Οταν η Ηπειρος συναντησε τη Θρακη… εγινε γλεντι τρανο!

Στο 15ο Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης

Το 15ο αντάμωμα των Ηπειρωτών Μακεδονίας και Θράκης γιόρτασαν οι Ηπειρωτικοί Σύλλογοι της Μακεδονίας και της Θράκης την Κυριακή  16 Ιουνίου στην Ορεστιάδα. Πρόκειται για μια εκδήλωση  που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Βορείου Έβρου  και η  πλατεία της Ορεστιάδας γέμισε με παραδοσιακούς ήχους, τραγούδια και χορούς από την Ήπειρο, γέμισε  με  χίλια χρώματα και ομόρφυνε την πλατεία με τις πλούσιες, πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές.
 
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης, θέλοντας να προβάλει στην κοινωνία της πόλης μας και την περιφέρεια μας την πολύχρονη συμμετοχή στην πολιτική, πολιτιστική, οικονομική ζωή του τόπου από το 1920 μέχρι και σήμερα συμμετέχοντας με το χορευτικό του σε όλα τα Ανταμώματα έδωσε το παρόν και στο φετινό Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας και Θράκης.
 

Προσκύνημα λειψάνου του Αγίου Γεωργίου των εν Ιωαννίνοις


 
Το αντάμωμα ξεκίνησε τις εκδηλώσεις του τις 9 Ιουνίου από τον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Α. Σαγήνης Ορεστιάδας, όπου βρισκόταν  για προσκύνημα, τμήμα λειψάνου του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις , ενώ η υποδοχή του έγινε από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου-Ορεστιάδος-Σουφλίου, κ. Δαμασκηνό. Το ιερό λείψανο, «έφτασε» στην Ορεστιάδα κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου Ηπειρωτών Βορείου Έβρου «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ». «Εδώ και αιώνες μαρτυριούνται εγκαταστάσεις Ηπειρωτών στην ευρύτερη περιοχή της Αδριανουπόλεως και του Διδυμοτείχου, που μετανάστευσαν ως τεχνίτες της πέτρας και μέχρι σήμερα μαρτυρείται το γεγονός στα χωριά Πετράδες, Πετρωτά αλλά ακόμα και στο Σουφλί και σε άλλα χωριά του Βόρειου Έβρου» είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Δαμασκηνός κατά την υποδοχή.
 

Έκθεση φορεσιών – φωτογραφιών και ημερίδα

 

Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας και ώρα 20:00 έγιναν τα εγκαίνια έκθεσης αυθεντικών παραδοσιακών ηπειρώτικων φορεσιών και έκθεση φωτογραφιών εποχής με τίτλο: «Η Ήπειρος του χθες – Ενδυμασία και Εικόνες». Όσοι επισκέφτηκαν την Έκθεση ήρθαν σε επαφή με παραδοσιακές φορεσιές από την Ήπειρο προσφορά της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης καθώς και παλιές φωτογραφίες την Ηπείρου θυμίζοντας  όποιον την επισκέφτηκε αναμνήσεις από μια άλλη εποχή, δύσκολη μεν αλλά πιο αγνή.
 
Μια ημερίδα πολιτισμού διεξήχθη την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας με θέμα: Οι Ηπειρώτες Αρβανίτες του βορείου Έβρου –  Ιστορικές και Λαογραφικές Προσεγγίσεις.
 
Μια ημερίδα πραγματικά εντυπωσιακή στην οποία οι προσκεκλημένοι ανάλυσαν σημαντικά πράγματα για την καταγωγή, το πολιτισμό και την εξέλιξη των Αρβανιτών μετά την χάραξη των συνόρων. Ομιλητές ήταν οι Eλένη Φιλιππίδου ,Διδάκτωρ Λαογραφίας και Ανθρωπολογίας του Χορού του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Θεοδωρακοπούλου-Ρουσοπούλου Ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου N. Χειμωνίου «Το Ζαλούφι», ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Βορείου Έβρου Σπυρίδων Ευσταθίου Μ.Α History, Τοπική Ιστορία Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις, Υποψήφιος Διδάκτωρ Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και τέλος τον συντονισμό τον είχε ο κ. Σαράντης Σαραντίδης Εκπαιδευτικός.
 

