Σταση αναμονης για το νεο συστημα εισαγωγης στην τριτοβαθμια εκπαιδευση απο τους πανεπιστημιακους

Περιμένουν τις πρώτες επιλογές των υποψηφίων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τονίζει η Ζ. Γαβριηλίδου

Στην ειδική επιστημονική ομάδα εργασίας που συγκρότησε η Σύνοδος των Πρυτάνεων για την παρακολούθηση, με συστηματικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο την εφαρμογή των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με το νέο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση συμμετέχει η Αντιπρύτανης του ΔΠΘ κ. Ζωή Γαβριηλίδου, ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν ουσιαστικές προτάσεις για την μορφή τους ή την αλλαγή τους.
 
Η κ. Γαβριηλίδου συμμετέχει μαζί με τους Καθηγητές Κώστα Αγγελάκο (Αντιπρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου) και. Γ. Καρακάση (Αντιπρύτανης Παν. Κρήτης),  στην επιτροπή, η οποία είχε ξεκινήσει από πέρυσι, και ανασυγκροτήθηκε φέτος.
 
Η επιτροπή θα πατήσει επάνω στην προεργασία που είχε πραγματοποιήσει ο κ. Καρακάσης, ο οποίος έχει μελετήσει τους υποψηφίους και τις βάσεις εισαγωγής στα τμήματα, κάνοντας μια πρώτη κατανομή ώστε να κάνει μια πρόβλεψη πως θα κυμανθούν.
 

Ένα πολύπλοκο σύστημα εισαγωγής

 
Να υπενθυμίσουμε πως το νέο σύστημα είναι αρκετά περίπλοκο, και περιλαμβάνει πολλαπλές φάσεις.
 
Οι υποψήφιοι καλούνται το Σεπτέμβριο, να κάνουν μια μη δεσμευτική πρώτη επιλογή τμημάτων (Α΄ δήλωση), με έως 10 προτιμήσεις Τμημάτων στα οποία επιθυμούν να φοιτήσουν.
 
Με βάση τις προτιμήσεις των μαθητών και τον αριθμό εισακτέων που θα έχει αποφασιστεί ανά Τμήμα, θα προκύψει ένας αριθμός Τμημάτων για τα οποία ο αριθμός των προτιμήσεων θα είναι μικρότερος από τον αριθμό εισακτέων. Αυτά τα Τμήματα, στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων υπολείπεται των διαθέσιμων θέσεων, ονομάζονται «Τμήματα ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ).
 
Τα υπόλοιπα Τμήματα, δηλαδή εκείνα  στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τις διαθέσιμες θέσεις, ονομάζονται «Τμήματα πρόσβασης μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις» (ΤΠΠΕ).
 
Οι μαθητές των οποίων οι επιλογές είναι όλες της δεύτερης κατηγορίας, θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Μετά τη λήξη του 1ου τετραμήνου, οι μαθητές που έχουν και τμήματα ΤΕΠ επιβεβαιώνουν αν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ή αν προτιμούν να εισαχθούν σε ένα από τα ΤΕΠ που είχαν συμπεριλάβει στην Α’ δήλωση.
 
Ένας μαθητής που είχε τουλάχιστον ένα ΤΕΠ στην Α΄ Δήλωση μπορεί να επιλέξει εισαγωγή σε ΑΕΙ μέσω  πανελλαδικών  εξετάσεων, χάνοντας το δικαίωμα πρόσβασης σε κάποιο από τα ΤΕΠ που είχε δηλώσει ή,να επιλέξει ένα από τα ΤΕΠ που είχε συμπεριλάβει στην Α΄ δήλωση, οπότε εισάγεται στο Τμήμα αυτό, με μόνη προϋπόθεση την κτήση του απολυτηρίου της Γ΄Λυκείου. Αν για την εισαγωγή στο Τμήμα που επέλεξε προβλέπεται και εξέταση σε ειδικό μάθημα, ο υποψήφιος θα εξεταστεί στο ειδικό αυτό μάθημα μαζί με τους υποψηφίους που εξετάζονται πανελλαδικά.
 
Να σημειωθεί πως για όσους συμμετέχουν στις εξετάσεις, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού γίνεται όπως σήμερα, μετά από τις πανελλήνιες.
 

Αναμονή για τα πρώτα δεδομένα

 
Η κ. Γαβριηλίδου τόνισε πως από το Σεπτέμβριο, που θα έχουν τα πρώτα δεδομένα από τους υποψηφίους που θα δηλώσουν τις σχολές που επιθυμούν, θα τα μελετήσουν, καθώς και τα δεδομένα από τη δεύτερη δήλωση για συμμετοχή ή όχι στις πανελλαδικές.
 
Εκεί θα προσπαθήσουν να κάνουν και μια πρόβλεψη ώστε να δουν και τα ζητήματα που θα τεθούν για τα τμήματα, τόσο του ΔΠΘ όσο και των άλλων πανεπιστημίων, ώστε να καταθέσουν μια συγκεκριμένη πρόταση, που θα αφορά τον τρόπο και τη μέθοδο εισαγωγής.
 
Ήδη όμως έχουν υπάρξει κάποιες σκέψεις επάνω στο νέο σύστημα, με την κ. Γαβριηλίδου να τονίζει πως αυτό που τους προβληματίζει πολύ είναι πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν τα τμήματα ανοιχτής πρόσβασης, τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι από το Υπουργείο.
 
«Αν υπάρχουν λοιπόν πολλοί φοιτητές σε ένα τμήμα ανοιχτής πρόσβασης, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν υψηλό επίπεδο, τίθενται ζητήματα ουσίας, δηλαδή ποιοι φοιτητές θα μπουν στα τμήματα, αλλά και ο αριθμός τους, και πόσο έτοιμα είναι τα τμήματα να τους δεχτούν» ανέφερε.
 
Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό μοντέλο, το οποίο θα εξαρτηθεί και από την συμπεριφορά και τις επιλογές των υποψηφίων, για αυτό και θα παρακολουθήσουν στενά το θέμα, ώστε να λάβουν υπόψη όλες τις μεταβλητές και να κάνουν τις προτάσεις τους, επεσήμανε εν κατακλείδι η αντιπρύτανης του ΔΠΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.