπεται, αφού οι «κεκοιμημένοι» δεν εξέρχονται από το σπίτι τους πλέον για την τελετή της εξοδίου ακολουθίας, αλλά μεταφέρονται για τον τελευταίο αποχαιρετισμό απ’ ευθείας στους ναούς από τα αναλαμβάνοντα τα της κηδείας γραφεία τελετών.
 

Ο μητροπολίτης Μαρωνείας υπενθύμισε λοιπόν το έθιμο του τελευταίου ξενυχτιού με τους αγαπημένους νεκρούς στο σπίτι, όπου όλοι μαζί οι οικείοι  είχαν τη δυνατότητα να  πουν στον προσφιλή τους «κοιμηθέντα» όσα δεν πρόφταναν εν ζωή, να τον κλάψουν, να θρηνήσουν, να του θυμίσουν στιγμιότυπα καλά και κακά, να τον μοιρολογήσουν, να οικειωθούν συντροφιά το σκληρό γεγονός της απώλειας, του  θανάτου. Αγαπημένα και τρυφερά, με άπειρα «τραγούδια» – μοιρολόγια σαν αυτά που έφτασαν στις μέρες μας και εγκαταβιούν πλέον στα ανθολόγια δημοτικών τραγουδιών.
 
Δεν γνωρίζουμε τι το ορθόδοξο πλήρωμα θα επιλέξει, αν τελικά οι πατρικές συμβουλές του Μητροπολίτη θα εισακουστούν, η τελευταία νύχτα με τον τεθνεώτα  μνημειώδης νύχτα αγάπης και στοργής προς το πρόσωπό του ήταν, ακόμη και στις επαχθέστερες των περιπτώσεων, όταν η τάξη του φυσικού κόσμου ανατρέπεται και οι μεγάλοι συνοδεύουν στην τελευταία τους κατοικία τους τούς εν ηλικία μικρούς.
 
Ο χρόνος θα δείξει, όπως και η μνήμη θα δείξει την αξία της, γιατί όλοι σ’ αυτά τα ξενύχτια του νεκρού στην μεταπολεμική ελληνική επαρχία οικειωθήκαμε  τις έννοιες της απώλειας και του θανάτου, και αναγνωρίσαμε, βιώνοντάς τα, συναισθήματα όπως ο πόνος, η λύπη, η θλίψη, ο έσχατος αποχαιρετισμός που γίνεται τραγούδι-μοιρολόι  κι ευγνωμοσύνη προς όσα εν ζωή μας χάρισαν οι κεκοιμημένοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.