Πυρετωδεις ετοιμασιες για τις νεες κατασκηνωσεις της Μητροπολης Μαρωνειας και Κομοτηνης

Πραγματοποίησε ημερίδα κατάρτισης στελεχών για την καλύτερη προετοιμασία

Στην τελική ευθεία για την έναρξη της κατασκηνωτικής χρονιάς μπαίνουν οι Κατασκηνώσεις της Μητρόπολης, που φέτος για πρώτη χρονιά θα λειτουργήσουν στις νέες εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι Προσκυνητών, με την ημερίδα κατάρτισης των στελεχών τους που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου στην Κομοτηνή και στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης.
 
Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων τόνισε πως λίγο πριν τη λειτουργία των κατασκηνώσεών, πραγματοποιούν αυτή τη σύναξη, ώστε να προβληματιστούν, να φωτιστούν και να πάρουν εφόδια και καινούριες εμπειρίες από ειδήμονες, που τους μίλησαν για το πώς οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολης θα λειτουργούν με τρόπο που θα είναι πάντα ωφέλιμος.
 
«Η λειτουργία των κατασκηνώσεων είναι σπουδαία, και γίνεται τόσο έργο σε αυτές, όσο δεν μπορεί να γίνει μέσα στη σχολική χρονιά από τα κατηχητικά σχολεία και τις άλλες συνάξεις» σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, μιας και σε αυτές διδάσκονται και διδάσκουν με το εκκλησιαστικό τους ήθος τη διάκρισή τους, τη σύνεση και πολλά άλλα, καρπούς του Αγίου Πνεύματος που ο κάθε άνθρωπος έχει στην ψυχή του και καλείται να τα επαυξήσει στη ζωή του και για τον ίδιο αλλά και για τους άλλους.
 
Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε όλους τους εισηγητές, αλλά και τον υπεύθυνο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Μακίδη και τους συνεργάτες του για την προετοιμασία της ημερίδας, αλλά και τα στελέχη των Κατασκηνώσεων και όσους συμμετείχαν σε αυτή.
 

Η εμπειρία από τις κατασκηνώσεις της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως

Το πρώτο μέρος της ημερίδας πραγματοποιήθηκε στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, με δύο ομιλητές που μετέφεραν την εμπειρία τους από την ενοριακή κατασκήνωση της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.
 
Έτσι ο π. Γεώργιος Μίλκας, τέως εκπαιδευτικός και Γενικός υπεύθυνος Ενοριακής Κατασκηνώσεως της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, μίλησε στους παρευρισκόμενους με θέμα: «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», δηλαδή ο πραγματικός σκοπός της κατασκηνώσεως, ο τρόπος επιτυχίας της, καθώς και η συνεργασία των εμπλεκομένων.
 
Από την πλευρά του ο κ. Βασίλειος Κατσαρές, Δρ Βιολογίας και Υπαρχηγός Κατασκηνώσεως της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ανέπτυξε το θέμα: «Μία Κατασκήνωση από τα παρασκήνια», δηλαδή όσα πρέπει να επισημανθούν για την οργάνωση της Κατασκηνώσεως και οι τρόποι που θα είναι νόμιμη, ασφαλής και άρτια.
 
Κατόπιν οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις θεματικές ομάδες εκ των οποίων η πρώτη ασχολήθηκε με την προετοιμασία ως βάση της επιτυχίας, η δεύτερη με το πρόγραμμα: Γεφυρώνοντας τη σχέση: Σχολείο-Γονείς-Εκκλησία-Παιδιά, η τρίτη με τίτλο Plan B: Όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλαμε (διαχείριση κρίσεων), ενώ η τέταρτη με το θέμα: Κατασκήνωση, καλοκαιρινή αρχή για χειμερινή συνέχεια.
 
Μετά τις Θεματικές Ομάδες και τις εργασίες τους παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και συζητήθηκαν τα σχετικά με τη θεματολογία, δηλαδή οι υποδομές, ο εξοπλισμός, το προσωπικό, το αρχηγείο, τα στελέχη, η νομοθεσία, το πρόγραμμα, ο συντονισμός, πώς το πρόγραμμα της εκκλησιαστικής κατασκηνώσεως μπορεί να βοηθήσει ώστε να γεφυρωθούν οι εμπειρίες των παιδιών από το σχολείο, τις παρέες τους, την οικογένεια και οι συνέπειες στην πνευματική ζωή, η διαχείριση ενδεχόμενων κρίσεων κατά τη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου (καιρός, αδυναμία στη συνεργασία, άλλα τυχόν απρόβλεπτα), αλλά και η κατασκήνωση ως ευκαιρία ενάρξεως πνευματικής ζωής με εκκλησιαστική συνείδηση και η συμμέτοχή στην ερχομένη ιεραποστολική χρονιά.

Γνωριμία με τις νέες εγκαταστάσεις

Ακολούθησε γεύμα στις εγκαταστάσεις των ΚΑΑΥ Προσκυνητών Ροδόπης, μετά το οποίο ξεκίνησαν οι εργασίες του δευτέρου μέρους της Ημερίδας στις νέες εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της Μητροπόλεως στο Κρυονέρι Προσκυνητών Ροδόπης.
 
Εκεί ο κ. Αθανάσιος Κεσάτης, εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης μίλησε για τις «Πρώτες Βοήθειες στην Κατασκήνωση», και ο κ. Νικόλαος Στεργίου, Διευθυντής της Εταιρείας Πυροσβεστικών Ειδών FIREX με θέμα: «Εκπαίδευση χρήσης φορητών μέσων Πυρόσβεσης».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.