Επενδυει στην φοιτητοκεντρικη μαθηση το ΔΠΘ

Ανακοίνωσε την ίδρυση Γραφείου Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης

Συνέχεια στην προσπάθεια που καταβάλει το τελευταίο διάστημα σε ζητήματα που αφορούν στην φοιτητοκεντρική μάθηση και στον βασικό στόχο αυτής που δεν είναι άλλος από την διευκόλυνση των φοιτητών να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις σπουδές τους, δίνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο χθες, Παρασκευή, ανακοίνωσε την ίδρυση Γραφείου Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης.
 
Συνέχεια, μιας και ήδη το Δ.Π.Θ., θεωρείται πρωτοπόρο σε ζητήματα φοιτητοκεντρικής μάθησης και Πανεπιστημιακής Παιδαγωγικής, μιας και είναι το μοναδικό ΑΕΙ της χώρας που έχει διοργανώσει δύο έως τώρα επιτυχημένα συνέδρια στο συγκεκριμένο πεδίο, με λογική συνέχεια την επίσημη ίδρυση ενός τέτοιου γραφείου, κατόπιν σχετικής απόφασης της Μονάδας Διασφάλισης της Ποιότητας του ΔΠΘ.
 
Στόχος του γραφείου αυτού είναι η προώθηση της Πανεπιστημιακής Παιδαγωγικής μέσω δράσεων που στοχεύουν στη δημιουργία μιας κοινότητας μάθησης, καινοτομίας και συνεχούς βελτίωσης του διδακτικού έργου στο Δ.Π.Θ., υποστηρίζοντας τους διδάσκοντες να ανταλλάξουν και να δημιουργήσουν καλές πρακτικές μάθησης και διδασκαλίας, να καταγράψουν τις ανάγκες τους, να αναστοχαστούν, να αναπτύξουν σύγχρονες και αποτελεσματικές εκπαιδευτικές δράσεις, με την αξιοποίηση και των ΤΠΕ κατά τη διδασκαλία των πανεπιστημιακών μαθημάτων, προκειμένου να δημιουργήσουν εκπαιδευτικά περιβάλλοντα που διευκολύνουν και στηρίζουν την μάθηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
Με λίγα λόγια πρόκειται για μία νέα δομή που θα διαμορφώνει ομάδες μάθησης που θα προωθούν την πανεπιστημιακή παιδαγωγική. Όπως επισήμανε άλλωστε η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΔΠΘ κ. Ζωή Γαβριηλίδου, «παιδαγωγική δεν είναι μόνο για τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια, αλλά και για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόζουν βασικές αρχές, ούτως ώστε οι γνώσεις που μεταφέρει στους φοιτητές του να γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Χαρτογράφηση των αναγκών «από τα κάτω»

Ο στόχος αυτός θα επιτυγχάνεται όπως εξήγησε μέσα από δράσεις που θα δημιουργήσουν μια κοινότητα μάθησης, μικρές δηλαδή ομάδες εργασίας, στις οποίες θα συζητούνται τα προβλήματα που αναπτύσσονται στην διδακτική καθημερινότητα των μελών του ΔΠΘ, θα υπάρχει ανταλλαγή καλών πρακτικών αλλά και τρόπων επίλυσης  των προαναφερθέντων ώστε να υπάρχει και συνεχής βελτίωση του διδακτικού έργου, αλλά και υποστήριξη των διδασκόντων δια μέσου επιμορφωτικών σεμιναρίων.
 
Ήδη πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, όπως έκανε γνωστό η κ. Γαβριηλίδου θα αποσταλεί ένα σχετικό με τις υπάρχουσες ανάγκες ερωτηματολόγιο, ούτως ώστε «η ανάγκη να έρθει από κάτω. Να χαρτογραφήσουμε ποιες είναι οι ανάγκες στο προσωπικό αυτή τη στιγμή και με βάση το ερωτηματολόγιο αυτό να ξεκινήσει το πλάνο δράσεών μας για τη νέα χρονιά».
 
Σύμφωνα με την κ. Γαβριηλίδου υπεύθυνη του γραφείου με απόφαση της Συγκλήτου έχει  οριστεί η κ. Κατερίνα Κεδράκα, η οποία διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα εκπαίδευσης ενηλίκων, καθώς η ίδια έχει διοργανώσει δύο πολύ πετυχημένα συνέδρια στον χώρο της πανεπιστημιακής παιδαγωγικής στην Αλεξανδρούπολη.
 
Η Αντιπρύτανης του ΔΠΘ θέλησε να ευχαριστήσει και τον Πρύτανη κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη ο οποίος όπως επεσήμανε «αγκαλιάζει πάντα τέτοιες ιδέες και τις στηρίζει με μεγάλη έμφαση», για να υπογραμμίσει επίσης πως με την αφορμή της ίδρυσης και του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο ΔΠΘ η επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα ξεκινήσει με τις προτάσεις του συνόλου των Τμημάτων για τη δημιουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών.

Προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τα νέα τμήματα

Τέλος η κ. Γαβριηλίδου αναφέρθηκε και στο ζήτημα των νέων τμημάτων, η ίδρυση των οποίων προς το παρών βρίσκεται σε παύση, για να επισημάνει πως «δεν το έχουμε αφήσει και μέχρι και τώρα, τελευταία στιγμή είμαστε σε επικοινωνία με τον παρόντα υπουργό, προσπαθώντας να δούμε αν μπορεί να βρεθεί μια λύση». Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε η ίδια «θα επιτείνουμε τις προσπάθειες ακόμα περισσότερο και με τη νέα διοίκηση του υπουργείου παιδείας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.