Παραδειγμα προς μιμηση ο πτυχιουχος πλεον Νομικης Ερσιν Μποζ!

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης και εκπαιδευτικός αψήφησε τις δυσκολίες και έδωσε το παράδειγμα σε όλους - «Χρειάζεται πολύ προσωπικό και οικογενειακό αγώνα κάποιος ώστε να ξεπεράσει τα εμπόδια που ανακύπτουν καθημερινά»

Το πτυχίο Νομικής του παρέλαβε την Τετάρτη 3 Ιουλίου ο κ. Ερσίν Μπόζ, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης και εκπαιδευτικός σε παιδιά τυφλά ή με μειωμένη όραση.
 
Ο κ. Μπόζ παρέλαβε το πτυχίο του, με πολλούς συγγενείς αλλά και φίλους να του δίνουν συγχαρητήρια για την επιτυχημένη αυτή προσπάθεια, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει τον δικό τους προσωπικό αγώνα.
 
Όπως σημείωσε και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΟΜΑμεΑ ΑΜ-Θ) κ. Σμαράγδος Κρεμμύδας, ξεπέρασε τα όποια εμπόδια είχε από την αναπηρία του, και κατάφερε να τους κάνει όλους περήφανους, τόσο γονείς όσο και συνεργάτες.
 
Άλλωστε αυτοί ήταν που την ώρα της απονομής έδωσαν το σύνθημα «Ερσίν χαιρόμαστε που παίρνεις το πτυχίο, όλες τις υποθέσεις μας να βάλεις στο αρχείο». 

Προσωπικός και οικογενειακός αγώνας 

Ο κ. Μποζ τόνισε πως τα πράγματα για τα άτομα με αναπηρία, ειδικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι δύσκολα, και χρειάζεται πολύ προσωπικό και οικογενειακό αγώνα κάποιος ώστε να ξεπεράσει τα εμπόδια που ανακύπτουν καθημερινά. Ως παραδείγματα έφερε τα προβλήματα πρόσβασης στην αίθουσα όπου γίνονται τα μαθήματα και ειδικά για τα άτομα με απώλεια όρασης η ανυπαρξία συγγραμμάτων σε γραφή Braille ή σε ηχητική μορφή.
 
«Όλα αυτά τα πράγματα δεν έχουν προβλεφθεί, και έτσι χρειάστηκε μια προσωπική προσπάθεια καθημερινά για να έρθει αυτή η επιτυχία» σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το παράδειγμα του αποδεικνύει πως παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης, και γενικότερα τα ΑμεΑ, με θέληση και προσπάθεια μπορούν να ξεπεραστούν.
 
Ο κ. Μποζ θεωρεί ότι τα πράγματα θα πρέπει σίγουρα να βελτιωθούν, ώστε να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση για όλους, ωστόσο πιστεύει πως τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση όσο αφορά την εκπαίδευση  των ατόμων με αναπηρία. 

Προσπάθεια για βελτίωση της κατάστασης 

Όμως όπως προανέφερε υπάρχουν ζητήματα ακόμα στην τριτοβάθμια, όπου όπως τόνισε χαρακτηριστικά «σε πετάνε σε ένα ωκεανό με καρχαρίες και σου λένε κολύμπα και βρες τη λύση μόνος σου».
 
Όμως είναι θετικό ότι έχει δημιουργηθεί η Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας (ΔΟΣΥΠ) στο ΔΠΘ, η οποία κάνει μια σοβαρή προσπάθεια, σε συνεργασία και με τους συλλόγους ΑμεΑ, ώστε να ξεπεραστούν όποια προβλήματα προκύπτουν στην προσβασιμότητα.
 
Άλλωστε η προσβασιμότητα δεν αφορά μόνο να φτάσει κάποιος άνθρωπος με αναπηρία στην αίθουσα όπου γίνονται τα μαθήματα, αλλά και πολλά άλλα, όπως για παράδειγμα, στα άτομα με περιορισμένη όραση, να έχουν τα συγγράμματα στην μορφή που χρειάζεται, όπως αν έχει χαμηλή όραση να είναι σε μεγαλογράμματη γραφή, ή αν χρειάζεται σε γραφή Braille ή ηχητική μορφή. «Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, και πιστεύω ότι αν υπάρχει συνεργασία με τους Συλλόγους, που έχουμε την τεχνογνωσία και τη γνώση, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις υπηρεσίες» σημείωσε, γιατί διαφορετικά υπηρεσίες σαν και αυτή δεν μπορούν να πετύχουν τον σκοπό τους. 

Αποδοχή από τους φοιτητές 

Όσο για τους συμφοιτητές του σημείωσε πως η αποδοχή πλέον των ατόμων με αναπηρία είναι σε πολύ καλό επίπεδο, και εμβαθύνεται μέσα από τη γνώση της διαφορετικότητας, δηλαδή όταν εξηγηθεί στους φοιτητές, από ανθρώπους που γνωρίζουν και ζουν το ζήτημα, ότι η αναπηρία δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε, αλλά εντάσσεται στην ποικιλομορφία της ανθρώπινης ύπαρξης.
 
Άλλωστε το 8-10% του πληθυσμού είναι άτομα με αναπηρία, οπότε αποτελούν μέρος της κοινωνίας, και όλοι έρχονται σε καθημερινή επαφή με αυτούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.