«Κλυδωνιζονται αλλα δεν βυθιζονται» τα Κλωστηρια Θρακης

Αγγελική Κατσή: «Ουδέποτε διαμείφθηκε θέμα οριστικού κλεισίματος του εργοστασίου μεταξύ διοικήσεως και εργαζομένων»

Το τοπίο που επικρατεί στα Κλωστήρια Θράκης ξεκαθαρίζει η διοίκηση της εταιρίας μέσω ανακοίνωσης. Όπως τονίζει, το εργοστάσιο που εδρεύει στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής υπολειτουργεί μεν αλλά σε καμία περίπτωση δεν συντρέχει ορατός κίνδυνος κλεισίματός του. Άλλωστε η ίδια υπενθυμίζει πως «την τελευταία πενταετία έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να στηριχθεί η εταιρία».
 
Αιτία της δυσχερούς κατάστασης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι η μειωμένη ζήτηση διεθνώς και ο έντονος ανταγωνισμός με τα τουρκικά κλωστήρια. Κατάσταση όμως που αναμένεται να αλλάξει από τον Οκτώβριο και έπειτα, με τη λήψη νέων παραγγελιών.
 

Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία είναι η εξής:

 
«Η εταιρία Κλωστήρια Θράκης ΑΒΕΕ, λειτουργεί ανελλιπώς στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής από το 1999, απασχολώντας 130 εργαζόμενους πλήρους και μόνιμης απασχόλησης.
 
Η παραγωγή του εργοστασίου (βαμβακερά νήματα και πλεκτά υφάσματα), σχεδόν στο σύνολό της εξάγεται και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χρησιμοποιείται εκκοκκισμένο βαμβάκι εκλεκτής ποιότητας από την ευρύτερη περιοχή.
 
Το τελευταίο διάστημα λόγω μειωμένης ζήτησης διεθνώς, αλλά κυρίως εξ’ αιτίας έντονου ανταγωνισμού από τουρκικά κλωστήρια λόγω της μεγάλης υποτίμησης της τουρκικής λίρας και εντός του 2019, το επίπεδο παραγωγής έχει προσωρινά μειωθεί. Αναμένεται επανάκαμψη σε κανονικές συνθήκες  παραγωγής από τον ερχόμενο Οκτώβριο που συμπίπτει παραδοσιακά με τη λήψη νέων παραγγελιών για το εξάμηνο Οκτωβρίου – Μαρτίου.
 
Στα είκοσι χρόνια λειτουργίας, η εταιρία παρά τις δυσκολίες στον κλάδο, καταφέρνει και επιβιώνει επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης προς εργαζόμενους, πελάτες, προμηθευτές και την τοπική κοινωνία. Την τελευταία πενταετία έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να στηριχθεί η εταιρία. Αντίθετα, εδώ και σχεδόν μία δεκαετία δεν έχουν αποδοθεί  βεβαιωμένες οφειλές του ΟΑΕΔ προς τη εταιρία ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που είχε σαν άμεση συνέπεια να δημιουργηθούν προβλήματα ρευστότητας».
 
 
 

Άγνοια επί των αναφορών περί οριστικού κλεισίματος και αισιόδοξοι για την επανάκαμψη του εργοστασίου δηλώνουν οι εργαζόμενοι

 
Την ίδια ώρα δια της νομικής τους εκπροσώπου, κ. Αγγελικής Κατσή, το Σωματείο Εργαζομένων των Κλωστηρίων Θράκης ΑΒΕΕ, δηλώνουν άγνοια επί των όσων αναφέρει περί οριστικού κλεισίματος του εργοστασίου, η σχετική ανακοίνωση του εργατοϋπαλληλικού κέντρου, η οποία όπως επισήμανε η ίδια δημιούργησε πανικό και στις τάξεις αυτών.
 
Συγκεκριμένα όπως δήλωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» η κ. Κατσή «μας δημιούργησε πολύ μεγάλη έκπληξη η δήλωση περί οριστικού κλεισίματος και ανακοινώσεως σε εμάς της παύσης της λειτουργίας της επιχείρησης, καθόσον ουδέποτε διαμείφθηκε ένα τέτοιο ζήτημα μεταξύ διοικήσεως και των εργαζομένων».
 
Τουναντίον μάλιστα όπως επισημαίνει η κ. Κατσή  στην τελευταία επικοινωνία που είχε το Σωματείο με την διοίκηση, η τελευταία εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστική υποσχόμενη μάλιστα την κατά το συντομότερο δυνατόν επαναφορά της λειτουργίας του εργοστασίου στην κανονική του λειτουργία.
 

Πάμπολλες οι προσπάθειες εξεύρεσης βιώσιμης λύσης τόσο από πλευράς εργαζομένων όσο και της διοίκησης

 
«Η αλήθεια είναι ότι από τον Φεβρουάριο και εφεξής η εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες με τους εργαζομένους να μην έχουν εισπράξει τις δεδουλευμένες αποδοχές τους, με αποτέλεσμα αρχές του Μαΐου του 2019 να προβούν, η πλειοψηφία αυτών – περί τους 120 εργαζομένους- σε επίσχεση εργασίας.  Πλην όμως υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι που εργάζονται έστω σε αυτές τις περιορισμένες λειτουργίες του εργοστασίου αυτή την περίοδο» τόνισε η ίδια ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «από το 2012 και έπειτα έχουν γίνει πάμπολλες προσπάθειες τόσο από την διοίκηση, όσο και από πλευράς των εργαζομένων- οι οποίοι αγαπούν την εταιρεία και το εργοστάσιο, και έχουν υποχωρήσει σε πάρα πολλές απαιτήσεις τους με ανάλογη υποχώρηση και της διοικήσεως-  προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση».
 
«Η επίσχεση εργασίας ήταν η ύστατη επιλογή των εργαζομένων, μη όντας πληρωμένοι από τον Φεβρουάριο του 2019» τόνισε η ίδια επισημαίνοντας όμως πως το γεγονός αυτό σε καμία των περιπτώσεων δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των ιδίων και την διοίκηση και πως δεν ενημερώνονται για τις εξελίξεις στο εργοστάσιο.
 

Αισιοδοξία των εργαζομένων για την επαναφορά του εργοστασίου στην κανονική του λειτουργία

 
«Εύχομαι η ανακοίνωση αυτή να μην είναι αληθής ή εν πάση περιπτώσει αν υπάρχει κάποια πληροφορία που εμείς δεν γνωρίζουμε, καλό θα ήταν να μας ενημερώσει οποιοσδήποτε πληροφορήθηκε, ως αληθές, κάτι τέτοιο, για να μπορέσουν και οι εργαζόμενοι να πράξουν τα δέοντα» κατέληξε η ίδια ξεκαθαρίζοντας για ακόμα μία φορά πως όχι μόνο οι εργαζόμενοι δεν είχαν κάποια τέτοια ενημέρωση αλλά αντιθέτως  υπάρχει η ελπίδα το εργοστάσιο να επανακάμψει και να επανέλθει στην κανονική του λειτουργία, κάτι το οποίο συνέβαινε άλλωστε και μέχρι τον Φεβρουάριο.
 
«Οι εργαζόμενοι πάντα βρίσκονται στη διάθεσή της εταιρείας, την αγαπούν, η πλειοψηφία αυτών εργάζεται εκεί περισσότερα από 10 χρόνια και γι ‘αυτό η είδηση αυτή, έτσι τουλάχιστον όπως ανακοινώθηκε, και μεταφέρθηκε σε εμάς, δημιούργησε μεγάλο πανικό σε όλο το Σωματείο, την ώρα που σε εμάς δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα τέτοιο» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.