Η Κομοτηνη «αγκαλιασε» και φετος το BookFest

Έως τις 27 Ιουλίου η δυνατότητα να αποκτήσετε βιβλία της επιλογής σας από 0,50 λεπτά - Νίκος Μπαζίνας, υπεύθυνος διοργάνωσης «Θεωρούμε καθήκον μας να επισκεπτόμαστε αυτή την ιδιόμορφη περιοχή»

Λίγες ημέρες απομένουν και συγκεκριμένα έως και τις 27 Ιουλίου για το φιλαναγνωστικό κοινό της Κομοτηνής να εκμεταλλευτεί την δυνατότητα που προσφέρει και φέτος, για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Book Festival που φιλοξενείται στο εμπορικό κέντρο Kosmopolis.
 
Από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ήδη από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, το Βook festival δίνει την δυνατότητα στους λάτρεις των βιβλίων, κάθε ηλικίας, να αποκτήσει έντυπους θησαυρούς σε τιμές οι οποίες ξεκινούν μόλις από τα 0,50 ευρώ.
 
Φέτος δε οι διοργανωτές όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Νίκος Μπαζίνας,  υπεύθυνος της διοργάνωσης ο πλούτος των διαθέσιμων βιβλίων είναι ακόμα μεγαλύτερος καθότι φρόντισαν να έχουν και βιβλία που τις προηγούμενες φορές, λόγω έλλειψης χώρου, δεν υπήρχαν. Η συμμετοχή των εκδοτών φέτος σύμφωνα με τον ίδιο ξεπερνά κάθε προηγούμενο, με τίτλους και εκδόσεις που φιλοξενούνται πρώτη φορά στο BookFest, κατά κανόνα ελλήνων εκδοτών και μία πολύ μικρή σειρά ξενόγλωσσων βιβλίων για όλες τις ηλικίες.
 
Όλα τα βιβλία αναγράφουν την τιμή τους, ούτως ώστε να μην απαιτείται να φτάσει ο κόσμος στο ταμείο και να έρθει αντιμέτωπος με την όποια «έκπληξη», αν και ήδη οι τιμές που διατίθενται είναι ιδιαίτερα χαμηλές, που ξεκινούν από 0,50 λεπτά και 1 ευρώ. 

«Καμία κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της αγοράς του βιβλίου» 

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς πετυχαίνουν τις τιμές αυτές ο κ. Μπαζίνας εξήγησε πως δυστυχώς η αγορά του βιβλίου στην Ελλάδα είναι ένα τεράστιο θέμα, το οποίο ουδεμία κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε με την σοβαρότητα που του αρμόζει. «Μάλλον δεν είναι τυχαίο. Μάλλον θέλουν να μην υπάρχει γνώση, μάλλον θέλουν να μην υπάρχει πολιτισμός» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά και συνέχισε πως στην πραγματικότητα «προφανώς ενδιαφέρουν μόνο τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και γενικώς μια υποκουλτούρα που κυκλοφορεί παντού, μια παραπληροφόρηση μέσω των μέσων, προγράμματα τηλεοπτικά που είναι κάτω ακόμη και του μετρίου».
 
«Είναι κάτι που λέμε συνεχώς και το φωνάζουμε σε συλλόγους, Υπουργεία, παντού, ότι δηλαδή σήμερα τα παιδιά οι γονείς των οποίων δεν μπορούν ενδεχομένως να αγοράσουν ένα βιβλίο  είναι οι άνθρωποι που αύριο δεν θα έχουν γνώση και κρίση» επεσήμανε για να τονίσει πως ενδεχομένως αυτό ως γεγονός εξυπηρετεί και κάποιες πολιτικές.
 
Ως προς τις χαμηλές τιμές που υπάρχουν στο BookFest και δίνουν την δυνατότητα σε όλους να αγοράσουν βιβλία, εξήγησε πως δυστυχώς σήμερα «οι μικροί παραγωγοί των μικρομεσαίων εκδοτών, κρατούν τα αντίτυπα στις αποθήκες τους. Αντί να βρίσκονται στις αποθήκες των εκδοτών λοιπόν, προτείναμε για λίγες ημέρες να μπορούν να διατίθενται στο κοινό. Αυτό το καταφέραμε με πάρα πολύ αγώνα και πάρα πολύ δυσκολία, γιατί πριν από είκοσι χρόνια, που ξεκινήσαμε, κανείς εκδότης δεν είχε τη διάθεση να διαθέτει βιβλία με σημερινές τιμές των 50 λεπτών ή του 1 ευρώ. Το θεωρούσαν αδιανόητο. Στην πραγματικότητα σήμερα ένα πολύ μεγάλο μέρος παραγωγής των μικρομεσαίων εκδοτών βρίσκεται στις αποθήκες τους και δεν μπορούν να το διαθέσουν πουθενά. Ούτε καν στα βιβλιοπωλεία που κι αυτά πλήττονται από την κρίση και στα οποία μονοπωλούν το ενδιαφέρον οι μεγάλοι εκδότες με τα λεγόμενα best sellers».
 
Η πιθανή παράταση στην διάρκεια του BookFest αναμένεται να αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, μιας και όπως σημείωσε ο κ.Μπαζίνας «ο κόσμος μας τιμάει ιδιαιτέρως με την προσέλευση, τόσο φέτος όσο και στις προηγούμενες διοργανώσεις, εξ ου και τέτοια εποχή κάθε χρόνο επιστρέφουμε στην Κομοτηνή». Επιλέγουν άλλωστε όπως σημείωσε την Κομοτηνή «όχι γιατί είναι η μεγαλύτερη εμπορική αγορά της Ελλάδας, αλλά γιατί είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις. Έχουμε την ευαισθησία και θεωρούμε κι εμείς δικό μας καθήκον σε αυτό τον ιδιόμορφο χώρο και την ιδιόμορφη περιοχή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.