Τα Καλογιαννια συνεχιζουν την πορεια τους στο χρονο

Το έθιμο αναβίωσε στον Μουσειακό Παραδοσιακό Σαρακατσάνικο Οικισμό στο Γλυκονέρι Ροδόπης, από τον Μορφωτικό Σύλλογο των Εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων

Κρατώντας πιστά τις παραδόσεις, πραγματοποιήθηκε το έθιμο των Καλογιαννίων στον Μουσειακό Παραδοσιακό Σαρακατσάνικο Οικισμό στο Γλυκονέρι Ροδόπης, την Κυριακή 23 Ιουνίου από τον Μορφωτικό Σύλλογο των Εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων.
 
Το παρόν έδωσαν τα μέλη του Συλλόγου, μέλη άλλων συλλόγων της Ροδόπης αλλά και πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και υποψήφιοι βουλευτές ενόψει των επερχόμενων εκλογών, όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Δημήτρης Χαρίτου, η Βούλα Ελευθεριάδου, ο Κώστας Ιατρίδης, αλλά και ο Δημήτρης Σαλτούρος από την Ξάνθη.


 
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, αλλά και ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν, ο οποίος δεσμεύτηκε πως ο οικισμός, που βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου, θα αποτελέσει σημείο έμφασης για τη νέα Δημοτική αρχή, τονίζοντας πως θα δίνεται πλέον ισάξια προσοχή σε όλους τους οικισμούς του Δήμου.
 

Ένα έθιμο που έρχεται από την αρχαιότητα

 
Η αναβίωση ξεκίνησε με εσπερινό στις 19:00, τον οποίο τέλεσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, και στη συνέχεια έλαβε χώρα το έθιμο του Κλήδονα.
 
Η εκδήλωση αυτή γίνεται από το 1992, από κορίτσια μέλη του Συλλόγου, σημείωσε ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Νάκος, τονίζοντας πως πρόκειται για την αναβίωση ενός αρχαίου διονυσιακού εθίμου, που κράτησαν για εκατοντάδες χρόνια οι Σαρακατσάνοι.


 
Το έθιμο του κλήδονα είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας. Την παραμονή της γιορτής, από όλα τα κονάκια του τσελιγκάτου, συγκεντρώνονταν τα ανύπαντρα κορίτσια και οι γυναίκες και όριζαν μια γυναίκα, που είχε στο εξής την πρωτοβουλία της γιορτής. Σε αυτήν, κάθε κορίτσι, πήγαινε ένα προσωπικό της τιμαλφές δεμένο σε ένα μπουκέτο «καλογιάννια» -μυρωδάτο φυτό, που φυτρώνει σε ανάβρες στα βουνά κι έχει μοβ μικρά λουλουδάκια και οδοντωτά φύλλα. Αφού έβαζαν προσεκτικά όλα μαζί τα μπουκέτα, το ένα δίπλα στο άλλο, μέσα σ’ ένα «κακκάβι», σκέπαζαν το κακκάβι με ένα κόκκινο μαντήλι, μιας κοπέλας, που έπρεπε να έχει εν ζωή και τους δυο γονείς της και το πήγαιναν στη βρύση, τραγουδώντας.
 
Στη βρύση η κοπέλα κατέβαζε το κακκάβι και το γέμιζε τρεις φορές με νερό και το άδειαζε, ενώ οι συνοδοί τραγουδούσαν. Σε κάθε γέμισμα κλωτσούσε τρεις φορές το κακκάβι και το ξαναγέμιζε. Την τρίτη φορά το έπαιρνε γεμάτο, το σκέπαζε πάλι με την μαντίλα και το έβαζε στο κεφάλι της και επέστρεφαν σε πομπή, στην πλατεία του τσελιγκάτου, όπου έβαζαν ένα σοφρά και πάνω τοποθετούσαν το κακκάβι με τα Καλογιάννια, ξεσκέπαζαν το κακκάβι και έμενε όλη νύχτα κάτω από τον έναστρο ουρανό, ενώ γυναίκες και άνδρες τραγουδούσαν και χόρευαν έως αργά.
 

Την επομένη, ανήμερα της γιορτής του Αϊ-Γιαννιού, άνδρες και γυναίκες πήγαιναν στη βρύση όπου ακολουθούνταν το ίδιο τυπικό. Χόρευαν άντρες γυναίκες όλη τη μέρα και το βράδυ του Αϊ-Γιαννιού, αφού πιο πριν έφευγαν οι άντρες στις «δ'λειές», μαζεύονταν όλες γύρω από κακκάβι και η γυναίκα που 'χε το κουμάντο της γιορτής έβγαζε προσεκτικά ένα ένα τα μπουκέτα από το κακκάβι. Η κοπέλα που πρώτη θα έβλεπε να βγαίνει το δικό της μπουκέτο, που το αναγνώριζε από το τιμαλφές (δαχτυλίδι, σκουλαρίκι, κ,ά.) θα παντρευόταν πρώτη, ενώ βάζοντας το μπουκέτο κάτω από το μαξιλάρι της, ίσως να έβλεπε στο όνειρο της και το παλικάρι που θα παντρευόταν!
 
Του εθίμου ακολούθησε Σαρακατσάνικο γλέντι με την ορχήστρα του Παναγιώτη Ούτου.


 

Σημείο αναφοράς τα Καλογιάννια

 
Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσάνων, κ. Γεώργιος Μουτσιάνας, που τόνισε πως τα Καλογιάννια, ένα πανάρχαιο έθιμο, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Σαρακατσάνους της Ροδόπης.
 
Άλλωστε ο Οικισμός, ο οποίος αποτελεί κόσμημα για την περιοχή, δίνει στους Σαρακατσάνους τη δυνατότητα να αναβιώνουν ένα έθιμο στο φυσικό του χώρο, βοηθώντας στην προσπάθεια των Σαρακατσάνων να διατηρήσουν τις αρχές και τις αξίες τους.
 
Άλλωστε ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντικό να στηρίζεται κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο να διατηρηθεί ό,τι έχει σχέση με την Ελλάδα.  «Οι παραδόσεις είναι κάτι που πρέπει να φυλάσσεται σαν κόρη οφθαλμού, για να γίνει αυτό όμως, όλοι οι Έλληνες οφείλουν να γίνουν μια μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα για να διατηρήσουν ό,τι έχει σχέση με την Ελλάδα»  ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτσιάνας για να συμπληρώσει πως η σαρακατσάνικη παράδοση περνά ένα πολύ καλό φεγγάρι, μιας και η κρίση βοήθησε ώστε πολλοί να μεταστραφούν σε αυτή.
 
Κάλεσε δε όλους τους φίλους της παράδοσης στο αντάμωμα των Σαρακατσάνων το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Περτούλι Τρικάλων, να τους γνωρίσουν από κοντά και να ταξιδέψουν σε ένα τριήμερο ταξίδι στα μονοπάτια της παράδοσής τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.