«Ανθρωπος στη σκια» του Νικολαου Σεβαστακη

Ένα μυθιστόρημα για το «ανερμήνευτο» της πολιτικής τρομοκρατίας στη χώρα μας - Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις

Ο «Άνθρωπος στη σκιά» είναι η νέα συγγραφική πρόταση του Νικόλαου Σεβαστάκη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις το 2019 (σ. 288, μαλακό εξώφυλλο). Είναι ένα μυθιστόρημα για τη μαθητεία στο πολιτικό κακό, για την αδυναμία της αγάπης, για τις ανεξιχνίαστες προθέσεις και την προσωπική ευθύνη. Ένα πολιτικό μυθιστόρημα για την Ελλάδα των τελευταίων σαράντα χρόνων με κεντρικό ήρωα τον «άνθρωπο της σκιάς», τον Φάνη Αυγερινό ή «Μαύρο», ο οποίος πριν από μερικά χρόνια, τη δεκαετία του '70, νεαρός τότε, πήρε έναν διαφορετικό δρόμο, από μία αδρανή «πολιτικά» στάση  στη συνειδητή συμμετοχή στον ένοπλο αγώνα.  Η αρχή της ιστορίας τοποθετείται τον Φεβρουάριο του 2015, όταν μια πεζοπόρος ανακαλύπτει τυχαία το πτώμα του Φάνη Αυγερινού, του οποίου η ολιγόχρονη νεανική συμμετοχή στην ελληνική τρομοκρατία σημαδεύτηκε από μια «λάθος κίνηση», τη δολοφονία ενός δικηγόρου. 

Διώνη Δημητριάδου «Το βιβλίο είναι μια προσέγγιση στο προφίλ ενός τρομοκράτη από την πιο ανθρώπινη πλευρά»

Ο συγγραφέας «χτίζει» την προσωπικότητα του Φάνη Αυγερινού, βήμα βήμα, σελίδα σελίδα εστιάζοντας ταυτόχρονα στην εικόνα που διαμορφώνουν οι άλλοι για το πρόσωπό του. Το μυθιστόρημα δεν αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα ή καταστάσεις αλλά αποτελεί, όπως σχολιάζει η Διώνη Δημητριάδου στο “fractalart”, «μια προσέγγιση στο προφίλ ενός τρομοκράτη από την πιο ανθρώπινη πλευρά, με μια οπτική που ξεχωρίζει μέσα στις συναφείς συγγραφικές καταθέσεις. Άλλωστε το γεγονός ότι απουσιάζει η, ίσως αναμενόμενη από πολλούς, σαφής ιδεολογική τοποθέτηση του συγγραφέα –η έμμεση ωστόσο αναφορά είναι εμφανής, ακόμη και από την επιλογή του θέματος–, αποδεικνύει και την πρόθεσή του να βγάλει ο αναγνώστης τα συμπεράσματά του συνεκτιμώντας τα δικά του βιώματα και τις δικές του προσλαμβάνουσες από την ταραγμένη και πολυσήμαντη εκείνη εποχή. Η αυτοκτονία του ήρωα (η οποία χρονικά προτάσσεται στην αφήγηση με το σχήμα του πρωθύστερου) δεν θα χρειαστεί διευκρινίσεις από την πλευρά του συγγραφέα. Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να ερμηνεύσει κατά το δοκούν –σημαντική πρωτοτυπία μιας γραφής που παραμένει ανοιχτή στη συμμετοχική δράση του αναγνώστη-αποδέκτη». 

Γιάννης  Πανταζόπουλος «Με το βιβλίο αυτό ο Νικόλας Σεβαστάκης μεταπηδά σε άλλους κόσμους, πρόσωπα και καταστάσεις, “φωτίζoντας” τη σχέση της αριστεράς με την τρομοκρατία»

Ο Γιάννης  Πανταζόπουλος στη lifo.gr αναφέρει σχετικά με το νέο μυθιστόρημα του κ. Σεβαστάκη: «Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ηθογραφία της αριστεράς, που σκιαγραφεί ταυτόχρονα όλη τη μεταπολεμική Ελλάδα. Αναμφίβολα, με το βιβλίο αυτό ο κ. Σεβαστάκης μεταπηδά σε άλλους κόσμους, πρόσωπα και καταστάσεις, “φωτίζoντας” τη σχέση της αριστεράς με την τρομοκρατία.  Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας προφανώς δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κοινωνιολογικές και ιδεολογικές ερμηνείες της πολιτικής βίας. Ουσιαστικά, αυτό που επιδιώκει είναι να φέρει στην επιφάνεια το μεταπολιτευτικό ιδεολογικό σύμπλεγμα που γέννησε τις πιο ακραίες μορφές βίας. Περιέχει πολλούς χαρακτήρες, οι οποίοι περιβάλλουν τη φιγούρα του κεντρικού ήρωα Φάνη Αυγερινού. Ιστορίες ανθρώπων, βιωματικές αναμνήσεις και πολιτικές φιγούρες που αναζητούν βεβαιότητες, αλληλεπιδρώντας με την εποχή τους. Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας στη LiFO: “Το βιβλίο αυτό είναι ένα πολιτικό μυθιστόρημα που επιστρέφει σε ένα δύσκολο θέμα, γεμάτο σιωπές, έτοιμα δημοσιογραφικά σχήματα και απλουστεύσεις. Πήγα πίσω, πίσω ακόμα και από τη δική μου γενιά, σε έναν άνθρωπο του 1973-74 και σε άλλες περιπτώσεις γύρω του που τον έκαναν τρομοκράτη, μέσα από το πατρικό τραύμα και τις δύσκολες σχέσεις του με τους άλλους”». 

Ο καθηγητής και συγγραφέας Νίκος Σεβαστάκης

Ο Νικόλας Σεβαστάκης γεννήθηκε στο Καρλόβασι της Σάμου το 1964. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο και πολιτική θεωρία στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Lyon II της Γαλλίας. Η διδακτορική του διατριβή αναφέρεται στη χαϊντεγγεριανή κριτική της τεχνικής και της νεωτερικότητας. Ασχολήθηκε με την ποίηση, το δοκίμιο, την κριτική και περιστασιακά με τη μετάφραση. Από το 1999 διδάσκει πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία, αρχικά στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, και από το 2006 ως αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Μέσα από μια σειρά βιβλίων και άρθρων του, έχει ασχοληθεί με ζητήματα κριτικής της ιδεολογίας και της νεωτερικότητας. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.