«Ξεβκαμ΄» και αλλα τινα

Στις μεταπελευθερωτικές εκλογές του 1946 και μετά δεν υπήρχαν, ως προς τα κόμματα και τους υποψηφίους, τις αφισοκολλήσεις, τα εκλογικά κέντρα και τις δαπάνες περιορισμοί. Έτσι ο κάθε υποψήφιος ανάλογα με τις δυνατότητές του έκανε και τις δαπάνες του εκλογικού του αγώνα. Τα κόμματα δεν είχαν τα ίδια εκλογικά κέντρα αλλά ο κάθε υποψήφιος το δικό του. Έτσι οι δικηγόροι Παπαδήμος, Σγουρόγλου, Μαρινάκις, Βλαμίδης είχαν ως εκλογικά κέντρα τα δικηγορικά τους γραφεία, στα οποία τοποθετούσαν ένα πανώ ότι ήταν το εκλογικό κέντρο του καθενός.
 
Μόνον ο Στεφάνου της ΕΠΕΚ που ήταν συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος (κτηνίατρος ή γεωπόνος νομίζω) είχε ως εκλογικό κέντρο ένα μικρό γραφειάκι που ανέβαινες με λίγα σκαλάκια στο πλάι του βενζινάδικου του Παπαγεωργίου στην πλατεία, εκεί που είναι τώρα το ξενοδοχείο Ορφέας.
 

Ιδιαίτερο εκλογικό κέντρο και μάλιστα πολύ μεγάλο για τις δυνατότητες του κόμματος, είχε το κόμμα του Μπαλτατζή «Συναγερμός Αγροτών κι Εργαζομένων ΣΑΕ» που είχε νοικιάσει στην κεντρική πλατεία το μεγάλης επιφάνειας καφενείο «Πάνθεον», εκεί που τώρα είναι τα Goodys. Υποψήφιος στις εκλογές του 1950 αλλά και του 1951 του ΣΑΕ ήταν ο ανατολικοθρακιώτης γεωργός Σταύρος Γουδελής, πανύψηλος, με ιδιαίτερη προφορά και θρακιώτικο λεξιλόγιο, πολύ αγαπητός σε όλο τον κόσμο για τον αυθορμητισμό, την απλοϊκότητά του και τον ακέραιο χαρακτήρα του.
 
Θα ήθελα να σημειώσω εδώ ότι σε αρκετά μέρη της Ανατολικής Θράκης, στην ομιλία τους οι άνθρωποι, δεν ξέρω πως το λένε αυτό οι φιλόλογοι, έκαναν αναγραμματισμούς π.χ. έλεγαν «άλ(υ)πετο αυτό» εννοώντας απόλυσε το αυτό, άφησέ το από το ρήμα απόλλυμι. Όταν λοιπόν στις εκλογές του 1950 ο Γουδελής εκλέχθηκε βουλευτής και τον ρωτούσαμε τι έγινε μπάρμπα Σταύρο με τις εκλογές,  εκείνος καμαρωτός και δικαίως βέβαια, με στεντόρεια φωνή μας απαντούσε «Ξέβκαμ' μπρε», «Ξέβκαμ'» δηλ. βγήκαμε, εκλεχθήκαμε. Κι έτσι στις παρέες χαριτολογώντας ρωτούσαμε εμείς οι «γραμματιζούμενοι» γυμνασιόπαιδες «τι έγινε ρε παιδιά “ξέβκε” ο Γουδελής;» για να πάρουμε την απάντησε «ξέβκε» βέβαια «ξέβκε»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.