Θρακιώτικο γλέντι


 
Το Σαββάτο 15 Ιουνίου και στην πλατεία του Νέου Χειμωνίου στήθηκε το Θρακιώτικο γλέντι. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την εκκλησία του χωρίου που βρίσκονται εικόνες, το Άγιο ποτήρι και το Ευαγγέλιο που ήρθαν από το Ζαλούφι. Οι Θρακιώτες φημίζονται για την φιλοξενία. Έτσι ένας υπέροχος μπουφές από διάφορα θρακιώτικα εδέσματα υπήρχε έξω από την εκκλησία αφήνοντας έκπληκτους τους επισκέπτες.
 
Η  βραδιά ξεκίνησε με χορούς από την Θράκη ξεκινώντας με το  χορευτικά Θρακιώτικων Συλλόγων τα οποία παρουσίασαν χορούς της Θράκης.
 
Πρώτος Σύλλογος ξεκίνησε ο Σύλλογος Άνω Σαγήνης «Το Λεοντάριων» και παρουσίασε χορούς των Γκαγκαβούσηδων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Χειμωνιου «Τα Ζαλουφιώτικα»  παρουσίασε Αρβανίτικους Χορούς Θράκης, Το Εργαστήρι Πολιτισμού Νέας Αρτάκης Χαλκίδας παρουσίασε χορούς Μ. Ασίας και Προποντίδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ορεστιάδας” Οι Θράκες” χορούς Ασβεστάδων και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Βορείου Έβρου έκανε την αναβίωση του χορού “Τα Γιάννενα” από το  Θυρεό Έβρου.
 
Τέλος ακολούθησε   μια μοναδική Βραδιά Θρακιώτικης Μουσικής και Χορού για όλο τον κόσμο, όπου τα αρχέγονα παραδοσιακά θρακιώτικα όργανα του μουσικού σχήματος Ακριτικός Ήχος, θύμισαν στους παλαιότερους προσωπικά βιώματα της Θρακής  και ταξιδέψαν  τους νεώτερους σε όλες τις γωνιές του Θρακικού χώρου. Εκεί, στα ατελείωτα θρακιώτικα πανηγύρια, που όλα ήταν αυθεντικά με ανθρώπους απλούς. Τότε που ο κόσμος γλεντούσε με τα αυτιά και τη ψυχή και όχι με τα μάτια…!
 

Η κορύφωση των εκδηλώσεων

 

Την Κυριακή 16 Ιουνίου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για  το 15οΑντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας και Θράκης. Αν γυρίσουμε στο παρελθόν το Αντάμωμα των Ηπειρωτών ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Αδελφότητας Ηπειρωτών Ξάνθης, Χρυσούπολης και Δράμας πριν από δεκαπέντε χρόνια και από τότε έγινε θεσμός. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί τη μοναδική εκδήλωση των Ηπειρωτών Αν. Μακεδονίας & Θράκης και τιμάται από χιλιάδες επισκέπτες.
 
Όλοι οι Σύλλογοι Ηπειρωτών ξεκίνησαν από την Εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών οπού προσκύνησαν τα λείψανα του Αγίου Γεωργίου εν Ιωαννίνοις. Έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός των συμμετεχόντων συλλόγων και στη συνέχεια ακολούθησε πατινάδα στους δρόμους της Ορεστιάδας. Τα χορευτικά των συλλόγων συγκεντρώθηκαν στην όμορφη πλατεία της πόλης. Γέμισε η πλατεία με λάβαρα, πανέμορφες φορεσιές, αρχοντιά, λεβεντιά, ομορφιά από τα νιάτα μα και περηφάνια για τους μεγαλύτερους που διαφυλάττουν τις αξίες της παράδοσης και του πολιτισμού της Ηπείρου. Δώδεκα Σύλλογοι σκορπισμένοι στην Πλατεία της Ορεστιάδας γεμίζοντας και προβάλλοντας την παράδοση της Ηπείρου. Ένα αντάμωμα διαφήμιση για την Ήπειρο αλλά κι ένα αντάμωμα διαφήμιση  για τη Θράκη.
 
Η συνέχεια του γλεντιού έγινε στις Καστανιές, στον Αρδα ποταμό που πλημμύρισε από Ηπειρώτες και φίλους των Ηπειρωτών. Οι παρευρισκόμενοι έφαγαν, ήπιαν και γλέντησαν Ηπειρώτικα, όπως γινόταν στα πανηγύρια παλιά, σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον.
 
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης συγχαίρει θερμά το σύλλογο Ηπειρωτών Β. Εβρου «Απειρωτάν» για την άψογη διοργάνωση, την φιλοξενία και την μεγάλη προσπάθεια που έκαναν ώστε να πετύχουν αυτό το αποτέλεσμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.